Tohle jednoduché (ne)cukroví vzniklo při pokusu upéct něco jako linecké. Je to něco mezi lineckým a perníčky a výborné to je slepované nějakou dobrou domácí marmeládou pikantnější chuti.
V míse vyšlehejte vejce, med a kůru z citrónu.
V druhé misce smíchejte všechny suché suroviny, vysypejte je do vaječné hmoty a vypracujte tuhé těsto. Nejdřív vařechou a potom rukama.
Pokud těsto pořád lepí, přidejte lžíci mandlí nebo syrovátkového proteinu.
Tužší nelepivé těsto dejte do lednice na půl hodiny vychladit.
Po vytažení těsta z lednice si dejte hřát troubu na 160 °C.
Těsto vyválejte pod pečícím papírem na tloušťku 3-5 mm (během pečení nijak nevyskočí), vykrajujte a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte asi 10-13 minut (těsto lehce zezlátne).
Po vychladnutí slepujte nejlépe domácí marmeládou s minimem sladidla. Já jsem použil jostovou a meruňkovou (obě slazené trochou medu) a domácí povidla (neslazená) a všechny 3 varianty byly výborné.
Nejlépe asi upéct pár dní před Vánoci a skladovat v chladu.
* Jestli nemáte syrovátkový protein (to, co jsem použil já, jsem koupil internetu a je to neochucený Myprotein Impact Whey Protein), určitě to bude fungovat třeba se lžící jemně sekaných chia semínek nebo i s tapiokovým škrobem (pak ale každé kolečko bude mít možná o 1,5 g sacharidů víc). A možná to bude fungovat i když to bude jenom z mandlí, ale vyzkoušené to nemám.