kakaová roláda
5 from 1 vote
Tisknout

Kakaová roláda (primal, bez cukru)

Jednoduchý a rychlý dezert, který připravíte za půl hodiny i s pečením. A bude vám stačit jen pár surovin. Ideální, třeba když se ohlásí nečekaná návštěva. 

Typ jídla dezert
Klíčové slovo bez lepku, bez ořechů, kakao, ovoce, pečení, primal, tvaroh
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celková doba 30 minutes
Počet porcí 15 kousků

Suroviny

Na těsto

  • 4 ks vejce
  • 1-2 lžíce kakaového prášku (dle chuti)
  • špetka soli

Na náplň

  • 1 kostka tučného tvarohu (nepoužívejte vaničkový, je moc řídký)
  • 1 hrnek ovoce dle chuti (např. borůvky, maliny, ostružiny, jahody ...)
  • sladidlo (volitelně dle chuti a stravovacího stylu) (např. 1,5 lžíce medu, pár datlí, kousek datlové pasty, erythritol, xylitol ...)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Připravte si plech s pečícím papírem. 

    Tip: pokud chcete, aby měla roláda zajímavější texturu, papír namočte, zmuchlejte, vyždímejte a pak rozložte na plech.

  2. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. V mixéru nebo ručně metličkou rozšlehejte žloutky.

  3. Přidejte kakaový prášek a šlehejte, dokud nevznikne husté lepkavé těsto.

  4. Z bílků se špetkou soli ušlehejte sníh. Ten vmíchejte do kakaového těsta.

    Tip: jestli chcete roládu strakatou, nejdřív smíchejte žloutky s bílkovým sněhem, vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné přimíchejte kakaový prášek. 

  5. Pokud máte jednobarevné těsto, vylijte ho na plech vyložený papírem a pečte asi 12-15 minut.

    Tip: pro strakatou roládu nejdřív na plech vylijte jen žluté těsto. Zkuste tenkým pramínkem vytvořit nějaký vzor. Fantazii se meze nekladou – vlnky, žirafí kůže, cokoli ;) 

    Dejte žlutě těsto péct na 3-5 minut (jen aby těsto lehce ztuhlo). Pak plech vytáhněte, díry zalijte kakaovým těstem a uhlaďte do stejné výšky. Dejte péct na dalších 10 minut.

  6. Zatímco se těsto peče, pořádně rozmíchejte kostku tvarohu s ovocem a sladidlem (mělo by to jít metličkou).

  7. Po upečení těsto i s papírem stáhněte na mokrou utěrku a nechte vychladnout. 

  8. Potom namaže po delší straně náplní (na konci nechte pár centimetrů nenamazaných) a opatrně srolujte. Do podávání nechte v ledničce.

Poznámky

Tip: Pokud jako sladidlo použijete datle, je dobré je nejdřív nakrájet na malé kousky a v rendlíku na mírném výkonu s troškou vody zahřát. Hezky změknou a jdou pak líp rozmixovat.