Jednoduchý a rychlý dezert, který připravíte za půl hodiny i s pečením. A bude vám stačit jen pár surovin. Ideální, třeba když se ohlásí nečekaná návštěva.
Troubu předehřejte na 150 °C. Připravte si plech s pečícím papírem.
Tip: pokud chcete, aby měla roláda zajímavější texturu, papír namočte, zmuchlejte, vyždímejte a pak rozložte na plech.
Aby šla roláda krásně odlepit od papírů, pomažte ho lehce třeba kokosovým olejem.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. V mixéru nebo ručně metličkou rozšlehejte žloutky.
Přidejte kakaový prášek a šlehejte, dokud nevznikne husté lepkavé těsto.
Z bílků se špetkou soli ušlehejte sníh. Ten vmíchejte do kakaového těsta.
Tip: jestli chcete roládu strakatou, nejdřív smíchejte žloutky s bílkovým sněhem, vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné přimíchejte kakaový prášek.
Pokud máte jednobarevné těsto, vylijte ho na plech vyložený papírem a pečte asi 12-15 minut.
Tip: pro strakatou roládu nejdřív na plech vylijte jen žluté těsto. Zkuste tenkým pramínkem vytvořit nějaký vzor. Fantazii se meze nekladou – vlnky, žirafí kůže, cokoli ;)
Dejte žlutě těsto péct na 3-5 minut (jen aby těsto lehce ztuhlo). Pak plech vytáhněte, díry zalijte kakaovým těstem a uhlaďte do stejné výšky. Dejte péct na dalších 10 minut.
Zatímco se těsto peče, pořádně rozmíchejte kostku tvarohu s ovocem a sladidlem (mělo by to jít metličkou).
Po upečení těsto i s papírem stáhněte na mokrou utěrku a nechte vychladnout.
Potom namaže po delší straně náplní (na konci nechte pár centimetrů nenamazaných) a opatrně srolujte. Do podávání nechte v ledničce.
Tip: Pokud jako sladidlo použijete datle, je dobré je nejdřív nakrájet na malé kousky a v rendlíku na mírném výkonu s troškou vody zahřát. Hezky změknou a jdou pak líp rozmixovat.