Vaječná tlačenka je jednoduchá zdravá rychlovka, plná kolagenu, která se skvěle hodí třeba na oslavy nebo jen tak na chuť.
Vejce uvařte natvrdo (stačí 10 minut varu).
Nachystejte si formu, ve které tlačenku budete chladit. Na tuto dávku surovin potřebujete formu o objemu 1,5 litru. Aby se vám tlačenka po ztuhnutí dobře vytahovala, je dobré formu vyložit potravinovou fólií.
Zatímco se vaří vejce, kyselý nálev z Moravanky (nebo okurek) slijte do větší mísy, zeleninu nakrájejte na kousky a přidejte do mísy.
Jakmile vejce dovaří, slijte vodu, do hrnce dopusťte studenou vodu a každé vejce na spodní straně naklepněte (bude se líp loupat).
Na studenou pánev (nebo do rendlíku) vysypte želatinu a zalijte ji vodou. Zatím neohřívejte.
Oloupejte vejce. Pak je rozčtvrťte a každý "měsíček" na rozkrojte na 4 kousky. Nakrájená vejce přidejte do mísy.
Do mísy přidejte majonézu, sůl, pepř, všechno pořádně promíchejte a případně dochuťte octem.
Nebojte se šetřit octem a solí. Tlačenka je lepší, když má výraznější chuť.
Pomalu zahřejte želatinu s vodou na pánvi. Za stálého míchání želatinu pomalu zahřívejte (cca stupeň 3 z 10), abyste ji nespálili. Jakmile se spojí s vodou (zprůhlední a malé krystalky se rozpustí), vylijte ji to mísy. Pořádně obsah mísy promíchejte a přelijte do formy.
Nechte v lednici vychladit aspoň 2 hodiny, pak tlačenku vyklopte z formy, nakrájejte jak je libo a můžete servírovat.
Klidně si můžete připravit poloviční dávku. Výsledná tlačenka jen bude mít poloviční výšku.
Tip: Aby se vám vejce líp loupala, je dobré nechat je v hrnci, napustit do něj tolik vody, aby byla vejce ponořená, přikrýt poklicí a chvíli s hrncem pořádně třepat na všechny strany. Skořápka pak popraská na malé kousky a vejce jdou líp lupat, i když jsou čerstvá.