Go Back

Sulc z vepřových nožek

Tradiční pochoutka s hromadou kolagenu za pár korun. Příprava je nenáročná a nepotřebujete nic než hrnec, vidličku a vhodnou formu. Hodí se jen tak na zakousnutí nebo jako rychlá snídaně či večeře. A vaše klouby vám za tuhle pochoutku poděkují.

Typ jídla slané
Kuchyně česká
Klíčové slovo huspenina, kolagen, nose to tail, od čumáku po ocas, sulc, želatina
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 3 hours 30 minutes
chladnutí 4 minutes
Počet porcí 20 porcí

Suroviny

  • 2 ks vepřové nožky
  • 1,5 l voda
  • 4 lžíce (jablečný) ocet
  • 2 ks mrkev volitelně
  • nové koření
  • bobkový list
  • pepř celý
  • sůl

Postup

  1. Nožky omyjte a očistěte od štětin (pokud na nich nějaké zůstaly).

  2. Vložte do hrnce, přidejte 2 lžíce octa (já rád používám jablečný), všechno koření (jak moc máte rádi) a lžičku soli.

  3. Zalijte vodou tak, aby nožky byly celé ponořené.

  4. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a hned stáhněte výkon, aby voda jen lehce probublávala.

  5. Vařte 3 hodiny.

  6. Po 3 hodinách vyzkoušejte, jestli už maso samo odpadává od kostí. Jestli ne, vařte dalších 30 minut. Když se pokusíte nožku vytáhnout z hrnce, musí se sama rozpadat.

  7. Až se maso samo odděluje od kostí, vytáhněte a vyhoďte všechno koření.

  8. Vytáhněte všechen tuhý obsah hrnce na krájecí desku. Skvěle poslouží děravá naběračka na knedlíky.

  9. Vyberte všechny kosti a veškerý zbytek (maso, kůži, chrupavky) vidličkou rozmělněte v podstatě na kaši. Při tom vyberete poslední malé tuhé kousky.

    Tohle je i poslední příležitost, kdy můžete vybrat štětiny, které mohly zůstat třeba mezi prsty.

  10. Rozmělněné maso a kůže dejte zpátky do hrnce.

  11. Pokud chcete přidat mrkev, teď je dejte do hrnce (celou, očištěnou) a pomalu vařte do změknutí mrkve (cca 20 minut). Pak mrkev vytáhněte, nakrájejte na větší kousky a vhoďte zpátky do hrnce.

  12. Dochuťte solí a popřípadě dalším octem (po vychladnutí se kyselost trochu ztratí, takže se octu nebojte).

  13. Přelijte obsah hrnce do vhodné formy (nebo několika misek), nechte při pokojové teplotě vychladnout a dejte do ledničky ztuhnout aspoň na 4 hodiny.