Tradiční pochoutka s hromadou kolagenu za pár korun. Příprava je nenáročná a nepotřebujete nic než hrnec, vidličku a vhodnou formu. Hodí se jen tak na zakousnutí nebo jako rychlá snídaně či večeře. A vaše klouby vám za tuhle pochoutku poděkují.
Nožky omyjte a očistěte od štětin (pokud na nich nějaké zůstaly).
Vložte do hrnce, přidejte 2 lžíce octa (já rád používám jablečný), všechno koření (jak moc máte rádi) a lžičku soli.
Zalijte vodou tak, aby nožky byly celé ponořené.
Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a hned stáhněte výkon, aby voda jen lehce probublávala.
Vařte 3 hodiny.
Po 3 hodinách vyzkoušejte, jestli už maso samo odpadává od kostí. Jestli ne, vařte dalších 30 minut. Když se pokusíte nožku vytáhnout z hrnce, musí se sama rozpadat.
Až se maso samo odděluje od kostí, vytáhněte a vyhoďte všechno koření.
Vytáhněte všechen tuhý obsah hrnce na krájecí desku. Skvěle poslouží děravá naběračka na knedlíky.
Vyberte všechny kosti a veškerý zbytek (maso, kůži, chrupavky) vidličkou rozmělněte v podstatě na kaši. Při tom vyberete poslední malé tuhé kousky.
Tohle je i poslední příležitost, kdy můžete vybrat štětiny, které mohly zůstat třeba mezi prsty.
Rozmělněné maso a kůže dejte zpátky do hrnce.
Pokud chcete přidat mrkev, teď je dejte do hrnce (celou, očištěnou) a pomalu vařte do změknutí mrkve (cca 20 minut). Pak mrkev vytáhněte, nakrájejte na větší kousky a vhoďte zpátky do hrnce.
Dochuťte solí a popřípadě dalším octem (po vychladnutí se kyselost trochu ztratí, takže se octu nebojte).
Přelijte obsah hrnce do vhodné formy (nebo několika misek), nechte při pokojové teplotě vychladnout a dejte do ledničky ztuhnout aspoň na 4 hodiny.