Vyrobte si doma skvělý osvěžující a zdraví prospěšný kefír. Zabere vám to maximálně 5 minut denně.
Do čisté sklenice vložte kefírová zrna a zalejte je čerstvým mlékem.
Ideální je pouze zchlazené mléko od farmáře (nebo z mlékomatu) bez jakékoli tepelné úpravy.
Další možnost je čerstvé plnotučné mléko z obchodu.
Když ani to neseženete, v nouzi můžete použít i plnotučné pasterované mléko, ale nebude to úplně ono.
Přes sklenici dejte kousek látky nebo papírové utěrky/ubrousku, lehce přiklopte víčkem a při pokojové teplotě (mezi 20 - 25 °C) nechte zrát. Po 12 hodinách můžete promíchat (buď dřevěnou nebo plastovou lžící), ale není to nutné.
Za 24 hodin byste měli mít hotový kefír.
Sundejte ze sklenice víčko a lžící zkuste lehce promíchat. Pokud je pod horní tužší vrstvou stále tekuté mléko, lehce obsah sklenice promíchejte a nechejte ještě pár hodin zrát.
Kefír je hotový, když má až na dno nádoby tužší konzistenci.
POZOR: když ho necháte zrát příliš dlouho, úplně se oddělí syrovátka, která zůstane na dně, od tužšího zbytku kefíru, který bude v horní polovině nádoby (viz obrázek). Po protřepání se dá i takový kefír pít, ale chuť je už trochu jiná. Osobně mám raději mladší kefír, ve kterém se syrovátka ještě neoddělila.
Ze sklenice s hotovým kefírem opatrně vyndejte kefírová zrna (většinou zůstanou těsně pod hladinou, takže je nemusíte složitě hledat), dejte je do nové sklenice, zalejte mlékem a celý postup opakujte.
Pokud byste zrna ve sklenici hotového kefíru nemohli najít, můžete použít hrubší plastový cedník, přes který hotový kefír přecedíte a zrna vám zůstanou v něm. U nás tohle nikdy nebylo potřeba.
Sklenici s hotovým kefírem zavíčkujte a pokud ho hned nespotřebujete, můžete ho skladovat v lednici. Minimálně týden tam vydrží.
Tip 1: Při manipulaci s kefírovými zrny používejte dřevěné nebo plastové nádobí. Kov jim totiž škodí. Nerezová ocel prý ne, ale raději bych to neriskoval.
Tip 2: Čím vyšší teplota, tím rychleji kefír zraje a naopak. V parných letních dnech se vám tak může stát, že kefír bude hotový třeba už za 12 hodin. A naopak v zimě může zrání trvat déle než den. Po chvilce experimentování si najdete tu správnou dobu zrání.
Jde to i bez zrn: Někdy se vám může stát, že jeden den zalijete zrna mlékem a druhý den už žádné zrno ve sklenici nenajdete - jako by se rozplynula. Když se to stane, nezoufejte. Můžete klidně pokračovat dál. Stačí 2 lžíce hotového kefíru přendat do nové sklenice, dolít mlékem, lžící zamíchat, překrýt víčkem a nechat zrát. A druhý den budete mít zase skvělý kefír. Má to dokonce i výhodu, že nemusíte hledat zrna a příprava je o to rychlejší.