Jednoduchý, rychlý a skvělý dezert se slušnou dávkou kolagenu.
Dortovou formu (používám průměr 20 cm) si buď vymažte tukem (dobře funguje kokosový olej, ale použít můžete i máslo nebo ghí) nebo vyložte pečícím papírem, který nejdřív namočíte a zmuchláte, aby byl po rozložení hezky tvárný.
V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt, šťávu z půlky citronu a doslaďte dle chuti (např. 2 lžícemi medu).
Pokud chcete, můžete do směsi přimíchat i trochu ovoce.
V rendlíku nebo na pánvi nad mírným plamenem nechte rozpustit 20 gramů želatiny (1 sáček) v troše vody.
Pozor, směs nesmí vařit, aby želatina ztuhla. Stačí když se krystalky želatiny rozpustí a směs zprůhlední.
Jakmile je želatina rozpuštěná, přidejte k ní (na pánev nebo do rendlíku) polovinu tvarohové směsi z mísy.
Stále za mírného zahřívání míchejte, dokud se tvarohová směs se želatinou hezky nespojí.
Jednolitou směs z pánve/rendlíku slijte zpátky do mísy a metličkou šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.
Hotovou tvarohovou směs se želatinou z mísy přelijte do připravené dortové formy a dejte chladit do lednice.
Na umyté pánvi/rendlíku nechte rozvařit čerstvé nebo zmražené ovoce (vyzkoušené mám ostružiny, borůvky a jahody, ale fajn můžou být třeba i meruňky). Pokud je třeba, přidejte k němu trochu vody.
Přidejte šťávu z půlky citronu a doslaďte dle chuti (např. 2 lžícemi medu). Do teplého rozvaru přidejte 10 gramů želatiny (půl sáčku) a míchejte, dokud se veškerá želatina nerozpustí.
Zase si hlídejte teplotu, aby směs nevařila.
Hotový rozvar nalijte na tvarohovou vrstvu a celý dort nechce v lednici aspoň 3 hodiny ztuhnout.