Go Back

Nepečený tvarohový dort s ovocem

Jednoduchý, rychlý a skvělý dezert se slušnou dávkou kolagenu.

Typ jídla dezert, sladké
Klíčové slovo bez lepku, bez ořechů, dezert, jogurt, ovoce, primal, smetana, tvaroh, želatina
Doba vaření 30 minutes
Tuhnutí 3 hours
Počet porcí 12 kousků

Suroviny

  • 2 vaničky tučný tvaroh
  • 1 vanička zakysaná smetana
  • 0,5 kelímku smetanový jogurt (cca 200 gramů)
  • 1 citron
  • 1,5 balíčku želatina (30 gramů)
  • 2 hrnky zahradní ovoce
  • sladidlo dle chuti (např. 2+2 lžíce kvalitního medu)

Postup

  1. Dortovou formu (používám průměr 20 cm) si buď vymažte tukem (dobře funguje kokosový olej, ale použít můžete i máslo nebo ghí) nebo vyložte pečícím papírem, který nejdřív namočíte a zmuchláte, aby byl po rozložení hezky tvárný.

  2. V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt, šťávu z půlky citronu a doslaďte dle chuti (např. 2 lžícemi medu).

  3. Pokud chcete, můžete do směsi přimíchat i trochu ovoce.

  4. V rendlíku nebo na pánvi nad mírným plamenem nechte rozpustit 20 gramů želatiny (1 sáček) v troše vody.

    Pozor, směs nesmí vařit, aby želatina ztuhla. Stačí když se krystalky želatiny rozpustí a směs zprůhlední.

  5. Jakmile je želatina rozpuštěná, přidejte k ní (na pánev nebo do rendlíku) polovinu tvarohové směsi z mísy.

  6. Stále za mírného zahřívání míchejte, dokud se tvarohová směs se želatinou hezky nespojí.

  7. Jednolitou směs z pánve/rendlíku slijte zpátky do mísy a metličkou šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.

  8. Hotovou tvarohovou směs se želatinou z mísy přelijte do připravené dortové formy a dejte chladit do lednice.

  9. Na umyté pánvi/rendlíku nechte rozvařit čerstvé nebo zmražené ovoce (vyzkoušené mám ostružiny, borůvky a jahody, ale fajn můžou být třeba i meruňky). Pokud je třeba, přidejte k němu trochu vody.

  10. Přidejte šťávu z půlky citronu a doslaďte dle chuti (např. 2 lžícemi medu). Do teplého rozvaru přidejte 10 gramů želatiny (půl sáčku) a míchejte, dokud se veškerá želatina nerozpustí.

    Zase si hlídejte teplotu, aby směs nevařila.

  11. Hotový rozvar nalijte na tvarohovou vrstvu a celý dort nechce v lednici aspoň 3 hodiny ztuhnout.