Go Back

Křupavé sýrové tyčinky se sádlem (Primal, bez lepku)

Výborné tyčinky třeba na Silvestra nebo když máte chuť na něco slaného křupavého.

Typ jídla slané, slané pečivo
Klíčové slovo sádlo, slané pečivo, sýr, tyčinky
Doba přípravy 35 minutes
Doba vaření 20 minutes
Odpočinek 30 minutes
Celková doba 1 hour 25 minutes
Počet porcí 8 porcí

Suroviny

Na těsto

  • 1 šlehačka 250 ml
  • 1 žloutek
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky chilli volitelně
  • 20 dkg sádla nechte ho povolit
  • 25 dkg uzeného sýru nastrouhat najemno
  • 4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 25 dkg mandlové mouky nebo najemno sekaných mandlí cca 18 vrchovatých lžic
  • 18 dkg solamylu cca 8 vrchovatých lžic
  • 25 g bramborové vlákniny cca 4 vrchovaté lžíce

Na potření a posypání

  • 1 bílek
  • sezamová semínka
  • drcený kmín

Postup

  1. Do misky vylijte šlehačku, do ní prolisujte česnek, přidejte žloutek, sůl a koření a rozmíchejte.

  2. Přidejte tuk, jemně nastrouhaný sýr a promíchejte.

  3. Přidejte prášek do pečiva a postupně přisypávejte po lžících mouku a tapiokový škrob a míchejte.

  4. Vypracujte tužší těsto (nejlépe v robotu, ručně je to strašná fuška). Těsto bude pořád trochu lepit.

  5. Těsto nechte odpočinout v lednici aspoň půl hodiny.

  6. Vyválejte plát o síle cca 4 mm. Válet můžete přes mikrotenový sáček nebo potravinovou fólii.

  7. Radýlkem vykrájejte tyčinky, podeberte nožem, dejte na pečící papír a potřete bílkem.

  8. Posypte kmínem nebo sezamovým semínkem. 

  9. Pečte dozlatova na 180 °C dozlatova cca 10 minut na horkovzduch. Při pečení je hlídejte, ať je nespálíte.

Poznámky

Z této várky jsou 4 plechy tyčinek. Při pečení dost vyskočí, takže jim na plechu nechte trošku místa.