Primal varianta vynikajících kynutých šafránových buchtiček, které se ve Švédsku tradičně pečou kolem svátku svaté Lucie.
Aspoň hodinu před pečením si nechte namočit rozinky (já je máčím v Božkovu originál).
V hmoždíři rozmělněte šafrán s troškou krystalového cukru na jemný prášek. Přilejte lžíci mléka a rozmíchejte do tmavě oranžové kašičky.
V rendlíku zahřejte na kousky nakrájenou datlovou pastu s troškou vody a metličkou rozmíchejte do hladka. Sporák nastavte maximálně na třetinový výkon, ať směs není horká.
Přidejte do rendlíku máslo, nechte rozpustit a metličkou ho zapracujte do datlové kaše.
Pokud je směs horká, odstavte ji ze sporáku a nechte chvíli zchladnout, aby byla jen vlažná.
Přidejte k datlové směsi tvaroh a zase dobře smíchejte.
Pozor, pokud budete mít směs v rendlíku moc horkou, tvaroh se může zdrcnout.
Do rendlíku přilijte šafrán s mlékem z hmoždíře a rozmíchejte. Nakonec do teplé směsi v rendlíku rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 5 minut odstát.
Ve velké míse smíchejte všechnu banánovou mouku, psyllium, špetku soli a asi 8 lžic (170 gramů) tapiokového škrobu.
Do mísy se suchou směsí vyklepněte vejce, přilijte obsah rendlíku a vypracujte lepivé těsto. Po lžících postupně zapracovávejte tapiokový škrob, dokud těsto nebude jen malinko lepit. Měly by na to stačit 2, maximálně 3 lžíce. Když dáte škrobu moc těsto už vůbec nebude lepit, začne se drolit a po vykynutí se s tím bude špatně pracovat. Takže opatrně.
Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplé místě aspoň 30 minut kynout.
Po vykynutí těsto rozdělte na 16 dílů, vyválejte válečky a ty stočte od každého konce na jinou stranu. Vznikne buchtička ve tvaru písmene S.
Všech 16 esíček postupně vyskládejte na plech s pečícím papírem a do středu každého šneka vtlačte 1-2 namočené rozinky. Nebojte se zatlačit je až na plech, protože při pečení budou chtít vyskočit ven.
Pak buchtičky pomažte rozšlehaným vejcem.
Pečte asi 10 minut na 200 °C (dokud hezky nezhnědnou).
Vytáhněte z trouby a nechte je na plechu zchladnout. Nejlepší jsou ještě trochu teplé a pár hodin po upečení. Rychle vysychají, takže druhý den se hodí spíš ke kávě nebo k čaji, ale chuťově jsou pořád moc dobré.