Go Back

Šafránové buchtičky Lussekatt (Primal, bez lepku)

Primal varianta vynikajících kynutých šafránových buchtiček, které se ve Švédsku tradičně pečou kolem svátku svaté Lucie.

Typ jídla dezert
Doba přípravy 1 hour 30 minutes
Doba vaření 10 minutes
Počet porcí 16 buchtiček

Suroviny

  • ½ g šafrán
  • lžičky cukr krystal
  • 1 lžíce mléko
  • 130 g datlová pasta
  • 4 lžíce voda
  • 80 g máslo
  • 125 g tučný tvaroh půl vaničky
  • 21 g droždí půl kostky
  • 120 g banánová mouka 6 lžic
  • 12 g psyllium (rozsekat nebo pomlít na prášek) 2 lžíce
  • 180-200 g tapiokový škrob 8-10 lžic
  • 1 špetka sůl
  • 1 vejce

Na zdobení

  • hrozinky namočené v Božkovu originál
  • 1 vejce na potření (rozšlehané)

Postup

  1. Aspoň hodinu před pečením si nechte namočit rozinky (já je máčím v Božkovu originál).

  2. V hmoždíři rozmělněte šafrán s troškou krystalového cukru na jemný prášek. Přilejte lžíci mléka a rozmíchejte do tmavě oranžové kašičky.

  3. V rendlíku zahřejte na kousky nakrájenou datlovou pastu s troškou vody a metličkou rozmíchejte do hladka. Sporák nastavte maximálně na třetinový výkon, ať směs není horká.

    Přidejte do rendlíku máslo, nechte rozpustit a metličkou ho zapracujte do datlové kaše.

  4. Pokud je směs horká, odstavte ji ze sporáku a nechte chvíli zchladnout, aby byla jen vlažná.

  5. Přidejte k datlové směsi tvaroh a zase dobře smíchejte.

    Pozor, pokud budete mít směs v rendlíku moc horkou, tvaroh se může zdrcnout.

  6. Do rendlíku přilijte šafrán s mlékem z hmoždíře a rozmíchejte. Nakonec do teplé směsi v rendlíku rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 5 minut odstát.

  7. Ve velké míse smíchejte všechnu banánovou mouku, psyllium, špetku soli a asi 8 lžic (170 gramů) tapiokového škrobu.

  8. Do mísy se suchou směsí vyklepněte vejce, přilijte obsah rendlíku a vypracujte lepivé těsto. Po lžících postupně zapracovávejte tapiokový škrob, dokud těsto nebude jen malinko lepit. Měly by na to stačit 2, maximálně 3 lžíce. Když dáte škrobu moc těsto už vůbec nebude lepit, začne se drolit a po vykynutí se s tím bude špatně pracovat. Takže opatrně.

  9. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplé místě aspoň 30 minut kynout.

  10. Po vykynutí těsto rozdělte na 16 dílů, vyválejte válečky a ty stočte od každého konce na jinou stranu. Vznikne buchtička ve tvaru písmene S.

  11. Všech 16 esíček postupně vyskládejte na plech s pečícím papírem a do středu každého šneka vtlačte 1-2 namočené rozinky. Nebojte se zatlačit je až na plech, protože při pečení budou chtít vyskočit ven.

    Pak buchtičky pomažte rozšlehaným vejcem.

  12. Pečte asi 10 minut na 200 °C (dokud hezky nezhnědnou).

  13. Vytáhněte z trouby a nechte je na plechu zchladnout. Nejlepší jsou ještě trochu teplé a pár hodin po upečení. Rychle vysychají, takže druhý den se hodí spíš ke kávě nebo k čaji, ale chuťově jsou pořád moc dobré.