Jednoduchá univerzální omáčka třeba na cuketové nudle (cudle) nebo jen tak na lžičku.
Nakrájejte špek na kostičky a osmahněte na pánvi.
Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou mrkev a lehce orestujte.
Přidejte mleté maso (osobně mám rád kombinaci hovězího a vepřového), rozbijte hrudky a nechte zatáhnout. Podle chuti osolte a opepřete.
Přidejte na kostičky nakrájená čerstvá rajčata (pokud máte) a drcená rajčata. Promíchejte, přikryjte poklicí a na mírném plameni nechte probublávat, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka hezky nespojí. Mezitím si připravte cudle. Nakonec do omáčky přidejte oregáno a podle potřeby přisolte a opepřete.
Na hotové cudle naložte omáčku, posypejte strouhaným sýrem a můžete servírovat.
Cuketu opláchtěte a odřízněte oba konce.
Nakrájejte ji na 2 až 3 stejně dlouhé kousky a ty prožeňte spiralizérem.
Na rozehřátou pánev dejte olivový olej a až je zahřátý, přidejte cudle a na silnějším plameni často promíchávejte, dokud cudle nezměknou. Nakonec je můžete osolit.
Tahle omáčka se dá podávat téměř s jakoukoli zeleninou. Pokud zrovna nemáte cuketu, můžete ji dát třeba na brokolici ohřátou na páře nebo na restované nudličky z čerstvého zelí. Dá se jíst i samotná jen posypaná sýrem. A když pod ní něco potřebujete a nemáte žádnou zeleninu po ruce, zkuste si k ní připravit třeba grusetky.