Go Back

Cudle s červenou masovou omáčkou

Jednoduchá univerzální omáčka třeba na cuketové nudle (cudle) nebo jen tak na lžičku.

Typ jídla Hlavní chod
Klíčové slovo cudle, cuketa, maso, mleté maso, omáčka, rajčata, špek
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 25 minutes
Počet porcí 4 porce

Suroviny

Na omáčku

  • 2 plátky špeku
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve volitelně (omáčka s nimi bude sladší)
  • 600 gramů mletého masa
  • 2-3 větší rajčata volitelně
  • 0,5 litru drcených rajčat
  • 2-5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • strouhaný sýr na posypání

Na cudle

  • 1 cuketa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup

Červená omáčka

  1. Nakrájejte špek na kostičky a osmahněte na pánvi.

  2. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou mrkev a lehce orestujte.

  3. Přidejte mleté maso (osobně mám rád kombinaci hovězího a vepřového), rozbijte hrudky a nechte zatáhnout. Podle chuti osolte a opepřete.

  4. Přidejte na kostičky nakrájená čerstvá rajčata (pokud máte) a drcená rajčata. Promíchejte, přikryjte poklicí a na mírném plameni nechte probublávat, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka hezky nespojí. Mezitím si připravte cudle. Nakonec do omáčky přidejte oregáno a podle potřeby přisolte a opepřete.

  5. Na hotové cudle naložte omáčku, posypejte strouhaným sýrem a můžete servírovat.

Cudle

  1. Cuketu opláchtěte a odřízněte oba konce.

  2. Nakrájejte ji na 2 až 3 stejně dlouhé kousky a ty prožeňte spiralizérem.

  3. Na rozehřátou pánev dejte olivový olej a až je zahřátý, přidejte cudle a na silnějším plameni často promíchávejte, dokud cudle nezměknou. Nakonec je můžete osolit.

Poznámky

Tahle omáčka se dá podávat téměř s jakoukoli zeleninou. Pokud zrovna nemáte cuketu, můžete ji dát třeba na brokolici ohřátou na páře nebo na restované nudličky z čerstvého zelí. Dá se jíst i samotná jen posypaná sýrem. A když pod ní něco potřebujete a nemáte žádnou zeleninu po ruce, zkuste si k ní připravit třeba grusetky.