Go Back

Domácí sádlo a škvarky

Udělejte si doma voňavé sádlo a křupavé škvarky dostanete jako bonus.

Typ jídla slané pochutiny
Klíčové slovo domácí sádlo, domácí škvarky, sádlo, škvarky
Doba vaření 2 hours 30 minutes
Krájení 20 minutes
Celková doba 2 hours 50 minutes
Počet porcí 3 sklenice

Suroviny

  • 3 kg surové vepřové sádlo

Postup

  1. Než jednotlivé kusy surového sádla začnete krájet, očistěte je od zbytků masa. Při škvaření by kousky masa tak ztvrdly, že by to nešlo pomalu ani užvýkat.

    Z tohoto ořezu si můžete připravit třeba nějakou maso-zeleninovou směs.

    surové sádlo
  2. Očištěné sádlo nakrájejte na větší kousky o velikosti cca 4x4 cm. Můžou to být čtverečky, obdélníky, trojůhelníky, jak vám to zrovna vyjde. Důležité je snažit se, aby byly kousky přibližně stejně velké.

    Při škvaření se kousky zmenší zruba na polovinu.

    Pokud má sádlo různou tloušťku, netrapte se tím, ničemu to vadit nebude.

    Počítejte s tím, že krájení vám zabere i 20 minut.

  3. Až máte všechny kousky sádla v hrnci, zapněte pod ním plotnu na sřední výkon (na indukční plotně používám stupeň 5 z 10).

    Můžete přilít i tochu horké vody. Ta se po nějaké době vypaří a nahradí ji vyškvařené sádlo. Voda ze začátku omezí připalování škvarků ke dnu hrnce.

    Počkejte, až sádlo začne škvařit. Pak začněte co pár minut promíchávat hezky odspodu, abyste ode dna oddělili připečené kousky.

    TIP: Jestli nemáte sílu na seškrabování připečených kousků ode dna nebo se vám prostě nechce, můžete sádlo podlít trochou vody. Ta se postupně vypaří a nahardí ji vyškvařené. Sádlo je ale potřeba i tak míchat, aby se prohřívalo rovnoměrně.

    sádlo nakrájené v hrnci
  4. Jednou za pár minut promíchejte a ze dna hrnce seškrábněte kousky, které se mohly přichytit.

  5. Cca po půl hodině byste v hrnci měli vidět hladinku tekutého sádla. Pořád občas míchejte. Kousky sádla se budou zmenšovat a hladina sádla stoupat.

  6. Až budou všechny kousky sádla plavat na hladině, snižte výkon na nižší střední, promíchejte a můžete si dál chvíli pauzu.

    Nechtre škvarky škvařit a kontrolujte cc jednou za 10-15 minut mírným promícháním.

  7. Až začnou škvarky na hladině pěnit, jsou skoro hotové. Když je promícháte a hezky šustí o stěnu hrnce, máte hotovo.

    škvarky pění
  8. Vypněte plotnu, sádlo se škvarky přelijte přes cedník do druhého hrnce a nechte pár minut okapat.

  9. Okapané škvarky můžete z cedníku přesypat zpět do velkého (teď prázdného hrnce), osolit dle chuti a promíchat.

    Ještě teplé jsou nejlepší. Ale moc dobré jsou i studené.

    škvarky odkapat
  10. Sádlo přelijte do sklenic, jen lehce přiklopte výčkem (ale nedotahujte), a nechte na lince zchladnout na pokojovou teplotu. Pak sklenice dotáhněte dejte do lednice.

    sádlo hotové