Go Back

Rebarborový crumble (primal, paleo, bez lepku, bez cukru)

Vynikající teplý dezert s rebarborou, jablky a dalším ovocem dle chuti.

Typ jídla dezert
Klíčové slovo jablka, pečení, rebarbora
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 25 minutes
Počet porcí 8 porcí

Suroviny

Ovocný základ

  • 4 stvoly rebarbory
  • 3 ks jablek (ideálně sladší odrůdy)
  • 1 hrnek jahod, malin, borůvek nebo jiného ovoce výraznější chuti volitelně
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • šťáva z půlky citrónu
  • sladidlo dle chuti (med, banány, datle, stévie …)
  • 1 lžíce tuku na vymazání mísy (např. kokosový olej, máslo, ghí)

Posypka

  • 3/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku mandlové mouky (nebo na jemno rozsekaných mandlí)
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového oleje (nebo másla či ghí)
  • 2 lžíce medu

Postup

  1. Zapékací mísu vymažte tukem. Troubu nechte rozehřát na 180 stupňů.

  2. Rebarboru oloupejte, jablka pouze omyjte a vykrájejte z nich jadřince. Všechno ovoce nakrájejte na malé kousky.

  3. Ovoce smíchejte s kořením, sladidlem (např. 1 banán a 1 lžíce medu) a citronovou šťávou, srovnejte do pečící nádoby, upěchujte a pečte 15 minut.

  4. V mezičase si připravte posypku. V misce smíchejte kokos s mandlovou moukou, skořicí a solí. Rozehřejte med s tukem (např. v hrnečku v mikrovlnce) a smíchejte se suchou směsí v misce.

    crumble posypka
  5. Po 15 minutách vytáhněte ovocný základ z trouby, nahoru přidejte posypku, rovnoměrně ji rozprostřete a lehce upěchujte a dejte zpět do trouby na dalších 10-15 minut (dokud posypka nezhnědne).

  6. Podávejte teplé s pořádně tučnou šlehačkou nebo smetanovým jogurtem.