Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Rebarborový crumble

rebarborový crumble

Na zahrádkách nám dozrává rebarbora, tak proč si z ní neupéct něco dobrého na zub? Dnes pro vás mám recept na jednoduchý dezert, kterému říkám rebarborový crumble (čti „krambl“).  Na pohled sice nevypadá nijak vábně, ale chutná výtečně. Mimochodem crumble v angličtině znamená „rozpadat se“ nebo „drolit se„, a až tento dezert budete servírovat, zjistíte, že název je výstižný.

Základ receptu jsem vzal z blogu paleolisfestyle.cz, který už dnes nefunguje, a časem ho trochu upravil.

Rebarborový crumble (primal, paleo, bez lepku, bez cukru)

Vynikající teplý dezert s rebarborou, jablky a dalším ovocem dle chuti.

Typ jídla dezert
Klíčové slovo jablka, pečení, rebarbora
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 25 minutes
Počet porcí 8 porcí

Suroviny

Ovocný základ

  • 4 stvoly rebarbory
  • 3 ks jablek (ideálně sladší odrůdy)
  • 1 hrnek jahod, malin, borůvek nebo jiného ovoce výraznější chuti volitelně
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • šťáva z půlky citrónu
  • sladidlo dle chuti (med, banány, datle, stévie …)
  • 1 lžíce tuku na vymazání mísy (např. kokosový olej, máslo, ghí)

Posypka

  • 3/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku mandlové mouky (nebo na jemno rozsekaných mandlí)
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového oleje (nebo másla či ghí)
  • 2 lžíce medu

Postup

  1. Zapékací mísu vymažte tukem. Troubu nechte rozehřát na 180 stupňů.

  2. Rebarboru oloupejte, jablka pouze omyjte a vykrájejte z nich jadřince. Všechno ovoce nakrájejte na malé kousky.

  3. Ovoce smíchejte s kořením, sladidlem (např. 1 banán a 1 lžíce medu) a citronovou šťávou, srovnejte do pečící nádoby, upěchujte a pečte 15 minut.

  4. V mezičase si připravte posypku. V misce smíchejte kokos s mandlovou moukou, skořicí a solí. Rozehřejte med s tukem (např. v hrnečku v mikrovlnce) a smíchejte se suchou směsí v misce.

    crumble posypka
  5. Po 15 minutách vytáhněte ovocný základ z trouby, nahoru přidejte posypku, rovnoměrně ji rozprostřete a lehce upěchujte a dejte zpět do trouby na dalších 10-15 minut (dokud posypka nezhnědne).

  6. Podávejte teplé s pořádně tučnou šlehačkou nebo smetanovým jogurtem.

A ještě pár obrázků z výroby.

Varianta se zavařenými meruňkami.

suroviny před pečením suroviny na posypku hotová posypka

Posypku pořádně upěchujte.

před zapečením posypky crumble hotovýcrumble se smetanovým jogurtem


Hledáte způsob, jak bez velké námahy shodit přebytečná kila, být zdravější a získat spoustu energie? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct. Nebo to zkuste sami v 21denní Primal výzvě.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Podporujeme:
  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem?

    Nechte mi svůj e-mail a jednou měsíčně dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný e-mailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky