Go Back

Banánová fritata (primal, paleo, bez lepku, bez cukru)

Když se vám doma objeví 3 přezrálé banány, zkuste tuhle fritatu. Pochutnají si malí i velcí, k snídani k večeři nebo třeba jako dezert ke kafíčku.

Typ jídla dezert, Hlavní chod
Klíčové slovo pečení, sladké
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 25 minutes
Počet porcí 8 porcí

Suroviny

  • 3 zralé banány klidně i přezrálé
  • 5 vajec
  • 1 větší jablko nebo 2 malá
  • 3 lžíce mandlové mouky nebo jemně sekaných mandlí
  • 1 lžíce kokosové mouky
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 1-3 hrnky ovoce výraznější chuti (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz...) volitelně
  • 1 lžíce tuku na pánev (např. kokosový olej, máslo, ghí)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 210 stupňů.

  2. Ideálně tyčovým mixérem rozmixujte vejce s banány. Pokud nemáte tyčový mixér, banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte s našlehanými vejci.

  3. V menší misce si smíchejte mouku s vanilkou.

  4. Do větší mísy přelijte směs banánů s vejci, přisypte suchou směs a pořádně promíchejte.

  5. Nechte si nahřát pánev.

  6. Z jablka odstraňte jadřinec, rozkrájejte na osminky a ty na malé kousky.Nakrájené jablko společně s dalším ovocem dle chuti přisypte do větší mísy a pořádně promíchejte.

  7. Na nahřáté pánvi nechte rozpustit lžíci tuku a vylijte obsah mísy. Nechte smažit na střední výkon asi 5 minut (dokud okraje neztuhnou).

  8. Jakmile okraje ztuhnou, dejte pánev do vyhřáté trouby a pečte asi 10 – 15 minut (dokud povrch nezezlátne).

  9. Po vytažení z trouby nechte mírně zchladnout a ještě za tepla servírujte. Dá se jíst i studená. Dobrou chuť.