Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Banánová fritata

banánová fritata

Dnes pro vás mám super jednoduchý recept na dezert (nebo třeba sladkou snídani nebo večeři) bez přidaného sladidla. U nás si na ní rádá pochutná i mladší dcera, takže se nebojte nabídnout ji dětem. Upozorňuji, že budete potřebovat pánev, kterou můžete dát do trouby.

Pokud byste fritatu chtěli připravit pro někoho, kdo nejí ořechy (třeba kvůli alergii), prostě nahraďte mandlovou mouku stejným množstvím mouky kokosové. Já mám rád kombinaci 2+2 lžíce mandlové a kokosové mouky.

Tento recept jsem před lety našel asi na blogu paleolisfestyle.cz, který už dnes nefunguje, a časem ho trochu upravil. Jestli fritatu vyzkoušíte, určitě mi dejte v komentářích vědět, jak chutnala.

Banánová fritata (primal, paleo, bez lepku, bez cukru)

Když se vám doma objeví 3 přezrálé banány, zkuste tuhle fritatu. Pochutnají si malí i velcí, k snídani k večeři nebo třeba jako dezert ke kafíčku.

Typ jídla dezert, Hlavní chod
Klíčové slovo pečení, sladké
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 25 minutes
Počet porcí 8 porcí

Suroviny

  • 3 zralé banány klidně i přezrálé
  • 5 vajec
  • 1 větší jablko nebo 2 malá
  • 3 lžíce mandlové mouky nebo jemně sekaných mandlí
  • 1 lžíce kokosové mouky
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 1-3 hrnky ovoce výraznější chuti (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz...) volitelně
  • 1 lžíce tuku na pánev (např. kokosový olej, máslo, ghí)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 210 stupňů.

  2. Ideálně tyčovým mixérem rozmixujte vejce s banány. Pokud nemáte tyčový mixér, banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte s našlehanými vejci.

  3. V menší misce si smíchejte mouku s vanilkou.

  4. Do větší mísy přelijte směs banánů s vejci, přisypte suchou směs a pořádně promíchejte.

  5. Nechte si nahřát pánev.

  6. Z jablka odstraňte jadřinec, rozkrájejte na osminky a ty na malé kousky.Nakrájené jablko společně s dalším ovocem dle chuti přisypte do větší mísy a pořádně promíchejte.

  7. Na nahřáté pánvi nechte rozpustit lžíci tuku a vylijte obsah mísy. Nechte smažit na střední výkon asi 5 minut (dokud okraje neztuhnou).

  8. Jakmile okraje ztuhnou, dejte pánev do vyhřáté trouby a pečte asi 10 – 15 minut (dokud povrch nezezlátne).

  9. Po vytažení z trouby nechte mírně zchladnout a ještě za tepla servírujte. Dá se jíst i studená. Dobrou chuť.

Přikládám ještě pár ilustračních fotek z přípravy.

Takhle nějak vypadá hotová fritata.


Rádi byste přešli na primal životní styl hledáte podporu? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Podporujeme:
  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem?

    Nechte mi svůj e-mail a jednou měsíčně dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný e-mailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky