Tenké těsto s jemnou tvarohovou a úžasnou hruškovou vrstvou nahoře. Recept volně inspirovaný hruškovým frgálem.
Začneme přípravou hruškové náplně, která zabere nejvíc času.
Nejdřív si zapněte troubu nastavenou na 200 °C.
Hrušky omyjte, rozčtvrťte, vykrojte jádřinec. Každou čtvrtku ještě podélně rozkrojte a pak příčně nakrájejte na menší kousky.
Kousky hrušek dejte do menšího pekáčku, přidejte lžíci octa, promíchejte a dejte do vyhřáté trouby. Pokud máte čím, můžete hrušky přikrýt, aby se trochu podusily.
Po 30 minutách pekáček vytáhněte a snižte teplotu v troubě na 180 °C. Hrušky rozmixujte tyčovým mixérem (malé hrudky ničemu nevadí) a dejte do trouby na dalších 15 minut.
Zatímco se hruškové pyré peče, připravte si směs koření z hřebíčku a badyánu. Koření je třeba posekat najemno nebo rovnou rozemlít, pokud máte v čem. (Já požívám sekací nástavec k tyčovému mixéru a vzniklou hrubší směs ještě podrtím v hmoždíři).
Po 15 minutách hrušky vytáhněte z trouby, přidejte směs hřebíčku a badyánu, trochu mleté skořice a tuzemák. Pořádně smíchejte a pokud se vám směs zdá málo sladká, přidejte lžíci medu.
Prosím, nepoužívejte manželův drahý rum - jeho byste nepotěšili a ani byste si nepochutnali tak, jako s tuzemákem - jde nám o aroma, které je v tuzemáku, ale v drahých rumech ho nenajdete ;)
Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C.
Koláčovou formu vystelte namočeným a zmuchlaným pečícím papírem (po namočení a zmuchlání jde hezky tvarovat). Přečnívající okraje papíru odstřihněte.
Do mísy si vyklepněte 2 vejce, přidejte špetku soli a metličkou rozšlehejte.
Na pánvičku natrhejte na menší kousky mozzarellu, přidejte lučinu a na střední výkon zahřívejte a míchejte, dokud se oba sýry nespojí.
Rozteklý sýr přilijte do mísy s vejci a zase metličkou šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.
Možná se vám sýr trochu nabalí na metličku. Když se to stane, seškrábněte ho vařechou a znovu rozmíchejte.
Přidejte kokosovou mouku a bramborový škrob a vařechou vymíchejte do hustého těsta, které skoro nelepí.
V ruce těsto rozmačkejte na placku, přendejte do formy a dlaní rozmačkejte těsto do stejně vysoké placky až k okrajům formy.
Vidličkou těsto propíchejte a dejte péct na 7 minut.
Připravte si tvaroh. Kostku dejte do misky, přidejte lžíci medu (pokud chcete přisladit) a rozmíchejte do hladka.
Po 7 minutách zkontrolujte, jestli se na těstu v troubě neudělaly nějaké bubliny. Pokud ano, propíchejte a rozmáčkněte je vidličkou. Pečte dalších 5-7 minut, dokud těst lehce nezhnědne.
Upečenou placku vytáhněte a teplotu v troubě snižte na 190 °C.
Na těsto namažte tvarohovou vrstvu, na ni hruškovou směs a dejte péct dalších 15-20 minut.
Podávejte nejlépe ještě teplé.