Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Hruškový koláč s tvarohem

hruškový koláč

Tenké těsto, jemná tvarohová vrstva a kořeněné hruškové pyré nahoře. Přesně takový je hruškový koláč s tvarohem. Dáte si?

Tento recept vznikl úplnou náhodou, když nám ze stromu na zahradě začaly padat ne úplně dozrálé hrušky. Co s nimi? Na kousání byly trochu moc tvrdé, tak mě napadlo udělat z nich něco jako hrušková povidla. A když už jsem měl hotové hruškové pyré, vzpomněl jsem si jak úžasně chutnají pravé valašské frgály s hruškami. Tenoučké těsto s vrstvou hruškové náplně nahoře. Mňam!

Proč nevyzkoušet podobný hruškový koláč v Primal verzi? Lowcarb těsto, které se ani v tenké vrstvě nedrolí? To může být jedině nějaká varianta fathead těsta (základem je mozzarella a čerstvý sýr). Do sladkého pečení byla jasnou volbou kokosová mouka. A aby to i lehce křupalo, přidal jsem i trochu bramborového škrobu.

Pro správnou chuť hrušek je třeba dát do nich směs koření a trochu tuzemáku. Tuzemák hlavně kvůli jeho aromatu. Ať vás ani nenapadne dávat do hrušek kapku drahého kvalitního rumu, který si manžel doma hýčká. Zaprvé by vás nepochválil a zadruhé by to stejně nechutnalo tak, jako s tím tuzemákem.

Koláč jsem pekl s tvarohovou vrstvou i bez ní. Výborné jsou obě varianty, tak si sami vyberte, který si upečete.

Hruškový koláč s tvarohem (primal, bez lepku)

Tenké těsto s jemnou tvarohovou a úžasnou hruškovou vrstvou nahoře. Recept volně inspirovaný hruškovým frgálem.

Typ jídla dezert
Klíčové slovo hrušky, kokosová mouka, koláč, med, pečení, sladké, tvaroh
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 1 hour 20 minutes
Počet porcí 8 kousků

Suroviny

Těsto

  • 1 mozzarella
  • 2 lžíce lučina
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce kokosová mouka vrchovaté lžíce
  • 1 lžíce bramborový škrob (např. Solamyl) vrchovaté lžíce
  • 1 špetka sůl

Nahoru

  • 1 tučný tvaroh (raději kostkový)
  • 2 lžíce med
  • 4 ks hrušky
  • 1 lžíce jablečný ocet
  • 3 kousky hřebíček
  • 1 hvězdička badyán
  • 1 špetka mletá skořice
  • 2 lžíce Božkov tuzemský

Postup

Hrušková náplň

  1. Začneme přípravou hruškové náplně, která zabere nejvíc času.

    Nejdřív si zapněte troubu nastavenou na 200 °C.

  2. Hrušky omyjte, rozčtvrťte, vykrojte jádřinec. Každou čtvrtku ještě podélně rozkrojte a pak příčně nakrájejte na menší kousky.

  3. Kousky hrušek dejte do menšího pekáčku, přidejte lžíci octa, promíchejte a dejte do vyhřáté trouby. Pokud máte čím, můžete hrušky přikrýt, aby se trochu podusily.

  4. Po 30 minutách pekáček vytáhněte a snižte teplotu v troubě na 180 °C. Hrušky rozmixujte tyčovým mixérem (malé hrudky ničemu nevadí) a dejte do trouby na dalších 15 minut.

  5. Zatímco se hruškové pyré peče, připravte si směs koření z hřebíčku a badyánu. Koření je třeba posekat najemno nebo rovnou rozemlít, pokud máte v čem. (Já požívám sekací nástavec k tyčovému mixéru a vzniklou hrubší směs ještě podrtím v hmoždíři).

  6. Po 15 minutách hrušky vytáhněte z trouby, přidejte směs hřebíčku a badyánu, trochu mleté skořice a tuzemák. Pořádně smíchejte a pokud se vám směs zdá málo sladká, přidejte lžíci medu.

    Prosím, nepoužívejte manželův drahý rum – jeho byste nepotěšili a ani byste si nepochutnali tak, jako s tuzemákem – jde nám o aroma, které je v tuzemáku, ale v drahých rumech ho nenajdete 😉

Koláč

  1. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C.

  2. Koláčovou formu vystelte namočeným a zmuchlaným pečícím papírem (po namočení a zmuchlání jde hezky tvarovat). Přečnívající okraje papíru odstřihněte.

  3. Do mísy si vyklepněte 2 vejce, přidejte špetku soli a metličkou rozšlehejte.

  4. Na pánvičku natrhejte na menší kousky mozzarellu, přidejte lučinu a na střední výkon zahřívejte a míchejte, dokud se oba sýry nespojí.

  5. Rozteklý sýr přilijte do mísy s vejci a zase metličkou šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.

    Možná se vám sýr trochu nabalí na metličku. Když se to stane, seškrábněte ho vařechou a znovu rozmíchejte.

  6. Přidejte kokosovou mouku a bramborový škrob a vařechou vymíchejte do hustého těsta, které skoro nelepí.

  7. V ruce těsto rozmačkejte na placku, přendejte do formy a dlaní rozmačkejte těsto do stejně vysoké placky až k okrajům formy.

    Vidličkou těsto propíchejte a dejte péct na 7 minut.

  8. Připravte si tvaroh. Kostku dejte do misky, přidejte lžíci medu (pokud chcete přisladit) a rozmíchejte do hladka.

  9. Po 7 minutách zkontrolujte, jestli se na těstu v troubě neudělaly nějaké bubliny. Pokud ano, propíchejte a rozmáčkněte je vidličkou. Pečte dalších 5-7 minut, dokud těst lehce nezhnědne.

  10. Upečenou placku vytáhněte a teplotu v troubě snižte na 190 °C.

  11. Na těsto namažte tvarohovou vrstvu, na ni hruškovou směs a dejte péct dalších 15-20 minut.

  12. Podávejte nejlépe ještě teplé.

Chutnalo vám? Zkoušeli jste recept nějak upravovat? Napište do komentářů.


Chcete bez každodenního cvičení, diet, pilulek a koktejlů shodit přebytečná kila, přestat bojovat s jídlem a začít si užívat spoustu energie a pevnější zdraví? Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám s tím jako váš kouč pomůžu.

Pokud zrovna nehledáte kouče, ale sami na sobě chcete zapracovat a cítit se líp, zkuste 21denní výzvu (pořád je ZDARMA).

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Podporujeme:
  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem?

    Nechte mi svůj e-mail a jednou měsíčně dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný e-mailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky