Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Hruškový koláč s tvarohem

hruškový koláč

Tenké těsto, jemná tvarohová vrstva a kořeněné hruškové pyré nahoře. Přesně takový je hruškový koláč s tvarohem. Dáte si?

Tento recept vznikl úplnou náhodou, když nám ze stromu na zahradě začaly padat ne úplně dozrálé hrušky. Co s nimi? Na kousání byly trochu moc tvrdé, tak mě napadlo udělat z nich něco jako hrušková povidla. A když už jsem měl hotové hruškové pyré, vzpomněl jsem si jak úžasně chutnají pravé valašské frgály s hruškami. Tenoučké těsto s vrstvou hruškové náplně nahoře. Mňam!

Proč nevyzkoušet podobný hruškový koláč v Primal verzi? Lowcarb těsto, které se ani v tenké vrstvě nedrolí? To může být jedině nějaká varianta fathead těsta (základem je mozzarella a čerstvý sýr). Do sladkého pečení byla jasnou volbou kokosová mouka. A aby to i lehce křupalo, přidal jsem i trochu bramborového škrobu.

Pro správnou chuť hrušek je třeba dát do nich směs koření a trochu tuzemáku. Tuzemák hlavně kvůli jeho aromatu. Ať vás ani nenapadne dávat do hrušek kapku drahého kvalitního rumu, který si manžel doma hýčká. Zaprvé by vás nepochválil a zadruhé by to stejně nechutnalo tak, jako s tím tuzemákem.

Koláč jsem pekl s tvarohovou vrstvou i bez ní. Výborné jsou obě varianty, tak si sami vyberte, který si upečete.

Hruškový koláč s tvarohem (primal, bez lepku)

Tenké těsto s jemnou tvarohovou a úžasnou hruškovou vrstvou nahoře. Recept volně inspirovaný hruškovým frgálem.

Typ jídla dezert
Klíčové slovo hrušky, kokosová mouka, koláč, med, pečení, sladké, tvaroh
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 1 hour 20 minutes
Počet porcí 8 kousků

Suroviny

Těsto

  • 1 mozzarella
  • 2 lžíce lučina
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce kokosová mouka vrchovaté lžíce
  • 1 lžíce bramborový škrob (např. Solamyl) vrchovaté lžíce
  • 1 špetka sůl

Nahoru

  • 1 tučný tvaroh (raději kostkový)
  • 2 lžíce med
  • 4 ks hrušky
  • 1 lžíce jablečný ocet
  • 3 kousky hřebíček
  • 1 hvězdička badyán
  • 1 špetka mletá skořice
  • 2 lžíce Božkov tuzemský

Postup

Hrušková náplň

  1. Začneme přípravou hruškové náplně, která zabere nejvíc času.

    Nejdřív si zapněte troubu nastavenou na 200 °C.

  2. Hrušky omyjte, rozčtvrťte, vykrojte jádřinec. Každou čtvrtku ještě podélně rozkrojte a pak příčně nakrájejte na menší kousky.

  3. Kousky hrušek dejte do menšího pekáčku, přidejte lžíci octa, promíchejte a dejte do vyhřáté trouby. Pokud máte čím, můžete hrušky přikrýt, aby se trochu podusily.

  4. Po 30 minutách pekáček vytáhněte a snižte teplotu v troubě na 180 °C. Hrušky rozmixujte tyčovým mixérem (malé hrudky ničemu nevadí) a dejte do trouby na dalších 15 minut.

  5. Zatímco se hruškové pyré peče, připravte si směs koření z hřebíčku a badyánu. Koření je třeba posekat najemno nebo rovnou rozemlít, pokud máte v čem. (Já požívám sekací nástavec k tyčovému mixéru a vzniklou hrubší směs ještě podrtím v hmoždíři).

  6. Po 15 minutách hrušky vytáhněte z trouby, přidejte směs hřebíčku a badyánu, trochu mleté skořice a tuzemák. Pořádně smíchejte a pokud se vám směs zdá málo sladká, přidejte lžíci medu.

    Prosím, nepoužívejte manželův drahý rum – jeho byste nepotěšili a ani byste si nepochutnali tak, jako s tuzemákem – jde nám o aroma, které je v tuzemáku, ale v drahých rumech ho nenajdete 😉

Koláč

  1. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C.

  2. Koláčovou formu vystelte namočeným a zmuchlaným pečícím papírem (po namočení a zmuchlání jde hezky tvarovat). Přečnívající okraje papíru odstřihněte.

  3. Do mísy si vyklepněte 2 vejce, přidejte špetku soli a metličkou rozšlehejte.

  4. Na pánvičku natrhejte na menší kousky mozzarellu, přidejte lučinu a na střední výkon zahřívejte a míchejte, dokud se oba sýry nespojí.

  5. Rozteklý sýr přilijte do mísy s vejci a zase metličkou šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.

    Možná se vám sýr trochu nabalí na metličku. Když se to stane, seškrábněte ho vařechou a znovu rozmíchejte.

  6. Přidejte kokosovou mouku a bramborový škrob a vařechou vymíchejte do hustého těsta, které skoro nelepí.

  7. V ruce těsto rozmačkejte na placku, přendejte do formy a dlaní rozmačkejte těsto do stejně vysoké placky až k okrajům formy.

    Vidličkou těsto propíchejte a dejte péct na 7 minut.

  8. Připravte si tvaroh. Kostku dejte do misky, přidejte lžíci medu (pokud chcete přisladit) a rozmíchejte do hladka.

  9. Po 7 minutách zkontrolujte, jestli se na těstu v troubě neudělaly nějaké bubliny. Pokud ano, propíchejte a rozmáčkněte je vidličkou. Pečte dalších 5-7 minut, dokud těst lehce nezhnědne.

  10. Upečenou placku vytáhněte a teplotu v troubě snižte na 190 °C.

  11. Na těsto namažte tvarohovou vrstvu, na ni hruškovou směs a dejte péct dalších 15-20 minut.

  12. Podávejte nejlépe ještě teplé.

Chutnalo vám? Zkoušeli jste recept nějak upravovat? Napište do komentářů.


Chcete bez každodenního cvičení, diet, pilulek a koktejlů shodit přebytečná kila, přestat bojovat s jídlem a začít si užívat spoustu energie a pevnější zdraví? Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám s tím jako váš kouč pomůžu.

Pokud zrovna nehledáte kouče, ale sami na sobě chcete zapracovat a cítit se líp, zkuste 21denní výzvu (pořád je ZDARMA).

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Podporujeme:
  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem?

    Nechte mi svůj e-mail a jednou měsíčně dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný e-mailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky