Go Back

Rebarborové poháry s vanilkovým krémem

Úžasný dezert z rebarbory. Delší příprava za to stojí.

Typ jídla dezert
Klíčové slovo dezert, máslo, poháry, rebarbora, šlehačka, vanilka, vejce,, želatina
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 25 minutes
Chlazení 3 hours
Celková doba 3 hours 40 minutes
Počet porcí 6 pohárů

Suroviny

Vanilkový krém

  • 2 lžičky želatina v prášku
  • 2 hrnky šlehačka 480 ml
  • 1/2 hrnku oblíbené nízkosacharidové sladidlo (já jsem použil lžíci kvalitního medu) cca 95 g
  • 55 gramů máslo
  • 4 ks žloutek z větších vajec
  • semínka z 1 vanilkového lusku (můžete použít i mletou sušenou vanilku)
  • 1 špetka sůl
  • sekané pistácie na ozdobu (nebo jiné ořechy)

Rebarborová vrstva

  • 450 gramů Rebarborové řapíky
  • 1/2 hrnku oblíbené nízkosacharidové sladidlo (dal jsem kousek datlové pasty)
  • 1/2 hrnku voda 120 ml
  • 55 gramů máslo

Postup

Vanilkový krém

  1. Začněte vanilkovým krémem. Želatinu v malé misce zalijte 120 ml šlehačky, vidličkou rozmíchejte a nechte nabobtnat 5 minut.

  2. Do rendlíku vylijte zbytek šlehačky (360 ml), přidejte sladidlo, vanilková semínka, máslo a sůl a na střední výkon zahřívejte. Za častého míchání přiveďte směs téměř k varu, až se všechno hezky spojí.

  3. Zatímco se šlehačka zahřívá, dejte do velké mísy žloutky a důkladně je rozšlehejte. Za rychlého šlehání k nim pomalu přilijte horkou šlehačku z rendlíku. Přidejte nabobtnalou želatinu a vyšlehejte do hladka.

  4. Vraťte směs šlehačky, žloutků a želatiny zpátky do rendlíku a za stálého míchání pokračujte v zahřívání na nižší výkon, dokud směs lehce nezhoustne a nezačne se lepit na lžíci.

  5. Přelijte směs do misky, která vydrží vysokou teplotu. Přímo na směs položte potravinovou fólii, aby se neudělal škraloup, nechte lehce vychladnout a pak dejte krém asi na 3 hodiny do lednice, aby úplně vychladl.

Rebarborový základ

  1. Rebarborové řapíky nejdřív oloupejte a nakrájejte na malé kousky.

  2. Dejte všechny suroviny do rendlíku a na středním výkonu přiveďte k varu. Pak stáhněte výkon a nechte lehce probublávat asi 5-10 minut, dokud rebarbora nezměkne. Nevařte ale moc dlouho, ať nemáte jen hnědou kaši.

  3. Vylijte směs do misky, zakryjte a dejte do lednice vychladit aspoň na 3 hodiny.

Plnění pohárů

  1. Po vytažení z lednice bude krém tuhý, že by se dal nožem krájet. Aby byl hezky nadýchaný, je potřeba ho v míse vyšlehat do hladka (ruční metličkou to bude výborný trénink pro bicepsy nebo můžete použít elektrický mixér).

  2. Rozdělte rebarborovou směs do 6 skleniček a nahoru dejte vanilkový krém. Na ozdobu posypte sekanými pistáciemi. Zbytek krému/pudingu můžete v lednici skladovat až 4 dny.

Poznámky

Recept jsem našel v knize Eat Rich Live Long od Ivora Cumminse a Jeffryho Gerbera.