Úžasný dezert z rebarbory. Delší příprava za to stojí.
Začněte vanilkovým krémem. Želatinu v malé misce zalijte 120 ml šlehačky, vidličkou rozmíchejte a nechte nabobtnat 5 minut.
Do rendlíku vylijte zbytek šlehačky (360 ml), přidejte sladidlo, vanilková semínka, máslo a sůl a na střední výkon zahřívejte. Za častého míchání přiveďte směs téměř k varu, až se všechno hezky spojí.
Zatímco se šlehačka zahřívá, dejte do velké mísy žloutky a důkladně je rozšlehejte. Za rychlého šlehání k nim pomalu přilijte horkou šlehačku z rendlíku. Přidejte nabobtnalou želatinu a vyšlehejte do hladka.
Vraťte směs šlehačky, žloutků a želatiny zpátky do rendlíku a za stálého míchání pokračujte v zahřívání na nižší výkon, dokud směs lehce nezhoustne a nezačne se lepit na lžíci.
Přelijte směs do misky, která vydrží vysokou teplotu. Přímo na směs položte potravinovou fólii, aby se neudělal škraloup, nechte lehce vychladnout a pak dejte krém asi na 3 hodiny do lednice, aby úplně vychladl.
Rebarborové řapíky nejdřív oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
Dejte všechny suroviny do rendlíku a na středním výkonu přiveďte k varu. Pak stáhněte výkon a nechte lehce probublávat asi 5-10 minut, dokud rebarbora nezměkne. Nevařte ale moc dlouho, ať nemáte jen hnědou kaši.
Vylijte směs do misky, zakryjte a dejte do lednice vychladit aspoň na 3 hodiny.
Po vytažení z lednice bude krém tuhý, že by se dal nožem krájet. Aby byl hezky nadýchaný, je potřeba ho v míse vyšlehat do hladka (ruční metličkou to bude výborný trénink pro bicepsy nebo můžete použít elektrický mixér).
Rozdělte rebarborovou směs do 6 skleniček a nahoru dejte vanilkový krém. Na ozdobu posypte sekanými pistáciemi. Zbytek krému/pudingu můžete v lednici skladovat až 4 dny.
Recept jsem našel v knize Eat Rich Live Long od Ivora Cumminse a Jeffryho Gerbera.