Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Rebarborové poháry s vanilkovým krémem

Rebarborové Poháry

Dostala se vám do ruky rebarbora a nevíte, jak s ní naložit? Tyhle rebarborové poháry určitě nezklamou. Vynikající dezert, který kombinuje kyselou rebarboru s jemným vanilkovým krémem.

Než se pustíme do vaření, hned se musím přiznat, že tento vynikající recept není z mojí hlavy. Asi před rokem jsem ho našel v knize Eat Rich Live Long do Ivora Cumminse. Poháry nás doma všechny tak nadchly, že jsem se o recept musel podělit v naší FB skupině Primal Život. A po roce je čas zvěřejnit ho i na blogu.

Rebarborová sezóna už sice pomalu končí, ale jestli ještě na nějakou narazíte, tuhle dobrotu určitě vyzkoušejte. Nebudete litovat.

Recept je to trochu náročnější na čas (hlavně kvůli chlazení), ale výsledek stojí za to.

Rebarborové poháry s vanilkovým krémem

Úžasný dezert z rebarbory. Delší příprava za to stojí.

Typ jídla dezert
Klíčové slovo dezert, máslo, poháry, rebarbora, šlehačka, vanilka, vejce,, želatina
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 25 minutes
Chlazení 3 hours
Celková doba 3 hours 40 minutes
Počet porcí 6 pohárů

Suroviny

Vanilkový krém

  • 2 lžičky želatina v prášku
  • 2 hrnky šlehačka 480 ml
  • 1/2 hrnku oblíbené nízkosacharidové sladidlo (já jsem použil lžíci kvalitního medu) cca 95 g
  • 55 gramů máslo
  • 4 ks žloutek z větších vajec
  • semínka z 1 vanilkového lusku (můžete použít i mletou sušenou vanilku)
  • 1 špetka sůl
  • sekané pistácie na ozdobu (nebo jiné ořechy)

Rebarborová vrstva

  • 450 gramů Rebarborové řapíky
  • 1/2 hrnku oblíbené nízkosacharidové sladidlo (dal jsem kousek datlové pasty)
  • 1/2 hrnku voda 120 ml
  • 55 gramů máslo

Postup

Vanilkový krém

  1. Začněte vanilkovým krémem. Želatinu v malé misce zalijte 120 ml šlehačky, vidličkou rozmíchejte a nechte nabobtnat 5 minut.

  2. Do rendlíku vylijte zbytek šlehačky (360 ml), přidejte sladidlo, vanilková semínka, máslo a sůl a na střední výkon zahřívejte. Za častého míchání přiveďte směs téměř k varu, až se všechno hezky spojí.

  3. Zatímco se šlehačka zahřívá, dejte do velké mísy žloutky a důkladně je rozšlehejte. Za rychlého šlehání k nim pomalu přilijte horkou šlehačku z rendlíku. Přidejte nabobtnalou želatinu a vyšlehejte do hladka.

  4. Vraťte směs šlehačky, žloutků a želatiny zpátky do rendlíku a za stálého míchání pokračujte v zahřívání na nižší výkon, dokud směs lehce nezhoustne a nezačne se lepit na lžíci.

  5. Přelijte směs do misky, která vydrží vysokou teplotu. Přímo na směs položte potravinovou fólii, aby se neudělal škraloup, nechte lehce vychladnout a pak dejte krém asi na 3 hodiny do lednice, aby úplně vychladl.

Rebarborový základ

  1. Rebarborové řapíky nejdřív oloupejte a nakrájejte na malé kousky.

  2. Dejte všechny suroviny do rendlíku a na středním výkonu přiveďte k varu. Pak stáhněte výkon a nechte lehce probublávat asi 5-10 minut, dokud rebarbora nezměkne. Nevařte ale moc dlouho, ať nemáte jen hnědou kaši.

  3. Vylijte směs do misky, zakryjte a dejte do lednice vychladit aspoň na 3 hodiny.

Plnění pohárů

  1. Po vytažení z lednice bude krém tuhý, že by se dal nožem krájet. Aby byl hezky nadýchaný, je potřeba ho v míse vyšlehat do hladka (ruční metličkou to bude výborný trénink pro bicepsy nebo můžete použít elektrický mixér).

  2. Rozdělte rebarborovou směs do 6 skleniček a nahoru dejte vanilkový krém. Na ozdobu posypte sekanými pistáciemi. Zbytek krému/pudingu můžete v lednici skladovat až 4 dny.

Poznámky

Recept jsem našel v knize Eat Rich Live Long od Ivora Cumminse a Jeffryho Gerbera. 

Jestli tyhle super poháry vyzkoušíte, napište jako vám chutnalo 😉

A kdybyste chtěli zkusit další dobrotu s rebarborou, mrkněte na rebarborový crumble.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Podporujeme:
  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem?

    Nechte mi svůj e-mail a jednou měsíčně dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný e-mailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky