Go Back

Tvarohový chleba (s bramborovou vlákninou)

Typ jídla Pečivo
Klíčové slovo bez lepku, bez ořechů, chleba, chlebík, pečivo, primal, tvaroh
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour 20 minutes
Odpočinek 10 minutes
Celková doba 1 hour 40 minutes

Suroviny

  • 4 ks vejce
  • 2 lžíce jablečný ocet
  • 1,5 kostky tučný tvaroh cca 400 g
  • 4 lžíce NEmleté psyllium * vrchovaté lžíce
  • 4 lžíce bramborová vláknina vrchovaté lžíce
  • 3 lžíce bramborový (nebo tapiokový) škrob vrchovaté lžíce
  • 1 lžička sůl
  • 3 lžičky prášek do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky drcený kmín

Postup

  1. V menší misce smíchejte všechny suché ingredience (psyllium, bramborová vláknina, škrob, sůl, prášek do pečiva, drcený kmín).

  2. Ve větší míse vajíčka vyšlehejte do pěny s octem (dobře to jde metličkou).

  3. Přidejte tvaroh a smíchejte. Dejte si záležet, aby byla směs co nejhladší a ideálně bez hrudek tvarohu.

  4. Do mokré směsi vysypejte suchou směs a vymíchejte vařečkou.

  5. Mokrýma rukama ze směsi vytvarujte bochník a dejte ho na plech vyložený pečícím papírem.

  6. Na bochníku udělejte pár zářezů, aby se při pečení bochník neroztrhl.

  7. Troubu předehřejte na 160 °C.

  8. Bochník nechte odpočinout, dokud se nenahřeje trouba. Pak ho dejte péct.

  9. Pečte 70 minut na 160°, pak zvyšte teplotu na 170-180° a pečte dalších 10 minut.

    Tady záleží na vaší troubě. Těch posledních 10 minut je, aby měl silnější kůrku. Je třeba vyzkoušet, podle vaší trouby. Já ho peču v elektrické při zapnuté spodní i horní spirále.

  10. Po vytažení z trouby chleba hned přendejte na mřížku (aby mohl i zespodu dýchat) a nechte ho vychladnout.

Poznámky

*: Psyllium, které koupíte běžně v obchodě nebo lékarně, není primal surovina. Jestli chcete 100% primal chleba nebo vám psyllium vadí, můžete použít 4 větší lžíce chia semínka + 4 větší lžíce lněného semínka. Najemno je posekejte nebo pomelte.
POZOR, těsto neztuhne tak, jako s psylliem. Takže ho nechte odpočinout v míse a teprve těsně před vsunutím do trouby vyklopte na plech a mokrýma rukama upravte do bochníku nebo pečte v chlebíkové formě. 

Pokud zvolíte variantu bez psyllia, budou stačit 2 lžičky prášku do pečiva.