Začněte s lednovou výzvou rok 2019 zdravěji, s větší energií a méně kily.  Zjistit víc!

Tvarohový chlebík k nerozeznání od běžného

tvarohový chlebík primal

Že primal styl stravování a chleba nejdou dohromady? Ne tak docela. Lidi už vymysleli spoustu náhrad za běžné pečivo. A tohle je nejlepší primal chleba, který jsem zatím zkusil. Tento jednoduchý tvarohový chlebík je primal (až na to psyllium, které se ale dá nahradit semínky – viz recept) a není v něm ani zrnko obilí. Přitom je vzhledem k nerozeznání od běžného pšeničného chleba, a dokonce i podobně chutná.

Spoustě lidem na lowcarb stylech stravování (ať už je to paleo, primal nebo lowcarb) chybí ze všech potravin nejvíc právě pečivo. Aspoň ze začátku. Postupem času člověk zjistí, že už ho ani nepotřebuje. Ale zkuste někomu nezasvěcenému vyprávět o primal stravování. První otázka, kterou na vás s hrůzou v očích vypálí, pravděpodobně bude „A co budu jíst bez chleba?“ Teď už v takové situaci můžete nabídnout tento tvarohový chlebík.

Hodí se třeba na různé oslavy, když chcete návštěvě nabídnout zdravější pečivo. Nebo, pokud vám chleba prostě chybí, jednou za čas si raději upečte tento, než abyste sáhli po nějakém obilném. Jo, a taky si z něj můžete usmažit výborné topinky – třeba pod tatarák 😉 Ale vy už budete vědět, jak s ním naložit.

I když je výborný, nepřehánějte to s ním a pečte ho jen když si chcete zamlsat nebo při zvláštních příležitostech. U primal stravování by pořád měla hrát prim zelenina, maso, zdravé tuky, ořechy, vejce, tučné mléčné výrobky atd.

Pojďme na to

Recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Příprava trvá 10 minut, pak ho necháte 20 minut odpočinout a můžete sázet do trouby 🙂

Po vychladnutí váží kolem 700 gramů.

Podle etiket surovin a s pomocí kaloricketabulky.cz jsem se pokusil spočítat nutriční hodnoty a na celý chleba mi vyšlo toto: Tuky 69 g, sacharidy 129 g (z toho 17 g cukrů), bílkoviny 103 g, sůl 7 g.

Krajíček váží kolem 45 gramů a je v něm 8 g sacharidů (z toho 1 g cukrů), 7 g bílkovin a 4 g tuku.

Lowcarb verze: pokud místo tapiokového škrobu a banánové mouky použijete 100 g bramborové vlákniny, dostanete z jednoho krajíčku 2 g sacharidů (z toho 1 g cukrů), 7 g bílkovin, 4 g tuku a 4,5 g vlákniny.


Tvarohový chlebík (primal, bez lepku)

Typ jídla Pečivo
Klíčové slovo bez lepku, chleba, chlebík, pečivo, primal, tvaroh
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour 25 minutes
Odpočinek 20 minutes
Celková doba 1 hour 55 minutes

Suroviny

  • 4 ks vejce
  • 2 lžíce jablečný ocet
  • 400 g tučný tvaroh kostkový
  • 100 ml horká voda
  • 80 g tapiokový škrob cca 4 vrchovaté lžíce *
  • 40 g banánová mouka cca 2 vrchovaté lžíce *
  • 30 g psyllium cca 4 vrchovaté lžíce NEmletého psyllia **
  • 1 lžička sůl
  • 2-3 lžičky drcený kmín
  • 3 lžičky prášek do pečiva bez fosfátů

Postup

  1. Vajíčka vyšlehejte do pěny s octem. 

  2. Přidejte tvaroh a smíchejte. Dejte si záležet, aby byla směs co nejhladší a ideálně bez hrudek tvarohu.

    tvarohový chlebík příprava
  3. Smíchejte suché ingredience a přidejte k mokré směsi. Až je všechno smíchané, přidejte vodu.

    tvarohový chlebík těsto
  4. Smíchejte, dejte na plech vyložený pečícím papírem a mokrými dlaněmi vytvarujte bochník.

  5. Troubu předehřejte na 220 °C.

  6. Bochník nechte 20 minut odpočinout. Pak nahoře udělejte pár zářezů a dejte péct.

    tvarohový chlebík bochník
  7. Pečte 10 minut na 220°, pak stáhněte teplotu na 160° a pečte dalších 75 minut.

  8. Po vytažení z trouby nechejte na mřížce vychladnout (aby mohl i zespodu dýchat).

    tvarohový chlebík primal

Poznámky

Pokud máte mleté psyllium, raději si těch 30 gramů odvažte.

*: Jestli chcete super lowcarb variantu, tapiokový škrob a banánovou mouku nahraďte 100 g bramborové vlákniny (sám jsem to nezkoušel, ale byla použita v receptu, kterým jsem se inspiroval).

**: Psyllium, které koupíte běžně v obchodě nebo lékarně, není primal surovina. Jestli chcete 100% primal chleba nebo vám psyllium vadí, můžete použít 4 větší lžíce chia semínka + 4 větší lžíce lněného semínka. Najemno je posekejte nebo pomelte.
POZOR, těsto neztuhne tak, jako s psylliem. Takže ho nechte odpočinout v míse a teprve těsně před vsunutím do trouby vyklopte na plech a mokrýma rukama upravte do bochníku nebo pečte v chlebíkové formě. 

Pokud zvolíte variantu bez psyllia, nepřidávajte žádnou vodu a budou stačit 2 lžičky prášku do pečiva.


tvarohový chleba pin

PS: Až ho vyzkoušíte, napište mi do komentářů, jak se povedl a jak vám chutnal 😉


Rádi byste přešli na Primal životní styl a nevíte, jak začít nebo se bojíte, že to sami nezvládnete? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Kategorie
  • Chceš dostávat upozornění na nové články emailem?

    Pokud ano, nech mi svůj email a každé dva týdny dostaneš upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní ti pošlu 5dílný emailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíš, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíš bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky