Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Tvarohový chlebík k nerozeznání od běžného

tvarohový chlebík primal

Že primal styl stravování a chleba nejdou dohromady? Ne tak docela. Lidi už vymysleli spoustu náhrad za běžné pečivo. A tohle je nejlepší primal chleba, který jsem zatím zkusil. Tento jednoduchý tvarohový chlebík je primal (až na to psyllium, které se ale dá nahradit semínky – viz recept) a není v něm ani zrnko obilí. Přitom je vzhledem k nerozeznání od běžného pšeničného chleba, a dokonce i podobně chutná.

Spoustě lidem na lowcarb stylech stravování (ať už je to paleo, primal nebo lowcarb) chybí ze všech potravin nejvíc právě pečivo. Aspoň ze začátku. Postupem času člověk zjistí, že už ho ani nepotřebuje. Ale zkuste někomu nezasvěcenému vyprávět o primal stravování. První otázka, kterou na vás s hrůzou v očích vypálí, pravděpodobně bude „A co budu jíst bez chleba?“ Teď už v takové situaci můžete nabídnout tento tvarohový chlebík.

Hodí se třeba na různé oslavy, když chcete návštěvě nabídnout zdravější pečivo. Nebo, pokud vám chleba prostě chybí, jednou za čas si raději upečte tento, než abyste sáhli po nějakém obilném. Jo, a taky si z něj můžete usmažit výborné topinky – třeba pod tatarák 😉 Ale vy už budete vědět, jak s ním naložit.

I když je výborný, nepřehánějte to s ním a pečte ho jen když si chcete zamlsat nebo při zvláštních příležitostech. U primal stravování by pořád měla hrát prim zelenina, maso, zdravé tuky, ořechy, vejce, tučné mléčné výrobky atd.

Pojďme na to

Recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Příprava trvá 10 minut, pak ho necháte 20 minut odpočinout a můžete sázet do trouby 🙂

Po vychladnutí váží kolem 700 gramů.

Podle etiket surovin a s pomocí kaloricketabulky.cz jsem se pokusil spočítat nutriční hodnoty a na celý chleba mi vyšlo toto: Tuky 69 g, sacharidy 129 g (z toho 17 g cukrů), bílkoviny 103 g, sůl 7 g.

Krajíček váží kolem 45 gramů a je v něm 8 g sacharidů (z toho 1 g cukrů), 7 g bílkovin a 4 g tuku.

Lowcarb verze: pokud místo tapiokového škrobu a banánové mouky použijete 100 g bramborové vlákniny, dostanete z jednoho krajíčku 2 g sacharidů (z toho 1 g cukrů), 7 g bílkovin, 4 g tuku a 4,5 g vlákniny.


Tvarohový chlebík (primal, bez lepku)

Typ jídla Pečivo
Klíčové slovo bez lepku, chleba, chlebík, pečivo, primal, tvaroh
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour 25 minutes
Odpočinek 20 minutes
Celková doba 1 hour 55 minutes

Suroviny

  • 4 ks vejce
  • 2 lžíce jablečný ocet
  • 400 g tučný tvaroh kostkový
  • max 100 ml horká voda (jen když je těsto moc tuhé)
  • 80 g tapiokový škrob cca 4 vrchovaté lžíce *
  • 40 g banánová mouka cca 2 vrchovaté lžíce *
  • 30 g psyllium cca 4 vrchovaté lžíce NEmletého psyllia **
  • 1 lžička sůl
  • 2-3 lžičky drcený kmín
  • 2 lžičky prášek do pečiva bez fosfátů

Postup

  1. Vajíčka vyšlehejte do pěny s octem. 

  2. Přidejte tvaroh a smíchejte. Dejte si záležet, aby byla směs co nejhladší a ideálně bez hrudek tvarohu.

    tvarohový chlebík příprava
  3. Smíchejte suché ingredience a přidejte k mokré směsi. Až je všechno smíchané, přidejte vodu (jen pokud je těsto moc tuhé, že s ním nejde pracovat).

    tvarohový chlebík těsto
  4. Smíchejte, dejte na plech vyložený pečícím papírem a mokrými dlaněmi vytvarujte bochník.

  5. Troubu předehřejte na 160 °C.

  6. Bochník nechte 20 minut odpočinout. Pak nahoře udělejte pár zářezů a dejte péct.

    tvarohový chlebík bochník
  7. Pečte 70 minut na 160°, pak zvyšte teplotu na 170-180° a pečte dalších 10 minut.

    Tady záleží na vaší troubě. Těch posledních 10 minut je, aby měl silnější kůrku. Je třeba vyzkoušet, podle vaší trouby. Já ho peču v elektrické při zapnuté spodní i horní spirále.

  8. Po vytažení z trouby nechejte na mřížce vychladnout (aby mohl i zespodu dýchat).

    tvarohový chlebík primal

Poznámky

Pokud máte mleté psyllium, raději si těch 30 gramů odvažte.

*: Jestli chcete super lowcarb variantu, tapiokový škrob a banánovou mouku nahraďte 100 g bramborové vlákniny (sám jsem to nezkoušel, ale byla použita v receptu, kterým jsem se inspiroval).

**: Psyllium, které koupíte běžně v obchodě nebo lékarně, není primal surovina. Jestli chcete 100% primal chleba nebo vám psyllium vadí, můžete použít 4 větší lžíce chia semínka + 4 větší lžíce lněného semínka. Najemno je posekejte nebo pomelte.
POZOR, těsto neztuhne tak, jako s psylliem. Takže ho nechte odpočinout v míse a teprve těsně před vsunutím do trouby vyklopte na plech a mokrýma rukama upravte do bochníku nebo pečte v chlebíkové formě. 

Pokud zvolíte variantu bez psyllia, nepřidávajte žádnou vodu a budou stačit 2 lžičky prášku do pečiva.


tvarohový chleba pin

PS: Až ho vyzkoušíte, napište mi do komentářů, jak se povedl a jak vám chutnal 😉


Chcete bez námahy, diet, pilulek a koktejlů shodit přebytečná kila, přestat bojovat s jídlem, užívat si spoustu energie a pevnější zdraví? Zarezervujte si zdarma nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct.

A pokud zrovna nehledáte kouče, ale sami chcete přejít na Primal životní styl a cítit se líp, zkuste 21denní výzvu, ať v tom nejste úplně sami.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře
  1. Viola napsal:

    4 stars
    Mirku,prosím tě odkaz na původní recept s bramborovou vlákninou,děkuji moc

    • Mirek Kec napsal:

      Tak ten v češtině bohužel nemám. Našel jsem ho v největší české Lowcarb skupině na FB (už jsem se z ní odhlásil). Ale v podstatě je to tento recept https://www.lowcarb-nocarb.com/keto-farmers-bread/
      Takže 400g tvarohu, 4 vejce, 100g bramborové vlákniny, 30g psyllia, 16g prášku do pečiva, 100 ml horké vody, 2 lžíce octa, sůl.

  2. Michaela napsal:

    5 stars
    Zdravím dneska jsem zkoušela chleba podle.receptu akorát jsm dala bramborovou vlakninu. Teď jsem ho vytáhla z trouby a mužu říct že se nemůžu dočkat snídaně škoda že nemůžu vložit fotku

  3. Romana napsal:

    5 stars
    Mirku, chci hluboce poděkovat za úžasný chleba! Vyzkoušela jsem několik receptů, ale všechny na mně byly moc „zrníčkové“ (nic proti zrníčkům 🙂 ) nebo moc psyliové. V nouzi jsem místo tapioku použila škrob rýžový. Žádný problém, chlebík je super! Budu zkoušet další Vaše i moje variace, protože jsem nadšená! Díky, přeji Vám krásné dny!

    • Mirek Kec napsal:

      Jsem rád, že chutnal. Jen dál vesele experimentovat, nikdy nevíte, co se Vám nakonec podaří 😉

  4. Monika napsal:

    Chlebik úžasný jen jak peču tak je jakoby u dna nedopeceny a to ho peču dyl než co je psano .Ale chuťově jako klasicky chlebik.děkuji za receptik ještě nějaké housticky ne nebyly

    • Mirek Kec napsal:

      Díky za hodnocení. Jsem rád, že chutnal. Zkuste ho možná péct trošku níž v troubě. Jednou jsem zkoušel tyto houstičky a byly fajn. Ale osobně mi nechybí, takže jsem je víckrát nepekl.
      Keto chléb podle Diet Doctor
      Suroviny:
      1 a 1/4 šálku mandlové mouky
      5 lžic psyllia
      2 lžičky prášku do pečiva
      1 lžička soli
      2 lžičky octa
      1 šálek vařící vody
      3 bílky
      2 lžíce sezamových semínek

      Postup:
      Troubu předehřejte na 175 °C. V misce smíchejte suché ingredience.
      Přidejte vařící vodu, ocet a bílky a pořádně vymíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci měkčí plastelíny. Z těsta udělejte 6 bochánků, dejte na plech s pečícím papírem, pomažte vodou a posypejte sezamovým semínkem.
      Pečte 50-60 minut.
      Hotové jsou, když po poklepání na spodek bochánku slyšíte dutý zvuk.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články emailem?

    Pokud ano, nechte mi svůj email a každé dva týdny dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný emailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky