Go Back

Hruškový koláč s tvarohem (primal, bez lepku)

Tenké těsto s jemnou tvarohovou a úžasnou hruškovou vrstvou nahoře. Recept volně inspirovaný hruškovým frgálem.

Typ jídla dezert
Klíčové slovo hrušky, kokosová mouka, koláč, med, pečení, sladké, tvaroh
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 1 hour 20 minutes
Počet porcí 8 kousků

Suroviny

Těsto

  • 1 mozzarella
  • 2 lžíce lučina
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce kokosová mouka vrchovaté lžíce
  • 1 lžíce bramborový škrob (např. Solamyl) vrchovaté lžíce
  • 1 špetka sůl

Nahoru

  • 1 tučný tvaroh (raději kostkový)
  • 2 lžíce med
  • 4 ks hrušky
  • 1 lžíce jablečný ocet
  • 3 kousky hřebíček
  • 1 hvězdička badyán
  • 1 špetka mletá skořice
  • 2 lžíce Božkov tuzemský

Postup

Hrušková náplň

  1. Začneme přípravou hruškové náplně, která zabere nejvíc času.

    Nejdřív si zapněte troubu nastavenou na 200 °C.

  2. Hrušky omyjte, rozčtvrťte, vykrojte jádřinec. Každou čtvrtku ještě podélně rozkrojte a pak příčně nakrájejte na menší kousky.

  3. Kousky hrušek dejte do menšího pekáčku, přidejte lžíci octa, promíchejte a dejte do vyhřáté trouby. Pokud máte čím, můžete hrušky přikrýt, aby se trochu podusily.

  4. Po 30 minutách pekáček vytáhněte a snižte teplotu v troubě na 180 °C. Hrušky rozmixujte tyčovým mixérem (malé hrudky ničemu nevadí) a dejte do trouby na dalších 15 minut.

  5. Zatímco se hruškové pyré peče, připravte si směs koření z hřebíčku a badyánu. Koření je třeba posekat najemno nebo rovnou rozemlít, pokud máte v čem. (Já požívám sekací nástavec k tyčovému mixéru a vzniklou hrubší směs ještě podrtím v hmoždíři).

  6. Po 15 minutách hrušky vytáhněte z trouby, přidejte směs hřebíčku a badyánu, trochu mleté skořice a tuzemák. Pořádně smíchejte a pokud se vám směs zdá málo sladká, přidejte lžíci medu.

    Prosím, nepoužívejte manželův drahý rum - jeho byste nepotěšili a ani byste si nepochutnali tak, jako s tuzemákem - jde nám o aroma, které je v tuzemáku, ale v drahých rumech ho nenajdete ;)

Koláč

  1. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C.

  2. Koláčovou formu vystelte namočeným a zmuchlaným pečícím papírem (po namočení a zmuchlání jde hezky tvarovat). Přečnívající okraje papíru odstřihněte.

  3. Do mísy si vyklepněte 2 vejce, přidejte špetku soli a metličkou rozšlehejte.

  4. Na pánvičku natrhejte na menší kousky mozzarellu, přidejte lučinu a na střední výkon zahřívejte a míchejte, dokud se oba sýry nespojí.

  5. Rozteklý sýr přilijte do mísy s vejci a zase metličkou šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.

    Možná se vám sýr trochu nabalí na metličku. Když se to stane, seškrábněte ho vařechou a znovu rozmíchejte.

  6. Přidejte kokosovou mouku a bramborový škrob a vařechou vymíchejte do hustého těsta, které skoro nelepí.

  7. V ruce těsto rozmačkejte na placku, přendejte do formy a dlaní rozmačkejte těsto do stejně vysoké placky až k okrajům formy.

    Vidličkou těsto propíchejte a dejte péct na 7 minut.

  8. Připravte si tvaroh. Kostku dejte do misky, přidejte lžíci medu (pokud chcete přisladit) a rozmíchejte do hladka.

  9. Po 7 minutách zkontrolujte, jestli se na těstu v troubě neudělaly nějaké bubliny. Pokud ano, propíchejte a rozmáčkněte je vidličkou. Pečte dalších 5-7 minut, dokud těst lehce nezhnědne.

  10. Upečenou placku vytáhněte a teplotu v troubě snižte na 190 °C.

  11. Na těsto namažte tvarohovou vrstvu, na ni hruškovou směs a dejte péct dalších 15-20 minut.

  12. Podávejte nejlépe ještě teplé.