Růžičková kapusta se dá připravit jednoduše, relativně rychle, a přitom moc chutně metodou „na zádíčka“. Stačí k tomu kapustičky, máslo a sůl. V nejjednodušší variantě pak kapustičky můžete servírovat třeba jako přílohu.
Můžete přidat pár surovin a vykouzlit z nich hlavní chod. Dnes vám ukážu 3 varianty jednoduchých, plnohodnotných a moc dobrých jídel z kapustiček. Miluju jednoduché vaření, takže všechno to budou jídla z jedné pánve. Na půl kila kapustiček budete potřebovat pánev opravdu velkou, aby se vám tam všechny najednou vlezly.
Nejdřív si očistěte kapustičky. Odřízněte košťál, odlámejte špinavé listy a podélně rozkrojte napůl a řezem nahoru skládejte na prkénko.
Až máte všechny kapustičky rozkrojené, osolte je. Solí nešetřete.
Na nahřáté velké pánvi nechte rozpustit máslo a kapustičky naskládejte řezem dolů. Másla dejte dost, kapustičky ho hezky natáhnou.
Na poloviční výkon nechte smažit asi 5 minut, dokud kapustičky na řezu hezky nezhnědnou. Pak stáhněte výkon na nejmenší (jestli vaříte na plynu, úplně plotnu vypněte).
Všechny kapustičky obraťte "na zádíčka", přiklopte poklicí a nechte dojít asi 2 minuty. A máte hotovo.
Kapustičky můžete použít jako přílohu nebo z nich uvařit hlavní chod. Nabízím 3 své oblíbené varianty.
Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek nebo anglickou slaninu a mandle a nechte všechno lehce osmažit.
Přidejte na pánev kapustičky, chvíli promíchejte a můžete servírovat.
Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek a klobásu a nechte je lehce osmažit.
Přidejte cibuli, česnek a papriku a nechte chvíli restovat.
Přidejte půl krabičky šlehačky a nastrouhanou půlku bločku sýru. Nechte sýr rozpustit, dejte zpátky kapustičky, přidejte trochu chilli, nechte prohřát a máte hotovo.
Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek a nechte ho lehce osmažit.
Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět, aby zesládla.
Stáhněte výkon na nižší střední, přidejte celou krabičku smetany ke šlehání, a nechte ji rozpustit.
Přidejte nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a nechte ho rozpustit.
Nakonec přidejte zpátky kapustičky, promíchejte, nechejte prohřát a můžete servírovat.