Go Back

Kapustičky na zádíčka 3x jinak

Růžičková kapusta se dá připravit jednoduše, relativně rychle, a přitom moc chutně metodou „na zádíčka“. Stačí k tomu kapustičky, máslo a sůl. V nejjednodušší variantě pak kapustičky můžete servírovat třeba jako přílohu. 

Můžete přidat pár surovin a vykouzlit z nich hlavní chod. Dnes vám ukážu 3 varianty jednoduchých, plnohodnotných a moc dobrých jídel z kapustiček. Miluju jednoduché vaření, takže všechno to budou jídla z jedné pánve. Na půl kila kapustiček budete potřebovat pánev opravdu velkou, aby se vám tam všechny najednou vlezly. 

Typ jídla Hlavní chod
Klíčové slovo kapustičky, kapustičky na zádíčka, růžičková kapusta
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 25 minutes
Počet porcí 3

Suroviny

Základní úprava „na zádíčka“

  • 0,5 kg růžičkové kapusty
  • 4 plátky másla
  • sůl

Se špekem a mandlemi

  • 2 silné plátky špeku nebo anglické slaniny
  • 1 hrst neloupaných mandlí

Chilli smetanové kapustičky

  • kousek špeku nakrájet na kostičky
  • 1-2 klobásy nakrájet na kostičky
  • 1 větší cibule nakrájet na půl kolečka
  • 2 stroužky česneku rozpůlit a na plátky
  • 1 červená paprika nakrájet na kostičky
  • 1/2 krabičky smetany ke šlehání
  • 1/2 bločku tvrdého sýru nastrouhat nahrubo
  • 1 špetka chilli

Sýrovo-smetanové kapustičky

  • 4 plátky špeku nakrájet na kostičky
  • 2 střední cibule nakrájet na půl kolečka
  • 1 krabička smetany ke šlehání
  • 200 gramů trvrdého sýru (např eidam 45 %) nastrouhat nahrubo

Postup

Základní úprava „na zádíčka“

  1. Nejdřív si očistěte kapustičky. Odřízněte košťál, odlámejte špinavé listy a podélně rozkrojte napůl a řezem nahoru skládejte na prkénko.

  2.  Až máte všechny kapustičky rozkrojené, osolte je. Solí nešetřete.

    kapustičky očištěné
  3. Na nahřáté velké pánvi nechte rozpustit máslo a kapustičky naskládejte řezem dolů. Másla dejte dost, kapustičky ho hezky natáhnou.

    kapustičky na pánvi
  4. Na poloviční výkon nechte smažit asi 5 minut, dokud kapustičky na řezu hezky nezhnědnou. Pak stáhněte výkon na nejmenší (jestli vaříte na plynu, úplně plotnu vypněte).

    Všechny kapustičky obraťte "na zádíčka", přiklopte poklicí a nechte dojít asi 2 minuty. A máte hotovo. 

    Kapustičky můžete použít jako přílohu nebo z nich uvařit hlavní chod. Nabízím 3 své oblíbené varianty.

    kapustičky na zádíčka - hotovo

Se špekem a mandlemi (základem jsou hotové kapustičky „na zádíčka“)

  1. Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek nebo anglickou slaninu a mandle a nechte všechno lehce osmažit.

    anglická s mandlemi
  2. Přidejte na pánev kapustičky, chvíli promíchejte a můžete servírovat.

Chilli smetanové kapustičky (základem jsou hotové kapustičky „na zádíčka“)

  1. Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek a klobásu a nechte je lehce osmažit. 

  2. Přidejte cibuli, česnek a papriku a nechte chvíli restovat.

  3. Přidejte půl krabičky šlehačky a nastrouhanou půlku bločku sýru. Nechte sýr rozpustit, dejte zpátky kapustičky, přidejte trochu chilli, nechte prohřát a máte hotovo.

Sýrovo-smetanové kapustičky (základem jsou hotové kapustičky „na zádíčka“)

  1. Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek a nechte ho lehce osmažit. 

    sýrovo smetanové kapustičky - suroviny
  2. Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět, aby zesládla.

  3. Stáhněte výkon na nižší střední, přidejte celou krabičku smetany ke šlehání, a nechte ji rozpustit.

  4. Přidejte nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a nechte ho rozpustit.

  5. Nakonec přidejte zpátky kapustičky, promíchejte, nechejte prohřát a můžete servírovat.