Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Kapustičky na zádíčka 3x jinak

kapustičky na zádíčka

Máte rádi růžičkovou kapustu? Že ne? Zapomeňte na tu vybledlou rozvařenou hmotu ze školních jídelen. Kapustičky se dají připravit mnohem chutněji a křupavěji. Netrvá to dlouho a zvládne to každý. Zkuste kapustičky „na zádíčka“ v jedné z těchto tří výborných variant. To by bylo, aby vám nezachutnaly 😉

Proč byste je vlastně měli jíst? Růžičková kapusta obsahuje látky, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a detoxikovat tělo. Třeba vitamínu C obsahuje dvakrát víc než citrón. Takže si nejen pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví. V obchodě na kapustičky narazíte nejčastěji na podzim, ale dají se sehnat i během zimy.

Úpravu „na zádíčka“ jsem před lety odkoukal od pana Cuketky a od té doby si jen hraji s různými obměnami.

Už po základní úpravě „na zádíčka“ můžete kapustičky servírovat třeba jako přílohu k masu. Dnes vám představím 3 recepty, které všechny vycházejí z této základní úpravy a přidáním pár surovin z kapustiček dělají hlavní chod.

Nejjednodušší variantě říkám kapustičky se špekem a mandlemi. Je to opravdu jednoduchá úprava, když nechcete nic vymýšlet a v kuchyni strávit moc času. Přitom je plná bílkovin a živočišných tuků (srdce loukarbisty zaplesá). Tato verze nejvíc dá vyniknout chuti samotných kapustiček. Takhle tuto zeleninu miluje i naše pětiletá dcera, takže jedna porce vždycky končí u ní. Když mám štěstí, zbyde něco i na mě.

Další úpravě říkám chilli smetanové kapustičky. Kromě kapustiček obsahuje pár dalších zdravých surovin jako je cibule, česnek, paprika, chilli. Bílkoviny dodá kus kvalitní klobásy a tvrdý sýr. Dostatek tuků zajistí špek a šlehačka.

Poslední verze jsou sýrovo-smetanové kapustičky. Něco pro milovníky táhnoucího se sýru a smetanové chuti.

Kapustičky na zádíčka 3x jinak

Růžičková kapusta se dá připravit jednoduše, relativně rychle, a přitom moc chutně metodou „na zádíčka“. Stačí k tomu kapustičky, máslo a sůl. V nejjednodušší variantě pak kapustičky můžete servírovat třeba jako přílohu. 

Můžete přidat pár surovin a vykouzlit z nich hlavní chod. Dnes vám ukážu 3 varianty jednoduchých, plnohodnotných a moc dobrých jídel z kapustiček. Miluju jednoduché vaření, takže všechno to budou jídla z jedné pánve. Na půl kila kapustiček budete potřebovat pánev opravdu velkou, aby se vám tam všechny najednou vlezly. 

Typ jídla Hlavní chod
Klíčové slovo kapustičky, kapustičky na zádíčka, růžičková kapusta
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 25 minutes
Počet porcí 3

Suroviny

Základní úprava „na zádíčka“

  • 0,5 kg růžičkové kapusty
  • 4 plátky másla
  • sůl

Se špekem a mandlemi

  • 2 silné plátky špeku nebo anglické slaniny
  • 1 hrst neloupaných mandlí

Chilli smetanové kapustičky

  • kousek špeku nakrájet na kostičky
  • 1-2 klobásy nakrájet na kostičky
  • 1 větší cibule nakrájet na půl kolečka
  • 2 stroužky česneku rozpůlit a na plátky
  • 1 červená paprika nakrájet na kostičky
  • 1/2 krabičky smetany ke šlehání
  • 1/2 bločku tvrdého sýru nastrouhat nahrubo
  • 1 špetka chilli

Sýrovo-smetanové kapustičky

  • 4 plátky špeku nakrájet na kostičky
  • 2 střední cibule nakrájet na půl kolečka
  • 1 krabička smetany ke šlehání
  • 200 gramů trvrdého sýru (např eidam 45 %) nastrouhat nahrubo

Postup

Základní úprava „na zádíčka“

  1. Nejdřív si očistěte kapustičky. Odřízněte košťál, odlámejte špinavé listy a podélně rozkrojte napůl a řezem nahoru skládejte na prkénko.

  2.  Až máte všechny kapustičky rozkrojené, osolte je. Solí nešetřete.

    kapustičky očištěné
  3. Na nahřáté velké pánvi nechte rozpustit máslo a kapustičky naskládejte řezem dolů. Másla dejte dost, kapustičky ho hezky natáhnou.

    kapustičky na pánvi
  4. Na poloviční výkon nechte smažit asi 5 minut, dokud kapustičky na řezu hezky nezhnědnou. Pak stáhněte výkon na nejmenší (jestli vaříte na plynu, úplně plotnu vypněte).

    Všechny kapustičky obraťte „na zádíčka“, přiklopte poklicí a nechte dojít asi 2 minuty. A máte hotovo. 

    Kapustičky můžete použít jako přílohu nebo z nich uvařit hlavní chod. Nabízím 3 své oblíbené varianty.

    kapustičky na zádíčka - hotovo

Se špekem a mandlemi (základem jsou hotové kapustičky „na zádíčka“)

  1. Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek nebo anglickou slaninu a mandle a nechte všechno lehce osmažit.

    anglická s mandlemi
  2. Přidejte na pánev kapustičky, chvíli promíchejte a můžete servírovat.

Chilli smetanové kapustičky (základem jsou hotové kapustičky „na zádíčka“)

  1. Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek a klobásu a nechte je lehce osmažit. 

  2. Přidejte cibuli, česnek a papriku a nechte chvíli restovat.

  3. Přidejte půl krabičky šlehačky a nastrouhanou půlku bločku sýru. Nechte sýr rozpustit, dejte zpátky kapustičky, přidejte trochu chilli, nechte prohřát a máte hotovo.

Sýrovo-smetanové kapustičky (základem jsou hotové kapustičky „na zádíčka“)

  1. Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek a nechte ho lehce osmažit. 

    sýrovo smetanové kapustičky - suroviny
  2. Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět, aby zesládla.

  3. Stáhněte výkon na nižší střední, přidejte celou krabičku smetany ke šlehání, a nechte ji rozpustit.

  4. Přidejte nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a nechte ho rozpustit.

  5. Nakonec přidejte zpátky kapustičky, promíchejte, nechejte prohřát a můžete servírovat.

Takhle nějak vypadají všechny 4 varianty. Jestli nějakou vyzkoušíte, nezapomeňte do komentářů napsat, jak vám chutnalo.

Máte svůj vlastní oblíbený recept s kapustičkami? Podělte se o něj s ostatními v komentářích.

kapustičky na zádíčka - hotovo
kapustičky s mandlemi

Chcete bez námahy shodit přebytečná kila, být zdravější a mít spoustu energie? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct. Nebo to můžete zkusit sami.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články emailem?

    Pokud ano, nechte mi svůj email a každé dva týdny dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný emailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky