Go Back

Ovocné želé s citrónem

Vynikající jednoduché domácí želé, na kterém si pochutnají nejen děti. Skvělý zdroj kolagenu.

Typ jídla dezert
Klíčové slovo kolagen, pro děti, rychlovka, želatina, želé
Doba přípravy 20 minutes
Vychlazení 2 hours
Celková doba 2 hours 20 minutes

Suroviny

  • 2 hrnky* ovoce výraznější chuti (borůvky, maliny, ostružiny, jahody ...)
  • 1 sáček** želatiny (20 gramů)
  • 1 ks větší citrón nebo 2 malé
  • sladidlo dle chuti (např. lžíce medu, pár kapek stéviového extraktu, datlový sirup, popřípadě kombinace)

Postup

  1. Do misky vysypte želatinu, zalijte ji šťávou z citrónu (pokud se vám zdá, že je šťávy málo, přilijte i trošku vody, ať je želatina potopená).

  2. Ovoce rozmixujte (výborně to jde tyčovým mixérem ve vyšší nádobě) a dejte v rendlíku nebo na pánvi hřát na sporák. Přiveďte k varu, přidejte sladidlo dle chuti a vypněte sporák.

  3. Minutku nechce ovocnou směs vychladnout, pak přidejte želatinu a za stálého míchání ji nechte rozpustit.

  4. Přelijte na menší plech vymazaný kokosovým olejem, popřípadě do nepřilnavých formiček a dejte vychladit do ledničky ideálně na pár hodin.

Poznámky

*: Hrnek je cca 180 ml.

**: Pokud chcete super tuhé želé a extra dávku kolagenu, použijte 1,5 sáčku.

Doma želé děláme z dvojité dávky na malý plech (31 x 24 cm), a po vychladnutí celou placku jednoduše nakrájíme na kostičky. Můžete i nechat děti, ať se vyřádí s vykrajovátky na perníčky. Když přiloží ruku k dílu, bude jim víc chutnat ;) 

Hotové želé skladujte v lednici, na velkém teple se rozpouští.