Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Ovocné želé s citrónem

Milovali jste jako děti gumové medvídky? Já taky. Dnes se ale veškerým želé bonbónům vyhýbám, protože jsou doslova napěchované cukrem a často jsou v něm i obalené. O různých chemických ochucovadlech a barvivech ani nemluvě. Takové věci pro Primal jídelníčku prostě nepatří.

Zdravé želé

Ale to, že vyznáváte některý z nízkosacharidových stylů stravování, ještě neznamená, že na želé musíte jednou provždy zapomenout. Zkuste si připravit tuhle jednoduchou domácí variantu s ovocem, plnou vitamínů. Kombinace lesního ovoce a citrónové šťávy je úžasná. A jako bohatý zdroj kolagenu i prospívá vašemu zdraví (na rozdíl od klasických gumových medvídků).

Tento recept je ideální na různé dětské párty nebo rodinné oslavy. Nebo jenom tak na zobání, když máte chuť. Do výroby můžete zapojit i děti. Stačí želé udělat na menší plech, po vychlazení dětem rozdat vykrajovátka na perníčky, a nechat je, ať si bonbónky vyrobí sami. Uvidíte, jak budou hrdé na své výtvory a jak jim bude chutnat 😉

Jak nám pomáhá?

Želatina je bohatým zdrojem kolagenu, který pomáhá s mnoha důležitými organickými pochody v těle. Jen pár příkladů:

  • zlepšuje kvalitu spánku,
  • prospívá kloubům a dalším pojivovým tkáním,
  • prospívá pokožce,
  • pomáhá při hojení zranění,
  • snižuje nároky organismu na další živočišné bílkoviny pro opravu a tvorbu svalů, kloubů a dalších tkání.

O těchto a dalších přínosech kolagenu se dočtete víc v samostatném článku, jehož překlad vám nabídnu snad už za 14 dní.

Teď už pojďme vařit.

Ovocné želé s citrónem

Vynikající jednoduché domácí želé, na kterém si pochutnají nejen děti. Skvělý zdroj kolagenu.

Typ jídla dezert
Klíčové slovo kolagen, pro děti, rychlovka, želatina, želé
Doba přípravy 20 minutes
Vychlazení 2 hours
Celková doba 2 hours 20 minutes

Suroviny

  • 2 hrnky* ovoce výraznější chuti (borůvky, maliny, ostružiny, jahody …)
  • 1 sáček** želatiny (20 gramů)
  • 1 ks větší citrón nebo 2 malé
  • sladidlo dle chuti (např. lžíce medu, pár kapek stéviového extraktu, datlový sirup, popřípadě kombinace)

Postup

  1. Do misky vysypte želatinu, zalijte ji šťávou z citrónu (pokud se vám zdá, že je šťávy málo, přilijte i trošku vody, ať je želatina potopená).

  2. Ovoce rozmixujte (výborně to jde tyčovým mixérem ve vyšší nádobě) a dejte v rendlíku nebo na pánvi hřát na sporák. Přiveďte k varu, přidejte sladidlo dle chuti a vypněte sporák.

  3. Minutku nechce ovocnou směs vychladnout, pak přidejte želatinu a za stálého míchání ji nechte rozpustit.

  4. Přelijte na menší plech vymazaný kokosovým olejem, popřípadě do nepřilnavých formiček a dejte vychladit do ledničky ideálně na pár hodin.

Poznámky

*: Hrnek je cca 180 ml.

**: Pokud chcete super tuhé želé a extra dávku kolagenu, použijte 1,5 sáčku.

Doma želé děláme z dvojité dávky na malý plech (31 x 24 cm), a po vychladnutí celou placku jednoduše nakrájíme na kostičky. Můžete i nechat děti, ať se vyřádí s vykrajovátky na perníčky. Když přiloží ruku k dílu, bude jim víc chutnat 😉 

Hotové želé skladujte v lednici, na velkém teple se rozpouští.

Pár tipů k přípravě

Pokud nemáte žádné formičky na želé nebo vám stačí jednoduché kostičky, prostě želé vylijte na menší plech lehce vymazaný kokosovým olejem …

a po vychlazení nakrájejte na kostičky.

Pokud recept vyzkoušíte, napište prosím do komentářů, jak vám chutnalo 😉 Zkoušeli jste ho dělat z jiného ovoce? Podělte se o své tipy s ostatními.


Chcete bez velké námahy shodit přebytečná kila, být zdravější a mít spoustu energie? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct. Nebo to zkuste sami v 21denní Primal výzvě.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře
  1. Kamil napsal:


    Velký dík za nápad! Určitě s vnoučaty vyzkoušíme!
    Mirku, vaše recepty, názory a rady na nás působí jako slunce do pochmurného dne.
    Děkujeme za super články a držíme palce do dalších aktivit!

    • Mirek napsal:

      Kamile, díky za milá slova. Vždycky potěší vědět, že vaše práce někomu pomáhá. Určitě napište, jak vám s vnoučaty chutnalo 😉

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články emailem?

    Pokud ano, nechte mi svůj email a každé dva týdny dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný emailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky