Go Back

Quarkkeucheln se švestkovo-makovým pyré

Vynikající bramborové placičky, na kterých si pochutnáte jak nasladko, tak naslano.

Typ jídla dezert, Hlavní chod, pochoutky, sladké, slané
Klíčové slovo brambory, placky, sádlo, tvaroh
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 1 hour
Počet porcí 15 placiček

Suroviny

Placičky

  • 500 g brambory vařené ve slupce nejlíp vařené den předem
  • 1 kostka tvaroh
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce kokosová mouka
  • 4 lžíce bramborový škrob (solamyl)
  • 4 lžíce bramborová vláknina
  • špetka sůl
  • sádlo na smažení

švestkovo-makové pyré

  • 15 ks švestky
  • 50-100 g mletý mák
  • oblíbené sladidlo
  • 1 lžička skořice volitelně

Postup

  1. Nejdřív si odpeckujte švestky, nakrájejte je na menší kousky a nechce v rendlíku na střední výkon rozvařit (je třeba občas promíchat, ať se nepřipálí).

    Jakmile jsou švestky rozvařené, sundejte je z plotny, přidejte mák, rozmíchejte a doslaďte dle chuti.

  2. Vál si poprašte trochou kokosové mouky nebo bramborové vlákniny.

  3. Brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte na vál.

  4. Přidejte kostku tvarohu, vejce, sůl, kokosovou mouku a po dvou lžících bramborové vlákniny a škrobu a těsto propracujte rukama.

    quarkkeucheln suroviny
  5. Postupně přisypávejte po jedné lžíci vlákniny a škrobu a těsto propracovávejte, dokud se nepřestane lepit.

  6. Pak vyválejte dlouhý válec a ten nakrájejte na 15 koleček. Kolečka rukama upravte, aby byla přibližně stejně vysoká. Je třeba pracovat rychle, protože bramborové těsto rychle řídne.

    quarkkeucheln placky
  7. Placičky smažte na rozpálené pánvi s rozpuštěným sádlem.

    quarkkeucheln usmažené
  8. Podávejte teplé buď nasladko (s ovocným pyré nebo marmeládou) nebo naslano (se sýrem, se špekem nebo jako přílohu k masu). Výborné jsou i namazané lučinou s plátkem slaniny navrch.

Poznámky

Tip: Pokud vám nějaké placičky zbydou, schovejte je do ledničky a druhý den je můžete znovu osmažit na pánvi.