Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Quarkkeucheln se švestkovo-makovým pyré

quarkkeuchel recept

Ať chceme nebo ne, některá jídla máme spojená se vzpomínkami na dětství. Typicky to bývá krupicová kaše, na které si společně s dětmi pochutná nejeden dospělák. I ti, co krupici (či veškeré obilí) z nějakého důvodu nejí, si často rádi dají nějakou náhradu v podobě kaše kokosové, chia, kešu atd. Na tom není nic špatného, pokud po těchto „sladkostech“ nesáhneme automaticky kdykoli nás něco rozčílí, rozesmutní nebo dostane do jiné stresové situace. To už bychom se bavili o emočním jedení a o tom dnes psát nechci.

Dnes se s vámi chci podělit o jedno nevšední jídlo, které mám spojené se svým dětstvím. Jsou to velmi jednoduché placičky z bramborového těsta s tvarohem, kterým Němci říkají quarkkeucheln.

Když nám o prázdninách babička vařila, občas udělala tuhle dobrotu. My jsme se pak i s bratranci seběhli kolem stolu a občas i závodili, kdo spořádá víc placiček s marmeládou. Nikdy jsem je jako kluk nejedl jinak než nasladko s marmeládou, i když babička vždycky říkala, že se dají jíst i naslano.

V původním receptu od babičky se používá hrubá mouka a hrubá krupice v poměru 1:1. Prostě po troškách přisypáváte od obou surovin, dokud těsto nemá požadovanou konzistenci. Jelikož se obilí vyhýbám kdykoli můžu, nahradil jsem tyto suroviny kombinací kokosové mouky, bramborové vlákniny a bramborového škrobu (obyčejný solamyl).

Pár tipů k vaření

Pokud tuhle dobrotu budete chtít vyzkoušet, ideálně si uvařte brambory (nejvhodnější jsou pozdní, spíš menší brambory, které máte rychleji uvařené) den předem a přes noc je nechte vychladnout. Když ale spěcháte, uvařte brambory, pak slijte vodu, zalijte je studenou, čímž brambory rychle zchladíte. Pak už jen oloupat a můžete se pustit do vaření.

Těsto na quarkkeucheln se od samého začátku připravuje přímo na válu podsypaném troškou mouky. Na vál nahrubo nastrouhejte oloupané brambory, na ně přidejte kostku tvarohu (můžete ho rozdrobit na menší kousky), přidejte špetku soli, vyklepněte vejce, zasypejte kokosovou moukou a dvěma lžícemi od bramborové vlákniny a škrobu, vyhrňte si rukávy a rukama se pusťte do hnětení těsta přímo na válu. Pak už jen po lžících přidávejte vlákniny a škrobu, dokud těsto nepřestane lepit, ale stále přitom drží pohromadě. Na čistou práci s mísou a vařechou zapomeňte, u tohoto vaření se trošku ušpiníte.

Smažte na sádle nebo ghí. Jestli vám nevadí kosová vůně, můžete použít i kokosový olej (dá se sehnat i bez kokosové vůně a chuti). V zájmu svého zdraví se prosím vyhněte semínkovým olejům jako je slunečnicový nebo řepkový.

Při smažení placičky celkem rychle hnědnou, takže je často kontrolujte, ať si je nepřipálíte. Hotové jsou zvenku lehce křupavé a vevnitř hezky měkké.

Podávejte na sladko třeba s domácí marmeládou, ovocným pyré, švestkovo-makovým pyré (já prostě miluju kombinaci švestek a máku, takže jsem si tohle nemohl odpustit) nebo naslano třeba namazané lučinou s plátkem slaniny nahoře.

Když vám nějaké placičky zbydou, schovejte je do ledničky a druhý den je můžete znovu osmažit na pánvi. Jsou pak skoro tak výborné jako čerstvě připravené.

Až je vyzkoušíte, uděláte mi velkou radost, když napíšete, jak vám chutnaly.

Ale teď už pojďme vařit.

Quarkkeucheln se švestkovo-makovým pyré

Vynikající bramborové placičky, na kterých si pochutnáte jak nasladko, tak naslano.

Typ jídla dezert, Hlavní chod, pochoutky, sladké, slané
Klíčové slovo brambory, placky, sádlo, tvaroh
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 1 hour
Počet porcí 15 placiček

Suroviny

Placičky

  • 500 g brambory vařené ve slupce nejlíp vařené den předem
  • 1 kostka tvaroh
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce kokosová mouka
  • 4 lžíce bramborový škrob (solamyl)
  • 4 lžíce bramborová vláknina
  • špetka sůl
  • sádlo na smažení

švestkovo-makové pyré

  • 15 ks švestky
  • 50-100 g mletý mák
  • oblíbené sladidlo
  • 1 lžička skořice volitelně

Postup

  1. Nejdřív si odpeckujte švestky, nakrájejte je na menší kousky a nechce v rendlíku na střední výkon rozvařit (je třeba občas promíchat, ať se nepřipálí).

    Jakmile jsou švestky rozvařené, sundejte je z plotny, přidejte mák, rozmíchejte a doslaďte dle chuti.

  2. Vál si poprašte trochou kokosové mouky nebo bramborové vlákniny.

  3. Brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte na vál.

  4. Přidejte kostku tvarohu, vejce, sůl, kokosovou mouku a po dvou lžících bramborové vlákniny a škrobu a těsto propracujte rukama.

    quarkkeucheln suroviny
  5. Postupně přisypávejte po jedné lžíci vlákniny a škrobu a těsto propracovávejte, dokud se nepřestane lepit.

  6. Pak vyválejte dlouhý válec a ten nakrájejte na 15 koleček. Kolečka rukama upravte, aby byla přibližně stejně vysoká. Je třeba pracovat rychle, protože bramborové těsto rychle řídne.

    quarkkeucheln placky
  7. Placičky smažte na rozpálené pánvi s rozpuštěným sádlem.

    quarkkeucheln usmažené
  8. Podávejte teplé buď nasladko (s ovocným pyré nebo marmeládou) nebo naslano (se sýrem, se špekem nebo jako přílohu k masu). Výborné jsou i namazané lučinou s plátkem slaniny navrch.

Poznámky

Tip: Pokud vám nějaké placičky zbydou, schovejte je do ledničky a druhý den je můžete znovu osmažit na pánvi.

A ještě pár obrázků pro fajnšmekry.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů