Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Máte rádi růžičkovou kapustu? Že ne? Zapomeňte na tu vybledlou rozvařenou hmotu ze školních jídelen. Kapustičky se dají připravit mnohem chutněji a křupavěji. Netrvá to dlouho a zvládne to každý. Zkuste kapustičky „na zádíčka“ v jedné z těchto tří výborných variant. To by bylo, aby vám nezachutnaly 😉
Proč byste je vlastně měli jíst? Růžičková kapusta obsahuje látky, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a detoxikovat tělo. Třeba vitamínu C obsahuje dvakrát víc než citrón. Takže si nejen pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví. V obchodě na kapustičky narazíte nejčastěji na podzim, ale dají se sehnat i během zimy.
Úpravu „na zádíčka“ jsem před lety odkoukal od pana Cuketky a od té doby si jen hraji s různými obměnami.
Už po základní úpravě „na zádíčka“ můžete kapustičky servírovat třeba jako přílohu k masu. Dnes vám představím 3 recepty, které všechny vycházejí z této základní úpravy a přidáním pár surovin z kapustiček dělají hlavní chod.
Nejjednodušší variantě říkám kapustičky se špekem a mandlemi. Je to opravdu jednoduchá úprava, když nechcete nic vymýšlet a v kuchyni strávit moc času. Přitom je plná bílkovin a živočišných tuků (srdce loukarbisty zaplesá). Tato verze nejvíc dá vyniknout chuti samotných kapustiček. Takhle tuto zeleninu miluje i naše pětiletá dcera, takže jedna porce vždycky končí u ní. Když mám štěstí, zbyde něco i na mě.
Další úpravě říkám chilli smetanové kapustičky. Kromě kapustiček obsahuje pár dalších zdravých surovin jako je cibule, česnek, paprika, chilli. Bílkoviny dodá kus kvalitní klobásy a tvrdý sýr. Dostatek tuků zajistí špek a šlehačka.
Poslední verze jsou sýrovo-smetanové kapustičky. Něco pro milovníky táhnoucího se sýru a smetanové chuti.
Růžičková kapusta se dá připravit jednoduše, relativně rychle, a přitom moc chutně metodou „na zádíčka“. Stačí k tomu kapustičky, máslo a sůl. V nejjednodušší variantě pak kapustičky můžete servírovat třeba jako přílohu.
Můžete přidat pár surovin a vykouzlit z nich hlavní chod. Dnes vám ukážu 3 varianty jednoduchých, plnohodnotných a moc dobrých jídel z kapustiček. Miluju jednoduché vaření, takže všechno to budou jídla z jedné pánve. Na půl kila kapustiček budete potřebovat pánev opravdu velkou, aby se vám tam všechny najednou vlezly.
Nejdřív si očistěte kapustičky. Odřízněte košťál, odlámejte špinavé listy a podélně rozkrojte napůl a řezem nahoru skládejte na prkénko.
Až máte všechny kapustičky rozkrojené, osolte je. Solí nešetřete.
Na nahřáté velké pánvi nechte rozpustit máslo a kapustičky naskládejte řezem dolů. Másla dejte dost, kapustičky ho hezky natáhnou.
Na poloviční výkon nechte smažit asi 5 minut, dokud kapustičky na řezu hezky nezhnědnou. Pak stáhněte výkon na nejmenší (jestli vaříte na plynu, úplně plotnu vypněte).
Všechny kapustičky obraťte „na zádíčka“, přiklopte poklicí a nechte dojít asi 2 minuty. A máte hotovo.
Kapustičky můžete použít jako přílohu nebo z nich uvařit hlavní chod. Nabízím 3 své oblíbené varianty.
Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek nebo anglickou slaninu a mandle a nechte všechno lehce osmažit.
Přidejte na pánev kapustičky, chvíli promíchejte a můžete servírovat.
Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek a klobásu a nechte je lehce osmažit.
Přidejte cibuli, česnek a papriku a nechte chvíli restovat.
Přidejte půl krabičky šlehačky a nastrouhanou půlku bločku sýru. Nechte sýr rozpustit, dejte zpátky kapustičky, přidejte trochu chilli, nechte prohřát a máte hotovo.
Hotové kapustičky sundejte z pánve a zvyšte pod ní výkon na střední. Přidejte nakrájený špek a nechte ho lehce osmažit.
Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět, aby zesládla.
Stáhněte výkon na nižší střední, přidejte celou krabičku smetany ke šlehání, a nechte ji rozpustit.
Přidejte nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a nechte ho rozpustit.
Nakonec přidejte zpátky kapustičky, promíchejte, nechejte prohřát a můžete servírovat.
Takhle nějak vypadají všechny 4 varianty. Jestli nějakou vyzkoušíte, nezapomeňte do komentářů napsat, jak vám chutnalo.
Máte svůj vlastní oblíbený recept s kapustičkami? Podělte se o něj s ostatními v komentářích.
Chcete bez námahy shodit přebytečná kila, být zdravější a mít spoustu energie? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct. Nebo to můžete zkusit sami.