Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Když máte chuť na něco dobrého, lehkého a nechce se vám péct, zkuste tento nepečený tvarohový dort s ovocem. Připravit ho zvládnete za půl hodiny a pak už jen čekáte, dokud neztuhne, ať ho konečně můžete zakrojit.
Tuhle dobrotu vykouzlíte z běžně dostupných surovin, a když si v létě stihnete zamrazit trochu ovoce ze zahrádky, můžete si na ní smlsnout třeba i v zimě. Jako bonus dostanete slušnou dávku kolagenu, kterého by spousta z nás mohla jíst častěji.
Do ovocné vrstvy se hodí jakékoli bobuloviny ze zahrádky nebo z lesa (borůvky, ostružiny, maliny, jahody). Ideální je čerstvě nasbírané ovoce, ale použít můžete i mražené. Jednou jsme nahoru použili zavařené meruňky a taky to bylo dobré.
Až ho vyzkoušíte, napište, jak vám chutnal a s jakým ovocem jste si ho připravili 😉
Jednoduchý, rychlý a skvělý dezert se slušnou dávkou kolagenu.
Dortovou formu (používám průměr 20 cm) si buď vymažte tukem (dobře funguje kokosový olej, ale použít můžete i máslo nebo ghí) nebo vyložte pečícím papírem, který nejdřív namočíte a zmuchláte, aby byl po rozložení hezky tvárný.
V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt, šťávu z půlky citronu a doslaďte dle chuti (např. 2 lžícemi medu).
Pokud chcete, můžete do směsi přimíchat i trochu ovoce.
V rendlíku nebo na pánvi nad mírným plamenem nechte rozpustit 20 gramů želatiny (1 sáček) v troše vody.
Pozor, směs nesmí vařit, aby želatina ztuhla. Stačí když se krystalky želatiny rozpustí a směs zprůhlední.
Jakmile je želatina rozpuštěná, přidejte k ní (na pánev nebo do rendlíku) polovinu tvarohové směsi z mísy.
Stále za mírného zahřívání míchejte, dokud se tvarohová směs se želatinou hezky nespojí.
Jednolitou směs z pánve/rendlíku slijte zpátky do mísy a metličkou šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.
Hotovou tvarohovou směs se želatinou z mísy přelijte do připravené dortové formy a dejte chladit do lednice.
Na umyté pánvi/rendlíku nechte rozvařit čerstvé nebo zmražené ovoce (vyzkoušené mám ostružiny, borůvky a jahody, ale fajn můžou být třeba i meruňky). Pokud je třeba, přidejte k němu trochu vody.
Přidejte šťávu z půlky citronu a doslaďte dle chuti (např. 2 lžícemi medu). Do teplého rozvaru přidejte 10 gramů želatiny (půl sáčku) a míchejte, dokud se veškerá želatina nerozpustí.
Zase si hlídejte teplotu, aby směs nevařila.
Hotový rozvar nalijte na tvarohovou vrstvu a celý dort nechce v lednici aspoň 3 hodiny ztuhnout.
Chcete mít energie na rozdávání, skvělou náladu a postavu jako ze žurnálu?
Můžete! Stačí vědět, jak na to.
Nebojte se požádat o pomoc.
Rád vám pomůžu na vaší jedinečné cestě ke zdraví a pohodě. Nemusí to být žádná velká věda, dřina a odříkání. Jde to i jednoduše.
Chce to jen správné informace a parťáka, který vás vyslechne, podpoří a poradí, když bude potřeba.
Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám jako váš kouč můžu pomoct.
Nebo si sami zkuste, jak skvěle se můžete cítit už za pár týdnů v rámci 21denní výzvy.
Toto je velice oblíbený dort i mých už dospělých dětí i známých. Výborný je s broskvemi. Nepoužívám jogurt jen tvaroh a šlehačku a ovoce dovnitř dortu a část testa obarvím kakaem.
Díky za inspiraci na zajímavé úpravy.