Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
V létě se vám do ruky dostane každou chvíli jiný druh ovoce. Obzvlášť pokud máte zahrádku. Začne to jahodami, pak třešně, maliny, ostružiny, borůvky, ryngle švestky a další. A když zahrádku nemáte, stačí zajít na trh nebo do obchodu a jen si vybrat. Když už nevíte, jak ovoce zpracovat, zkuste tento skvělý koláč. Zaručeně si pochutnáte.
Je volně inspirovaný hruškovým koláčem. Recept jsem dal dohromady, když nám dozrávaly žluté ryngle a nevěděli jsme, co si s tou nadílkou počít. A právě na tomto koláči byly ryngle geniální. Do tvarohové vrstvy jsem přidal trošku vanilky a výsledek byl dokonalý.
Do dalšího koláče jsem k rynglím přidal ostružiny a borůvky, a i tahle kombinace skvěle zafungovala. I švestková varianta byla skvělá. U švestkového koláče jsem do tvarohu místo vanilky přidal trošku skořice.
Než nám dozrají všechny borůvky, určitě ještě vyzkouším kombinaci kanadských borůvek s ostružinami.
Spodní vrstva koláče je variantou tzv. fathead těsta, jejímž základem je mozzarella a čerstvý sýr. Díky tomu je těsto pevné i když je v hodně tenké vrstvě. Do sladkého pečení byla jasnou volbou kokosová mouka. A aby to i lehce křupalo, přidal jsem trochu bramborového škrobu.
Ještě malá poznámka mozzarelle. Hodně záleží na druhu sýra, který vyberete. Třeba Galbani mi při zahřátí většinou udělá slepenou hroudu uprostřed a spoustu tekutiny okolo. Aby, se s tím dál dalo pracovat, musím vzít tyčový mixér a tím tu hroudu rozsekat na kousíčky, které se spojí s tekutým obsahem. Mozzarella, kterou kupuji v Albertu (tuším, že v zeleném obalu) se hezky rozpustí, takže jde s lučinou krásně spojit obyčejnou metličkou.
Napište mi, s jakým ovocem jste si koláč upekly a jaký jste s ním sklidili úspěch 😉
Tenké těsto s jemnou tvarohovou a skvělým ovocem nahoře. Letní koláč, který se mění podle toho, jaké ovoce zrovna seženete.
Nejdřív si zapněte troubu nastavenou na 220 °C
Koláčovou formu vystelte namočeným a zmuchlaným pečícím papírem (po namočení a zmuchlání jde hezky tvarovat). Přečnívající okraje papíru odstřihněte.
Do mísy si vyklepněte 2 vejce, přidejte špetku soli a metličkou rozšlehejte.
Na pánvičku natrhejte na menší kousky mozzarellu, přidejte lučinu a na střední výkon zahřívejte a míchejte, dokud se oba sýry nespojí.
Rozteklý sýr přilijte do mísy s vejci a zase metličkou šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.
Možná se vám sýr trochu nabalí na metličku. Když se to stane, seškrábněte ho vařechou a znovu rozmíchejte.
Přidejte kokosovou mouku a bramborový škrob a vařechou vymíchejte do hustého těsta, které skoro nelepí.
V ruce těsto rozmačkejte na placku, přendejte do formy a dlaní rozmačkejte těsto do stejně vysoké placky až k okrajům formy.
Vidličkou těsto propíchejte a dejte péct na 7 minut.
Připravte si tvaroh. Kostku dejte do misky, přidejte vejce, lžíci medu (pokud chcete přisladit) a rozmíchejte do hladka.
Pokud se k vašemu ovoci hodí vanilka, přimíchejte ji do tvarohu.
Po 7 minutách zkontrolujte, jestli se na těstu v troubě neudělaly nějaké bubliny. Pokud ano, propíchejte a rozmáčkněte je vidličkou. Pečte dalších 5-7 minut, dokud těst lehce nezhnědne.
Upečenou placku vytáhněte a teplotu v troubě snižte na 190 °C.
Na těsto namažte tvarohovou vrstvu, poklaďte ji hustě ovocem a dejte péct dalších 20 minut.
Podávejte nejlépe ještě teplé. Případné zbytky skladujte v lednici.
Určitě vyzkouším moc mě to zajímá