Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Na zahrádkách začínají dozrávat jahody a pokud máte trošku větší záhonek asi budete brzy řešit, co s nimi. Až vám po prvních koktejlech a koláčích zbude hrnek jahod, zkuste domácí tvarohový nanuk s jahodami. Je to rychlovka, na kterou kromě tyčového mixéru a formiček nebudete potřebovat žádné zvláštní vybavení. V letních vedrech spolehlivě osvěžení malé i velké.
Pokud zrovna žádné zahradní ovoce po ruce nemáte, zkuste banánovo-čokoládový nanuk. Na ten seženete suroviny po celý rok a je taky vynikající.
Na rozdíl od domácí zmrzliny, ke které potřebujete drahý zmrzlinovač, vám k výrobě těchto nanuků postačí jen sada formiček na nanuky. Doma už pár let používáme formičky Tescoma Bambini a pořád slouží. Pokud nemáte tyčový mixér, zvládne to i jiný typ. A jestli zrovna žádný mixér nemáte, ovoce půjde rozmačkat a smíchat s tvarohem i obyčejnou vidličkou. Jen to potom nebude tak jemné a získáte nanuk s príma kousky ovoce.
Proč právě tvaroh? Zkoušel jsem nanuky dělat i z jogurtu nebo smetany, ale při mražení se v nich vždycky dělaly ledové krystalky. To se s tvarohem neděje. Takže není třeba během mražení hmotu několikrát promíchávat (jak to dělají různé zmrzlinovače).
Ovoce máme, mixér a formičky máme, takže pojďme na to.
Tenhle skvělý nanuk si můžete během chvilky připravit doma. Bude vám stačit vanička tučného tvarohu, trocha zahradního ovoce (nebo tabulka čokolády), sladidlo dle chuti a mixér.
Ovoce očistěte, dejte do mísy s nakrájeným banánem a sladidlem dle chuti a tyčovým mixérem rozmixujete do hladka.
Přidejte vaničku tvarohu a zase pořádně rozmixujte.
Naplňte formičky a nechte aspoň 2 hodiny ztuhnout v mrazáku.
Nechte si pomalu rozehřát čokoládu.
(Pokud chcete použít i šlehačku, nejdřív ji zahřejte v rendlíku skoro až k bodu varu. Pak potnu vypněte, přidejte čokoládu a metličkou šlehejte, dokud se čokoláda se smetanou nespojí.)
Banán nakrájejte do mísy a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
K banánu přijdete vaničku tvarohu a zase pořádně rozmixujte.
Nakonec přilijte roztopenou čokoládu a opět rozmixujte, dokud se čokoláda dokonale nespojí s tvarohovou hmotou.
Naplňte formičky a nechte aspoň 2 hodiny ztuhnout v mrazák
Jak během léta postupně dozrává různé ovoce, můžete střídat i příchutě nanuků. Kromě jahod skvěle fungují i maliny, ostružiny a borůvky.
A když zrovna nemáte po ruce žádné vhodné ovoce zkuste čokoládovo-banánovou variantu. Tento nanuk je taky vynikající a suroviny na něj seženete po celý rok.
Druh a množství sladidla si upravte dle vlastních preferencí. Osobně většinou dávám 1 banán a 1 lžíci kvalitního medu.
A ještě pár fotek z výroby.
Pokud nanuky vyzkoušíte, napište prosím do komentářů, jak vám chutnalo 😉 Zkoušeli jste je dělat z jiného ovoce? Máte vlastní recept na domácí nanuk? Podělte se o své tipy s ostatními.
Chcete konečně shodit přebytečná kila, být zdravější a mít spoustu energie? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct. Nebo to zkuste sami v 21denní Primal výzvě.