Na letošní konferenci Collaborative Science, za kterou stojí Dave Feldman se svým týmem, vystoupil vedle dalších skvělých řečníků i Dr. David Diamond. Mluvil o vlivu vysoké hladiny LDL na riziko vzniku srdečních onemocnění. Pokud jste nějakou dobu na nízkosacharidové stravě, máte vysoký HDL cholesterol a nízké triglyceridy, ale trápí vás vysoká hladina LDL, pak po shlédnutí jeho skvělé přednášky budete spát mnohem klidněji. Na přednášku se můžete podívat tady. Já vám nabízím její dost podrobný přepis do češtiny.
Co říká psychiatrička a odbornice na zdraví a výživu mozku o mase? Doktorka Georgia Ede nedávno vydala velmi dobře hodnocenou knihu o vlivu stravy na mozek. Jelikož českých článků na toto téma je pořád jako šafránu (a když už nějaký najdete, často omílá staré mýty), rozhodl jsem se přeložit nedávný kratičký článek přímo od doktorky Ede. Přečtěte si , jak si co odbornice na zdraví mozku říká o mase.
Co myslíte? Jaký je hlavní cíl farmaceutických společností? Přinášet pacientům ty nejlepší přípravky nebo plnit finanční závazky vůči svým akcionářům? Známý britský kardiolog Aseem Malhotra v tom má už nějakou dobu jasno. A v novém dokumentu First Do No Pharm vám osvětlí, proč je to spíš ta druhá možnost, a jak k tomuto poznání došel. Na dokument jsem se podíval, a protože mi přišel zajímavý, rozhodl jsem se přiblížit vám, co od něj můžete čekat.
Co je to regenerativní zemědělství? V čem se liší a jaké má výhody oproti tomu konvenčnímu? Jak to vypadá v praxi a proč bychom mu měli věnovat pozornost?
Tohle všechno probírá Angus McIntosh ve své TEDx přednášce. Je sice primárně určená pro Jihoafrickou Republiku, kde má Angus svou regenerativní farmu, ale principy, na které poukazuje, jsou platné celosvětově. Protože Angus má celkem výrazný přízvuk, se kterým si neporadí ani AI překladač, nabízím vám přepis jeho přednášky do češtiny. Pokud rozumíte anglicky, určitě mrkněte na video. Jestli ne, nezoufejte, v dnešním článku najdete téměř kompletní přepis přenášky.
Podle tohoto hesla se snažím žít posledních 10 let. Za tu dobu se mi podařilo otočit trend upadajícího zdraví, kdy jsem měl našlápnuto ke svým prvním doživotním lékům (vysoký krevní tlak). Nejenže jsem se díky změně životního stylu oněm práškům vyhnul, dnes se dokonce cítím líp než před 10 roky, tělo mám silnější a dolnější a v hlavě mám jasno, že takhle chci žít až do posledního dechu. Aktivně, a tak naplno, jak to jen půjde. A až to jednou přijde, umřít rychle během pár dní místo pomalého chřadnutí na nemocničním lůžku. Aby člověk zůstal dlouho ve formě, musí pro to něco udělat, ale ta trocha námahy se mnohonásobně vyplatí.
Když se řekne „superpotravina“, co vás napadne jako první? Tipuji, že něco rostlinného původu. Není divu, když do nás už dlouhá léta ze všech stran hustí, jak je jednou tahle bobule, podruhé tohle semínko, jindy zase tenhle džus nejlepší pro hubnutí, zdraví a kdo ví co ještě. Málokdo si pak uvědomí, že pokud jde o zdraví, víc než na nějakých „superpotravinách“ (které někdy skutečně můžou pomoct řešit nějaký jeden konkrétní zdravotní problém), záleží na tom, co tvoří základ našeho jídelníčku. A ať už se to někomu líbí nebo ne, faktem zůstává, že většina základních živočišných potravin obsahuje víc kvalitních a pro naše tělo dobře stravitelných živin než rostlinné potraviny. Přesto vám 9 z 10 lidí na ulici řekne, že zdravější je rostlinná strava než živočišná. V jednom ze svých Substack příspěvků zkouší Brian Sanders rozptýlit mýtus o rostlinných potravinách jako všeléku na veškeré neduhy.
Na nedávné konferenci Collaborative Science (cosci.org), za kterou stojí Dave Feldman se svým týmem, vystoupil Ben Bikman s další ze svých skvělých přednášek. Jejím tématem byla inzulínová rezistence, co to je, jak vzniká a jestli ji může způsobit nízkosacharidová strava. Na přednášku se můžete podívat tady.
Dnes vám nabízím její přepis do češtiny.
Ozempic je lék původně určený pacientům s cukrovkou typu 2, kterým má pomáhat snižovat hladinu krevní glukózy. Jedním z vedlejších efektů jeho užívání je i úbytek hmotnosti bez toho, aby člověk musel změnit svůj jídelníček. To pro někoho může být tak lákavé, že neváhá tento přípravek brát i když cukrovkou netrpí, prostě jen proto, aby pohodlně zhubl. I proto se z Ozempicu v USA stal velký hit. Jak jsem po chvíli hledání na českém Internetu zjistil, takoví lidé se najdou i u nás. Proč není dobrý nápad tento lék brát kvůli hubnutí hezky popsal Brian Sanders v nedávném Substack příspěvku. Dozvíte se v něm i o bezpečné alternativě, která vás nebude stát ani korunu. Dnes vám přináším překlad tohoto zajímavého článku. Mimochodem, jeho Sapien strava je v podstatě totožná s Primal stravou ;)
Rakovinu dnes většina lidí vnímá jako genetické onemocnění, za které můžou „špatné“ geny. Z toho plyne pocit bezmoci, protože co naděláme se svými geny, že?
Tak zaprvé, geny jsou jako přepínač, který se buď zapne nebo vypne v závislosti na vnějších faktorech. Těmi faktory může být strava, různé druhy stresu, pohyb, a dokonce i myšlenky. A tohle všechno můžete sami ovlivnit. To, že jste zdědili „spatné“ geny, ještě neznamená, že automaticky dostanete rakovinu. A za druhé, kromě oné genetické teorie o původu rakoviny existuje i metabolická teorie vzniku rakoviny.
S touto metabolickou teorií přišel už v první polovině minulého století německý vědec Otto Warburg.
Posledních 30 let tuto metabolickou teorii rozvíjí i Thomas Seyfried. Ten mimo jiné prosazuje myšlenku, že když nádorovým buňkám odepřete glukózu (pomocí nízkosacharidové stravy) a glutamin a přepnete tělo primárně na spalování tuků a mastných kyselin, většinu druhů rakoviny tím zabijete nebo alespoň zastavíte nebo zpomalíte jejich růst.
Před rokem si o tomto metabolickém přístupu ke zvládání rakoviny povídal s doktorem Berrym v jeho podcastu. Celý jejich rozhovor si můžete poslechnout tady. Jelikož si spousta z vás v naší FB skupině psala o překlad rozhovoru, rozhodl jsem se ho přeložit a nabídnout jako článek na blogu.
LDL cholesterol většina lidí zná jako ten špatný cholesterol, který ucpává cévy a způsobuje srdeční onemocnění. Kromě toho, že sám o sobě je to velmi špatný prediktor rozvoje srdečních onemocnění, má LDL cholesterol v těl i spoustu důležitých funkcí. Je tedy jeho vysoká hladina vždycky špatně nebo může mít i nějaké přínosy? A může záležet i na širším kontextu? O tom všem ve své přednášce na Youtube mluví doktor Nadir Ali. Dovolil jsem si obsah přednášky sepsat do článku, doplnit odkazy na zmiňované studie a přidat pár zajímavých obrázků z přednášky. Věřím, že se po přečtení článku budete na LDL dívat úplně jinak.