
V minulém článku jsem sepsal, jak vypadá má strava, pohyb a další aspekty životního stylu po 11 letech na Primal a jak jsem se k současnému stavu dopracoval. Dnes mám míň tuku, víc svalů, předpisový krevní tlak, lepší pleť i zažívání a cítím se mnohem líp. Jak to ale vypadá uvnitř? Mám dost testosteronu nebo vitaminu D? Neucpávají se mi ze všeho toho tuku cévy? Abych si tohle ověřil, nechal jsem si udělat pár testů. A dnes se s vámi podělím o výsledky.

V srpnu to bude 11 let, co se mi do rukou dostala kniha Primal Blueprint a změnila mi život. Ukázala mi, jak jednoduchý může být zdravý životní styl. A nastartovala dlouhou šňůru osobních experimentů, při kterých stále zkouším a upravuji svůj jídelníček, pohyb a spoustu dalších každodenních aktivit. Mým cílem je s minimálním úsilím a odříkáním dosáhnout maximálních výsledků. A zatím to vypadá, že to funguje.
Dnes vám nabízím vhled to toho, jak se moje cesta za ta léta vyvíjela a u čeho jsem zakotvil teď. Co a kdy jím, jak se hýbu, a jaké jsou mé další návyky pro pevné zdraví bez větší námahy.

Připadá vám, že nízkosacharidová strava je fenomén posledních dvaceti, maximálně padesáti let? Ve skutečnosti jde o nejstarší stravovací styl, který doslova formoval, jak dnes vypadáme a jak naše tělo funguje. Zní to šíleně? Doktor Michael Eades ve své přednášce ukazuje spoustu důkazů o tom, že už naši dávní prapředci patřili k vrcholovým predátorům. A kdykoli se odklonili od živočišných potravin k převážně rostlinné stravě, mělo to neblahé zdravotní účinky. Dnes vám nabízím přepis této velmi zajímavé přednášky.

Před pár dny vyšla studie, která zkoumala, jak se u lidí odpovídajících (a téměř odpovídajících) LMHR fenotypu po roce na nízkosacharidové stravě změní hodnoty plaku v cévách. Její výsledky můžou otřást samotnými základy tzv. cholesterolové hypotézy vzniku srdečních onemocnění. Ta považuje hladinu cholesterolu v krvi za jednu z přímých příčin vzniku srdečních onemocnění. Studie ale u zdravých, štíhlých lidí na nízkosacharidové stravě, kteří měli často až neuvěřitelně vysoké hladiny LDL cholesterolu, nenašla žádný vztah mezi hladinou LDL a růstem plaku. Parametry a studie a hlavní výsledky popsal v článku (a doprovodném videu) jeden z jejich autorů, Nick Norwitz. Dnes si můžete přečíst překlad jeho článku.

Ve španělsky mluvících zemích je najdete pod názvem Chicharricos, v Anglii a USA jim říkají pork cracklings nebo pork rinds. U nás se asi nejčastěji prodávají jako škvarkové chipsy. Je to skvělá, křupavá pochoutka plná kolagenu, k jejíž přípravě potřebujete pouhé dvě suroviny – vepřové kůže a vhodný tuk na smažení. A pak už jen dost času, a hlavně dodržet postup. Skvěle chutnají jen se solí, ale můžete si k ní přidat další koření dle chuti, třeba papriku, sušený česnek nebo je dokonce zakápnout octem.
Já jsem si tuhle pochoutku zamiloval před lety, když jsem pracoval v Londýně. V českých obchodech se tehdy snad vůbec neprodávaly. A jak je připravit doma jsem vůbec netušil. Až v knize Billa Schindlera Eat Like a Human jsem našel recept, o který se s vámi v tomto článku podělím.

17. března 2025 byl v časopise Nutrients publikován vynikající článek s názvem Myths and Facts Regarding Low-Carbohydrate Diets čili Mýty a fakta o nízkosacharidové stravě. Kromě jasné definice nízkosacharidové a keto stravy v článku najdete i důkazy vyvracející nejčastější obavy z těchto stravovacích stylů. Obáváte se, že by vám na této stravě chyběly sacharidy, přivodili byste si srdeční onemocnění, přestali zvládat svou cukrovku, přetížili si ledviny, poškodili štítnou žlázu, uhnali si žlučové kameny nebo si prostě kvůli ní zkrátili život? Je to podle vás drahé a moc dlouho se to nedá vydržet? Myslíte, že veganská strava je zdravější? Nelíbí se vám myšlenka konzumace živočišných výrobků kvůli možnému vlivu na klima? Ať už jsou vaše obavy jakékoli, tento článek je rozptýlí.

Posledního půl roku spím téměř výhradně na podlaze v ložnici na relativně tvrdé podložce. Začal jsem s tím, abych zmírnil čím dál častější ztuhlost a bolest v bedrech, která se dostavovala hlavně ráno hned po probuzení. Zafungovalo to? A jaké jsou další důvody proč vyzkoušet spaní na zemi? Víc v dnešním článku.

O bílkovinách koluje spousta mýtů, které od jejich konzumace můžou mnoho lidí odradit. A to je velká škoda, protože většina z nás jich konzumuje spíš málo než příliš moc. Obzvlášť dospívající děti a starší lidé potřebují přijímat větší množství bílkovin. A živočišné zdroje bílkovin patří k těm vůbec nejvýživnějším potravinám. Po přečtení tohoto článku bořícího 5 nejčastějších mýtů o bílkovinách už se jich nebudete bát.

Pokud nějakou dobu sledujete lowcarb, keto nebo dokonce carnivore scénu, určitě jste mnohokrát slyšeli, že ovoce nám škodí, protože fruktóza. Nick Nrowitz tohle téma rozebral v jednom ze svých výborných videí a článků a poukázal na zajímavý mechanismus, díky kterému nám určité množství glukózy z ovoce pravděpodobně neškodí. Jak to funguje a jaká dávka fruktózy je bezpečná zjistíte v dnešním překladu Nickova článku.

Nová studie z roku 2025 zjistila ochranný vztah mezi mléčnými výrobky a zdravím srdce. Ale nikdy to není tak jednoduché... připravte se ... tohle bude doBrie!