Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Blog

Vítejte na největším českém blogu o životním stylu podle zásad Primal Blueprint.

Najdete tu články o jídle, půstech, pohybu, cvičení, spánku, stresu, sluněnění a dalších tématech souvisejících nejen s Primal, ale i Paleo, lowcarb, Ancestral Health (zdraví předků) a dalšími příbuznými tématy.

POZOR: Máte co říct k tématu Primal, paleo, ancestral health a chcete se podílet na tomto blogu? Napište mi.

kniha výživa a fyzická degenerace

Recenze: Výživa a fyzická degenerace

O knize Výživa a fyzická degenerace od Westona A. Price jsem od doby, co jsem se začal zajímat o Primal životní styl, slyšel mnohokrát. Zmiňovala ji spousta osobností z oblasti zdraví předků, které dlouhodobě sleduji. Vypadá to, že jakmile se začnete zajímat o vliv stravy na zdraví, dříve či později na toto dílo narazíte. A přestože poprvé vyšla před více než 80 lety, stále toho má čtenářům hodně co nabídnout. Doktor Price byl po svých zjištěních o obrovském vlivu stravy na naše zdraví hodně optimistický ohledně budoucího vývoje medicíny směrem k větší prevenci degenerativních onemocnění namísto korektivní chirurgie a léčení pouhých symptomů nemocí. Bohužel, za těch 80 let se toho moc nezměnilo a moderní západní medicína z velké části pořád jede v zajetých kolejích diagnóz a následného potlačování symptomů. O obrovském vlivu vhodné stravy na zdraví nejen zubů, ale celého těla vám moc lékařů vyprávět nebude. Naštěstí si dnes už můžeme přečíst české vydání této pozoruhodné knihy a udělat si vlastní názor na vliv jídla na naše zdraví.

co se můžeme naučit od dětí

Co se můžeme naučit od dětí

Jako dospělí jsme většinou zvyklí dětem jen říkat a radit co a jak dělat. Někdy jim to pomůže, někdy spíš uškodí, i když to s nimi vždycky myslíme dobře. Ale jen málokterého dospěláka napadne děti chvíli sledovat a inspirovat se tím, jak se chovají a prožívají každou chvilku. Přitom se od nich můžeme tolik naučit.

co dělat po velkém jídle

Co dělat před, během a po velkém jídle

Ať už to plánujeme nebo ne, většina z nás se prostě jednou za čas přejí. Třeba na rodinných oslavách, během svátků nebo si prostě někdy nedokážeme upřít ten poslední kousek skvělého jídla k obědu nebo k večeři. Co dělat před takovým velkým jídlem, během něj i po něm, abychom minimalizovali negativní účinky přejedení a možná dokonce ze situace vytěžili i nějaká pozitiva, popsal v nejnovějším článku Mark Sisson. Vydal ho pár dní před největším americkým svátkem, Dnem díkůvzdání. Když si odmyslíte tradiční pokrmy zmiňované v článku a nahradíte je třeba našimi tradičními vánočními dobrotami, článek je stejně platný i pro nás.

dobytek a metan

Odkud se berou emise metanu?

Na světe je dnes moc krav, které vydechují a prdí metan. Takže když je pobijeme a místo masa všichni přejdeme na více rostlinnou stravu, zachráníme tím světové klima. Takhle nějak si to asi představují politici, kteří v různých částech světa buď už přímo nařizují farmářům snižovat svá stáda skotu nebo zavádějí tak likvidační politiky, že farmářům nezbývá než místo chovu dobytka raději na pastvinách vysazovat stromy a prodávat uhlíkové odpustky opravdovým emitentům skleníkových plynů. Skutečnost je ale úplně jiná a samotné krávy žádné nový uhlík do atmosféry nepřidávají. Jsou totiž součástí pradávného uhlíkového cyklu. Toto téma skvěle popsala Diana Rodgers (autorka úžasné knihy Sacred Cow) v krátkém článku, jehož překlad si dnes můžete přečíst.

rostlinná strava zdravá?

Proč lidi rádi věří, že rostlinná strava je zdravá

Již několik desetiletí se šíří názor, že veganská a vegetariánská strava je tím nejlepším řešením zdravotních problémů společnosti. Tyto stravovací styly jsou často vychvalovány jako nejlepší způsob, jak zhubnout, a nejsnazší cesta k dosažení dobrého zdraví. Tento pohled je v rozporu nejen s lidskou historií, ale i s osobními zkušenostmi většiny lidí, kteří si tento článek přečtou. Když se podíváte na jednoduchá výživová fakta, je jasné, že potraviny živočišného původu představují biologicky dostupnější a plnohodnotnější výživu. Proč tedy tento mýtus o rostlinné stravě přetrvává?

předci umírali v 35

Naši prapředci umírali v pětatřiceti: obrovská lež

Oblíbené tvrzení říká, že naši předkové žili krátký a krutý život a dožívali se sotva 35 let. Jejich strava bohatá na červené maso, vejce a mléčné výrobky pro nás proto přece nemůže být zdravá. Tato úvaha není jen chybná. Zároveň je to jedna z největších lží všech dob, podporující moderní potravinový systém, který je diametrálně odlišný od našich biologických potřeb.

x3 bar

X3 bar – zkušenosti po 3 měsících cvičení

X3 bar je jednoduché posilovací nářadí pro domácí posilování. Sestává se z bytelné kovové tyče, podložky a 4 odporových pásů. Výrobce slibuje, že při pravidelném cvičení pouhých 10 minut denně 6 dní v týdnu dosáhnete výsledků srovnatelných s třikrát delším tréninkem v posilovně. Po dlouhém váhání, dohledávání zkušeností a rozhodování jsem x3 bar koupil a 3 měsíce jsem ho poctivě používal. Opravdu to může fungovat? A stojí to za tu astronomickou cenu? K čemu jsem došel, zjistíte v dnešní recenzi.

nadváha

Dezinformace v pozadí hnutí za přijímání nadváhy

S tím, jak narůstají počty dospělých i dětí s nadváhou, postupně dochází k normalizaci nadváhy a obezity. Lidem prostě připadá normálnější mít nějaká kila navíc. K tomu se přidávají influenceři, kteří svému publiku říkají, ať se mají rádi takoví, jací jsou (s tím souhlasím), že jsou krásní i s kily navíc (pro někoho určitě ano) a bohužel taky to, že můžou být zdraví ať už jsou jakkoli velcí. To poslední nemá s realitou nic společného. Nadváha (způsobená přebytečnými tukovými zásobami, nikoli větším objemem svalů) je spojená se spoustou zdravotních komplikací. S nadváhou se vždycky dá něco dělat a základem úspěchu je změna stravy. Ale ne v podobě další diety, při které budete hladovět, než zjistíte, že to zase nefunguje. Úspěch přijde když tělu dodáte živiny, které ho zasytí bez hromady energie navíc. Skvěle to popsal Brian Sanders v článku, jehož překlad vám dnes nabízím.

antioxidanty

Co jsou antioxidanty?

Určitě jste už slyšeli, že byste měli konzumovat určité potraviny, jako jsou bobuloviny a víno, protože obsahují antioxidanty (jako byste k tomu potřebovali důvod). Možná jste se dokonce někdy v obchodě nechali přesvědčit ke koupi drahých doplňků stravy kvůli silným tvrzením o jejich antioxidačních účincích. Ale co jsou to ty antioxidanty a co vlastně dělají?

Brian Sanders moderní potraviny

Proč si můžeme jednoduše spočítat, že na moderních potravinách budou lidi tloustnout a stonat

Koncept stravy našich předků není jen romantickou představou dávných časů. Je to důležitá skutečnost, která potvrzuje zásadní věc: všichni živočichové prospívají na stravě, na které se vyvinuli, a člověk není výjimkou. My jsme však z této cesty sešli a naše zdraví na to doplatilo. Řeknu vám proč.