Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Pokud se už nějakou dobu pohybujete ve vodách primal, paleo, lowcarb, na cudle už jste určitě narazili. Pokud ne, vězte, že to jsou obyčejné cuketové nudle, které můžete použít jako alternativu ke špagetám. A dnes si je zalijeme úžasně jednoduchou a výživnou červenou omáčkou.
„Červenou“ (omáčku) doma vaříme dost často, protože je to výživná rychlovka, která všem chutná. Včetně dětí.
Někdo si ji dává na špagety, někdo na cudle. Když není cuketa, skvěle se hodí třeba na brokolici na páře nebo restované zelné nudličky. A jestli fakt toužíte po těstovinách, ale pořád chcete zůstat primal/lowcarb, proč nezkusit grusetky?
Dá se jíst i samotná. Zbytek omáčky můžete zblajznout třeba jen s trochou strouhaného sýru.
Na výrobu cudlí budete potřebovat spiralizér. Na internetu jich najdete spoustu různých typů. Já používám Westmark Spiromat. Umí dělat nudličky ve třech tloušťkách, jednoduše ho rozložíte, omyjete a zase složíte a dobře se s ním pracuje. Zvládnou to i děti (a některé to dokonce baví).
Než cuketu proženete Spiromatem, omyjte ji a odkrojte oba konce (líp pak drží ve spiralizéru). Pak ji rozkrájejte na 2 až 4 kratší kousky podle velikosti cukety. S menšími kusy se líp pracuje a nevznikají super dlouhé cudle. Pokud je cuketa moc tlustá, rozřízněte ji podélně, a teprve potom ji dejte do spiralizéru. Ušetříte si tím spoustu nervů.
Při samotné výrobě cudlí netočte klikou spiralizéru moc rychle, aby vám nevznikaly moc tenké nudličky. Z každého kousku cukety vám zbude asi centimetr tlusté kolečko, které buď můžete nakrájet na malé kousky a rovnou přihodit do červené omáčky nebo si je schovat do lednice nebo mrazáku a později použít na zahuštění třeba polévky nebo nějaké omáčky.
Vzniklé cudle můžete buď jen ohřát v hrnci nad párou (stačí 5 minut) nebo do změknutí na pánvi orestovat na olivovém oleji. Dostanou pak lehce smetanovou příchuť. Tady máte video návod.
Tip na závěr: když ve spiralizéru vyrábíte cudle, po pár otáčkách klikou cudle ze spiromatu odtrhněte, aby nebyly moc dlouhé. S těmi se pak hůř pracuje při další úpravě.
A teď už pojďme vařit.
Jednoduchá univerzální omáčka třeba na cuketové nudle (cudle) nebo jen tak na lžičku.
Nakrájejte špek na kostičky a osmahněte na pánvi.
Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou mrkev a lehce orestujte.
Přidejte mleté maso (osobně mám rád kombinaci hovězího a vepřového), rozbijte hrudky a nechte zatáhnout. Podle chuti osolte a opepřete.
Přidejte na kostičky nakrájená čerstvá rajčata (pokud máte) a drcená rajčata. Promíchejte, přikryjte poklicí a na mírném plameni nechte probublávat, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka hezky nespojí. Mezitím si připravte cudle. Nakonec do omáčky přidejte oregáno a podle potřeby přisolte a opepřete.
Na hotové cudle naložte omáčku, posypejte strouhaným sýrem a můžete servírovat.
Cuketu opláchtěte a odřízněte oba konce.
Nakrájejte ji na 2 až 3 stejně dlouhé kousky a ty prožeňte spiralizérem.
Na rozehřátou pánev dejte olivový olej a až je zahřátý, přidejte cudle a na silnějším plameni často promíchávejte, dokud cudle nezměknou. Nakonec je můžete osolit.
Tahle omáčka se dá podávat téměř s jakoukoli zeleninou. Pokud zrovna nemáte cuketu, můžete ji dát třeba na brokolici ohřátou na páře nebo na restované nudličky z čerstvého zelí. Dá se jíst i samotná jen posypaná sýrem. A když pod ní něco potřebujete a nemáte žádnou zeleninu po ruce, zkuste si k ní připravit třeba grusetky.
Červenou můžete podávat na spoustu způsobů…
Chutnalo vám? Napadá vás, jak omáčku vylepšit? Napište do komentářů.
Chcete bez každodenního cvičení, diet, pilulek a koktejlů shodit přebytečná kila, přestat bojovat s jídlem a začít si užívat spoustu energie a pevnější zdraví? Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám s tím jako váš kouč pomůžu.
Pokud zrovna nehledáte kouče, ale sami na sobě chcete zapracovat a cítit se líp, zkuste 21denní výzvu (pořád je ZDARMA).