Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Jogurt, kefír, zralé sýry, kysané zelí, slanina, všechno vynikající primal potraviny, na kterých si rád pochutná nejeden milovník nízkosacharidové stravy. Někomu ale i tyto jinak skvělé potraviny můžou způsobovat nejrůznější nepříjemné zdravotní potíže. Namátkou třeba svědění kůže, kopřivku, bolesti hlavy, ucpaný nos, zarudlé oči, otékání různých tkání, pálení žáhy, zažívací potíže, únavu nebo úzkostné stavy. Tito lidé můžou trpět stavem zvaným histaminová intolerance. Co ji způsobuje a co proti ní můžete dělat se dočtete v dnešním článku.
Toto je můj překlad původního článku z Mark’s Daily Apple od Marka Sissona, který najdete tady. Pod čarou začíná překlad.
EN: This is a translated article. Here you can find the original post.
V dnešním příspěvku do rubriky Milý Marku odpovídám jen na jednu otázku. Ta ale stojí za to: histaminová intolerance a co s ní dělat. Je to složitá otázka. Jak se dočtete níže, příčin je celá řada a mnohé se překrývají. Neexistuje žádné snadné řešení. Možná dokonce neexistuje vůbec žádné spolehlivé řešení. Téměř jistě ale můžeme situaci zlepšit. V dnešním příspěvku nabízím Lauře svůj názor na to, co dělat s histaminovou intolerancí na základě toho, co jsem zjistil z dostupné literatury. Upozorňuji, že nejde o dokonalý návod. Je to složité téma s často zdánlivě protichůdnými doporučeními. Ale tak už to s lidským tělem bývá, že?
Pojďme na to:
Ahoj Marku,
Doufám, že jednou napíšeš něco o histaminové intoleranci. Jsem extrémně citlivá na histamin a taky jsem zjistila, že mám mutaci DAO enzymu, což můj problém ještě zhoršuje. Jíst primal stravu je pro mě velmi těžké, protože většina navrhovaných potravin, jako je slanina, uzeniny, sýry, víno, cibule, citrony, ocet, kefír/kombucha/kimchi, vývar z kostí, spousta zeleniny a ovoce atd. obsahuje buď vysoké množství histaminu, nebo vyvolává uvolňování histaminu žírnými buňkami, což způsobuje obrovskou reakci. Jsem si jistá, že tímto trpí i další lidé v primal komunitě, a také by k tomu ocenili jakýkoli tvůj postřeh.
DÍKY!!
Laura
Skvělá otázka, Lauro.
Jen abyste věděli, histamin sám o sobě není „špatný“. Je to normální biochemická látka produkovaná imunitními buňkami během určitých imunitních reakcí, která má některé nepříjemné, ale nezbytné účinky. Nejznámějším produktem histaminu je ucpaný nos, který máme při sezónních alergiích. Ale podílí se také na bronchokonstrikci, kopřivce, imunitní reakci na kousnutí a bodnutí hmyzem, změnách krevního tlaku a rozšíření cév. Histamin také podporuje sekreci žaludeční kyseliny a působí jako neurotransmiter, který může zvyšovat nebo potlačovat uvolňování jiných neurotransmiterů. Histamin je škodlivý pouze tehdy, když ho vaše tělo nedokáže dostatečně rychle odbourat nebo ho prostě tvoříte příliš mnoho.
Špatné střevní bakterie: mnoho střevních bakterií samo produkuje histamin. Pokud jsou tyto kmeny produkující histamin ve střevech nadměrně zastoupeny, mohou se u vás projevit negativní příznaky nadbytečného histaminu.
Syndrom aktivace žírných buněk: žírné buňky (neboli mastocyty) jsou imunitní buňky, které v rámci imunitní odpovědi produkují histamin. Při nedávno pojmenovaném, ale stále relativně záhadném syndromu aktivace žírných buněk uvolňují žírné buňky nadměrné množství histaminu.
Špatné střevní bakterie: mnoho střevních bakterií také odbourává histamin. Nedostatek těchto kmenů rozkládajících histamin ve střevech může vést ke zhoršenému odbourávání histaminu a zvýšené zátěži histaminem.
Deficit diaminoxidázy (DAO): v některých případech je příčinou histaminové intolerance prostý nedostatek diaminoxidázy, enzymu, který v těle rozkládá histamin. Bez dostatečného množství diaminoxidázy se histamin hromadí a způsobuje problémy tam, kde by neměl.
Nedostatek HNMT: naše tělo produkuje další enzym odbourávající histamin, který se nazývá HNMT neboli histamin N-metyltransferáza. Deficit HNMT je z velké části genetický, protože různé polymorfismy HNMT určují endogenní hladiny histaminu.
Primal životní styl je dobrá myšlenka, není ale všespásný. A protože mnohé z našich oblíbených primal potravin mají vysoký obsah histaminu nebo, jak zmiňuješ, podněcují žírné buňky k jeho uvolňování, když nedokážeš histamin účinně odbourávat, může i konzumace oblíbených primal jídel vyvolat negativní příznaky. Mezi tyto potraviny patří mimo jiné:
Cokoli kysaného: nakládané okurky, kysané zelí, kimči, kefír, sýry, jogurt, rybí omáčka, kombucha, víno, ocet.
Cokoli uzeného: salám, slanina, uzeniny, klobásy, šunka.
Čím déle je potravina vystavena působení bakterií nebo kvasinek (dokonce i nedávno uvařené jídlo, které odložíte, tedy zbytky), tím víc času mají tyto mikroby na přeměnu aminokyseliny histidinu obsažené v potravinách na histamin.
Mnoho pomalu vařených potravin, jako je vývar z kostí, také zvyšuje obsah histaminu a můžou být problematické pro citlivé jedince. Kompletní seznam najdete v článku Chrise Kressera o potravinách bohatých na histamin (připravte se na smutné počtení). Ne všechny jsou problematické pro každého s histaminovou intoleranci, ale je dobré znát potenciální viníky.
Zaměřte se na zdraví střev. Možná budu znít jako ohraná deska, ale pokud jde o toleranci histaminu, střeva možná hrají hlavní roli. Některá probiotika produkují histamin (což může vaše příznaky zhoršit), některá jsou histaminově neutrální (ty nebudou mít žádný přímý vliv) a jiná histamin odbourávají (což by mělo vaše příznaky zlepšit). Špatnou zprávou je, pokud vaše střeva kolonizují ta histamin produkující.
Zaměřte se na příjem živin, potravin a doplňků stravy, které podporují metabolismus a toleranci histaminu. Vyléčí vás? Ne, aspoň pokud není přímou příčinou vaší histaminové intolerance zjevný nedostatek zmíněné živiny. Můžete se díky tomu cítit líp (což je nesmírně důležité a neměli byste to podceňovat)? Ano.
Podpořte játra. Protože aktivita HNMT (dalšího enzymu, který zneškodňuje histamin) probíhá v játrech, jsou zdravá játra pro histaminovou intoleranci klíčová.
Vyhněte se alkoholu. Alkohol je hlavním inhibitorem DAO, takže červené víno je pro osoby s histaminovou intolerancí dvojnásob nevhodné.
Hlídejte si stres. Kortikotropin uvolňující hormon (CRH) stimuluje žírné buňky k uvolňování histaminu. CRH ale také uvolňuje kortizol, který sekreci histaminu potlačuje. Za normálních okolností, při akutním, krátkodobém stresu, to pomáhá proti nadměrnému množství histaminu. Při chronickém stresu se situace mění. Stáváme se odolnými vůči stresovým hormonům a kortizol trochu ztrácí svůj lesk při potlačování histaminu. Uvolňujeme obrovské množství CRH stimulujícího histamin, ale kortizol není schopen tento příliv zastavit. Takže: hlídejte si stres. Vyhněte se mu, omezte ho, zmírněte ho nebo na něj změňte svůj pohled. A zvažte účinný adaptogenní/bylinný doplněk, který vám pomůže, když to budete potřebovat (za tento dám ruku do ohně).
Dodržujte optimální spánkovou hygienu. Aktivita žírných buněk se řídí cirkadiánním rytmem, takže nedostatek světla přes den, nadměrné světlo v noci, pozdní uléhání do postele a obecně zanedbávání cirkadiánní hygieny pravděpodobně naruší toleranci histaminu.
Je to zamotaný příběh s příliš mnoha nitkami, než aby se dal jednoduše rozplést. Ale můžete někde začít a zkusit pár věcí. Dej mi vědět, jak se daří, Lauro. A všichni ostatní pište dolů do komentářů o svých zkušenostech s histaminovou intolerancí. Co vám zabralo? Co nefungovalo? Co dalšího by měla Laura vyzkoušet? Díky všem za přečtení