Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Křupavé sýrové tyčinky se sádlem

sýrové tyčinky várka

Jestli vymýšlíte, co na Silvestra upéct dobrého, zkuste tyto sýrové tyčinky se sádlem. Jsou bez obilí, hezky křupou a k tomu skvěle chutnají. Chuť si můžete doladit přidáním nebo odebráním koření a/nebo bylinek. Tato verze je lehce pikantní. Při pečení dávejte pozor, abyste je nespálili. Přiznám se, že když jsem recept dával dohromady, povedlo se mi jeden plech spálit a druhý jsem vytáhl na poslední chvíli. Na po obrázku je vlevo tyčinka upečená tak akorát, uprostřed už trošku přepečená a ta vpravo je spálená. Takže hlídat 😉
spálené sýrové tyčinky

Jestli je vyzkoušíte, nestyďte se do komentářů napsat, jak se povedly a jaký měly úspěch. A pokud si recept upravíte, taky klidně napište, jaká byla ta vaše varianta. 


Křupavé sýrové tyčinky se sádlem (Primal, bez lepku)

Výborné tyčinky třeba na Silvestra nebo když máte chuť na něco slaného křupavého.

Typ jídla slané, slané pečivo
Klíčové slovo sádlo, slané pečivo, sýr, tyčinky
Doba přípravy 35 minutes
Doba vaření 20 minutes
Odpočinek 30 minutes
Celková doba 1 hour 25 minutes
Počet porcí 8 porcí

Suroviny

Na těsto

  • 1 šlehačka 250 ml
  • 1 žloutek
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky chilli volitelně
  • 20 dkg sádla nechte ho povolit
  • 25 dkg uzeného sýru nastrouhat najemno
  • 4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 25 dkg mandlové mouky nebo najemno sekaných mandlí cca 18 vrchovatých lžic
  • 18 dkg solamylu cca 8 vrchovatých lžic
  • 25 g bramborové vlákniny cca 4 vrchovaté lžíce

Na potření a posypání

  • 1 bílek
  • sezamová semínka
  • drcený kmín

Postup

  1. Do misky vylijte šlehačku, do ní prolisujte česnek, přidejte žloutek, sůl a koření a rozmíchejte.

  2. Přidejte tuk, jemně nastrouhaný sýr a promíchejte.

  3. Přidejte prášek do pečiva a postupně přisypávejte po lžících mouku a tapiokový škrob a míchejte.

  4. Vypracujte tužší těsto (nejlépe v robotu, ručně je to strašná fuška). Těsto bude pořád trochu lepit.

  5. Těsto nechte odpočinout v lednici aspoň půl hodiny.

  6. Vyválejte plát o síle cca 4 mm. Válet můžete přes mikrotenový sáček nebo potravinovou fólii.

  7. Radýlkem vykrájejte tyčinky, podeberte nožem, dejte na pečící papír a potřete bílkem.

  8. Posypte kmínem nebo sezamovým semínkem. 

  9. Pečte dozlatova na 180 °C dozlatova cca 10 minut na horkovzduch. Při pečení je hlídejte, ať je nespálíte.

Poznámky

Z této várky jsou 4 plechy tyčinek. Při pečení dost vyskočí, takže jim na plechu nechte trošku místa.

Sýrové tyčinky


Chcete bez námahy shodit přebytečná kila, být zdravější a mít spoustu energie? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct. Nebo to můžete zkusit sami.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů