Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Slané plněné kapsy z fathead těsta

slaná kapsa fathead

Fathead těsto v hlavní roli

Chtěli jste si někdy upéct nějaký závin nebo plněnou kapsu bez obilné mouky, ale nenašli jste těsto, které by bez lepku šlo vyválet do tenké placky a netrhalo se? Dnes vám přesně takové ukážu, a to rovnou ve dvou variantách. Pamatujete si pizzu z fathead těsta? Tohle těsto je neuvěřitelně variabilní a dají se z něj kouzlit nejrůznější dobroty všech tvarů a chutí. Zvláštností tohoto těsta je, že se do něj dává mozzarella a právě ta hezky nahradí „lepivost“ lepku a těstu dá hezkou vláčnost. Dnes si z něj upečeme slané kapsy plněné maso-zeleninovou směsí.

Upřímně, jakmile máte hotový základ těsta, můžete použít jakoukoliv oblíbenou mouku (mandlovou, kešu, banánovou, tapiokový škrob nebo jakékoliv kombinace). Nebojte se vyzkoušet, která varianta vám chutná nejvíc 😉

Když budete hledat, na internetu najdete spoustu variací fathead těsta, někde se používá jeden bochánek mozzarelly, jinde jeden a půl, někde 200 gramů, někdo přidává čerstvý sýr a jiný zase ne. Já mám rád jednoduché varianty receptů, kde nemusím nic vážit a nezbydou mi žádné zbytky.  Proto jsem si připravil tuto verzi receptu, do které potřebujete 1 bochánek mozzarelly (cca 125 gramů), který koupíte v kterémkoliv obchodě a 2 lžíce čerstvého sýru (např. lučiny). Dost bylo řečí, pojďme péct!


Slané plněné kapsy z fathead těsta (primal, lowcarb, bez lepku)

Typ jídla Hlavní chod
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celková doba 1 hour 20 minutes
Počet porcí 5

Suroviny

Na náplň

  • kousek špeku
  • 1/4 kg mlété maso
  • 1/2 hokkaido dýně menší
  • 1/2 brokolice
  • 1 cibule menší
  • 1 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 1 pálivá paprička
  • pór volitelně
  • koření dle chuti já jsem použil sůl, pepř, oregano, chilli

Na těsto (5 kapes)

  • 1 mozzarella bez nálevu
  • 2 lžíce lučina
  • 2,5 lžíce lněné semínko posekat najemno
  • 2,5 lžíce chia semínko posekat najemno
  • 1 vejce střední
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosová mouka
  • 3 lžíce banánová mouka
  • 2 lžíce tapiokový škrob

Postup

pro maso-zeleninovou směs

  1. Na špeku osmahněte cibulku, přidejte na kousky nakrájený česnek, (a pór).

  2. Přidejte maso.

  3. Zatímco se smaží maso, na malé kousky nakrájejte dýni, brokolici a rajče a přihoďte na pánev.

  4. Jakmile je maso osmažené, dochuťte solí, pepřem a dalším kořením a bylinkami dle chuti.

  5. Za občasného míchání smažte (klidně i poduste po pokličkou) dokud dýně hezky nezměkne (cca 15 minut.)

  6. Hotovou směs nechte vychladnout.

    maso-zeleninová směs

pro těsto

  1. V míse nechte rozpustit mozzarellu s lučinou a sekanými semínky (2x 45 sekund v mikrovlnce na 600W, mezitím promíchejte; pokud mikrovlnku nepoužíváte, zkuste to nad párou nebo na pánvi).

  2. Smíchejte buď metličkou nebo vařechou.

  3. Přimíchejte vejce.

    fathead těsto
  4. Přidejte 2 lžíce kokosové mouky a dobře promíchejte. Kokosová mouka nasaje vlhkost.

  5. Přisypávejte střídavě po lžících banánovou mouka a tapiokový škrob (začněte 2 lžícemi banánové mouky).

  6. Když je těsto dost tuhé, přendejte ho na vál a propracujte rukou.

  7. Až přestane lepit, rozdělte ho na 5 částí, každou vyválejte do placky, přidejte náplň, zabalte a sázejte na plech.

  8.  Pečte na 180 stupňů asi 25 minut (dokud kapsy nezezlátnou).

Poznámky

Nejdřív si připravte náplň a zatímco chladne, vrhněte se na těsto.

Tip: když je uděláte malé, výborně se taštičky hodí jako pohoštění na oslavu nebo třeba na Silvestra. Z jedné dávky těsta můžete ubalit 15 taštiček. První 2 obrázky ukazují 30 mini taštiček ze dvou dávek těsta.

mini taštičky plech Mini taštičky

suroviny na kapsuplněná kapsa

Za inspiraci k dnešním receptům děkuji Lucii Radošinské a Pavle Es z naší Facebookové skupiny Primal Život.

PS: Chutnalo vám? Nechutnalo? Máte jiný recept na primal/paleo/low carb závin? Napište mi do komentářů 😉


Rádi byste přešli na Primal životní styl a nevíte jak začít nebo se bojíte, že to sami nezvládnete? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů