Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

LDL je váš přítel

Dnes pro vás mám další přeložený článek, tentokrát od Dr. Davida Perlmuttera, autora knihy Moučný mozek.

Původní článek je tady.

EN: This is a translated article. Here you can find the original post.

Pod čarou začíná samotný překlad.


LDL nebo Low Density Lipoprotein (lipoprotein s nízkou hustotou) má špatnou reputaci. Od té doby, co někoho napadlo nazvat ho „špatným cholesterolem“, je démonizován jako původce téměř všeho zla na světě. Praktičtí lékaři a hlavně kardiologové se připojili ke křížové výpravě proti LDL s přesvědčením, že čím nižší jsou hodnoty LDL v krvi, tím lépe. Naštěstí jsou jejich argumenty chabé.

Pojďme se nejdřív podívat, co to vlastně LDL je a co dělá, a potom vysvětlím, proč se ho nemusíme bát.

LDL je něco, čemu říkáme transportní protein (bílkovina) a jedním z jeho hlavních úkolů je roznášet životně důležitou chemikálii do každé buňky v těle. Tato chemikálie je kritickou složkou buněčných stěn, slouží jako antioxidant v mozku a je základní surovinou, ze které vaše tělo vyrábí vitamín D, kortizol, estrogen, progesteron a testosteron. A touto životně důležitou chemikálií je cholesterol.

Představa LDL jako „špatného cholesterolu“ je chybná ze dvou důvodů. Zaprvé, není to cholesterol, ale protein. Zadruhé, teď když chápete všechny jeho funkce v lidské fyziologii, je jasné, že ať už je jakýkoliv, LDL rozhodně není špatný. Jak vůbec můžeme tímto způsobem kritizovat tak životně důležitou součást naší biochemie?

LDL hraje zvlášť důležitou roli pro zdraví a fungování mozku, jak byste asi čekali po přečtení předchozích odstavců. Pokud by vás dokonce napadlo, že nízké hladiny LDL by mohly poškodit mozkovou tkáň, měli byste pravdu.

Nedávno skupina výzkumníků publikujících v prestižním časopise Neurology navrhla studii k prozkoumání možných vztahů mezi různými ukazateli krevních tuků a rizikem specifických změn na MRI (magnetická rezonance) snímcích mozku u 2608 dospělých. Změny na MRI mozku, které zkoumali, se týkaly poškození malých cév a změn v bílé hmotě vyvolaných mrtvičkami. Tyto změny jsou totiž „silnými prediktory mrtvice a demence.“

Výzkumníci došli k závěru, že existuje silný vztah mezi těmito nebezpečnými změnami v mozku a naměřenými hodnotami triglyceridů v krvi. Zatímco pro LDL platil opak. To znamená, že vyšší hodnoty LDL byly spojené s nižším rizikem těchto obávaných změn v mozku.

Autoři shrnuli výsledky takto:

U obou studií mělo zvýšení LDL cholesterolu tendenci souviset se sníženou četností a závažností všech MRI ukazatelů onemocnění malých mozkových cév. U starších účastníků výzkumu, zvýšení triglyceridů, ale nikoli jiných typů lipidů, bylo spojeno s MRI ukazateli onemocnění malých mozkových cév.

Toto je opravdu důležitá informace, a to zaprvé, protože triglyceridy, které zpravidla uvidíte jako jeden z výsledků vašeho rozboru krve, silně souvisí s nežádoucími změnami v mozku. Navíc, triglyceridy odráží hladinu cukru v krvi, a tudíž odráží množství cukru a sacharidů ve stravě, a nikoliv množství tuku, které člověk sní. Zadruhé, tato studie je jedna z mnoha, díky kterým bychom měli přehodnotit svůj pohled na LDL, protože jak se zdá jeho vyšší hodnoty mají silný ochranný vliv na mozek.

Přál bych si, abyste udělali tohle. Když vám váš lékař řekne, že váš LDL je moc vysoký, a že platí čím nižší, tím lepší, prosím, vytiskněte tuto studii a zeptejte se, proč byste měli chtít snižovat krevní ukazatel, který vás dost možná chrání před mrtvicí a demencí.

LDL je náš přítel a je tu, aby nám pomáhal.


Tak to bylo pro dnešek vše od Dr. Perlmuttera. Já jen dodám, že u LDL je třeba rozlišovat malé husté LDL částice (to jsou ty „špatné“, které se mohou ukládat na zanícené cévní stěny) a pak ty velké, načechrané LDL, které jsou zpravidla neškodné. Více na téma cholesterol, tuky a (ne)souvislost s cévními chorobami se dočtete v mém emailovém kurzu zdarma.

Rádi byste přešli na Primal životní styl hledáte podporu? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů