Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Blog

Vítejte na největším českém blogu o životním stylu podle zásad Primal Blueprint.

Najdete tu články o jídle, půstech, pohybu, cvičení, spánku, stresu, sluněnění a dalších tématech souvisejících nejen s Primal, ale i Paleo, lowcarb, Ancestral Health (zdraví předků) a dalšími příbuznými tématy.

POZOR: Máte co říct k tématu Primal, paleo, ancestral health a chcete se podílet na tomto blogu? Napište mi.

jak podpořit hojení

7 způsobů, jak urychlit hojení po zranění

Co dělat, když si podvrtnete kotník nebo natáhnete sval? Opravdu můžete jen čekat, až si s tím tělo samo poradí, a když bude nejhůř, slupnout ibuprofen? Studie ukazují, že ve skutečnosti můžete pro urychlení hojení dělat mnohem víc. Mark Sisson nabízí rovnou 7 tipů pro rychlejší hojení.

quarkkeuchel recept

Quarkkeucheln se švestkovo-makovým pyré

Ať chceme nebo ne, některá jídla máme spojená se vzpomínkami na dětství. Typicky to bývá krupicová kaše, na které si společně s dětmi pochutná nejeden dospělák. I ti, co krupici (či veškeré obilí) z nějakého důvodu nejí, si často rádi dají nějakou náhradu v podobě kaše kokosové, chia, kešu atd. Na tom není nic špatného, pokud po těchto "sladkostech" nesáhneme automaticky kdykoli nás něco rozčílí, rozesmutní nebo dostane do jiné stresové situace. To už bychom se bavili o emočním jedení a o tom dnes psát nechci.

Dnes se s vámi chci podělit o jedno nevšední jídlo, které mám spojené se svým dětstvím. Jsou to velmi jednoduché placičky z bramborového těsta s tvarohem, kterým Němci říkají quarkkeucheln.

rucking

Jak a proč začít s ruckingem

Rucking je v podstatě chůze s těžkým batohem na zádech. Všichni to asi známe z několikadenních turistických výletů, kdy nosíme napěchovanou krosnu o váze menšího dítěte. Ale napadlo vás někdy schválně si takhle naložit třeba na vycházku se psem? K čemu je to dobré a jak na to se dozvíte z dnešního článku.

Eat like a human

Recenze: Eat Like a Human

Všichni se občas ptáme „Co bych měl jíst?“, ale stejně důležitá – ne-li ještě důležitější – otázka zní „Jak bych měl jíst?“. Tohle je základní premisa knihy, jejíž název by se dal přeložit jako Jez jako člověk, od experimentálního archeologa a šéfkuchaře Billa Schindlera. Správná příprava časem prověřenými metodami dokáže pro člověka jinak nestravitelné potraviny přeměnit ve výživné jídlo. Bill během své kariéry vysokoškolského učitele archeologie procestoval celý svět a zdokumentoval tradiční postupy zpracování nejrůznějších potravin od obilí, přes mléčné výrobky, maso, až po brouky nebo třeba využití popela při přípravě jídla.

emoční jedení

Ptejte se kouče: emoční jedení a pocit viny z jídla

Stává se vám někdy, že ve stresu bezmyšlenkovitě sáhnete po jídle, o kterém víte, že vám nepomáhá, a pak si to vyčítáte? I když víte, že toho budete litovat, nemůžete si pomoct? Vězte, že v tom nejste sami. Zkušená Primal koučka Erin Power vám dnes poradí, co s tím můžete dělat.

zdraví jako volba

Zdraví jako volba

Napadlo vás někdy, že to, jestli budeme zdraví a fit, nezáleží ani tak na našich genech nebo věku, ale spíš na našem chování? Jestli si budeme užívat pevného zdraví a pohody až do pozdního věku je mnohem méně výsledkem náhody (sem si klidně dosaďte slovíčko „genů“) a mnohem více výsledkem vědomého každodenního procesu rozhodování. Stojí za tím desítky rozhodnutí, která děláme každý den. Rozhodnutí tak malinkých a zdánlivě nevýznamných, že si je často ani neuvědomujeme. Když nám tohle docvakne, najednou zjistíme, že my sami máme největší vliv na své zdraví. Není to náš lékař, geny zděděné po předcích, nebo osud. My sami si můžeme zvolit, jestli budeme zdraví, energičtí a spokojení nebo ne. A pak pro to něco udělat. Anebo taky ne. Co si zvolíte?

sulce recept vepřové nožky

Sulc z vepřových nožek

Slyšeli jste někdy anglický výraz "nose-to-tail"? A co třeba český "od rypáku po ocas"? Označuje to styl stravování, kdy ze zvířat jíme skoro všechno, co se sníst dá. Dřív to bývala samozřejmost a při takové domácí zabíjačce se nevyhodilo skoro nic. Dnes je většina z nás zvyklá jíst jen svalovinu. Při představě, že bychom mohli jíst nějaké orgány nebo dokonce věci jako jsou vepřové nožky, na mnohé z nás jdou mdloby. A to je velká škoda.

Modré zóny

Vyhýbat se masu, abychom žili déle? Co opravdu ukazují „modré zóny“

Slyšely už jste pojem „Modré zóny“? To je pět oblastí po celém světě, ve kterých se nadprůměrný počet obyvatel dožívá více než 100 let. Dodnes tyto oblasti zkoumají týmy vědců, kteří se snaží zjistit, jaké tajemství stojí za dlouhověkostí tamních obyvatel. Záhy po objevení těchto zón Dan Buettener ve stejnojmenné knize označil převážně rostlinnou stravu za jeden z faktorů dlouhověkosti. Tahle myšlenka se rychle ujala a dnes vám většina lidí řekne, že obyvatelé modrých zón jedí málo masa a hodně zeleniny. Diana Rodgers ve svém nedávném článku rozebrala dostupné vědecké důkazy, aby ukázala, že často je to naopak a obyvatelé těchto oblastí ve skutečnosti jí více živočišných potravin než jejich sousedé.

obiloviny

Kompletní průvodce obilovinami

Obiloviny neobsahují žádné živiny, které bychom minimálně ve stejné kvalitě nemohli získat z jiných potravin, zato obsahují látky, které nám škodí, a představují velkou nálož sacharidů. Bez nich je nám líp. Pokud se je přesto rozhodneme jíst, důležitá je správná příprava. Tohle je ve zkratce Primal pohled na obiloviny. Více čtěte v dnešním kompletním průvodci.

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka se skvěle hodí třeba na rodinné oslavy, když chcete nabídnou něco zdravého k zakousnutí. Je plná kolagenu, bílkovin a zdravých tuků. A přípravu zvládnete za půl hodiny.