Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Toto je můj překlad původního článku ze Substack blogu Briana Sanderse, který najdete tady. Pod čarou začíná překlad.
EN: This is a translated article. Here you can find the original post.
Již několik desetiletí se šíří názor, že veganská a vegetariánská strava je tím nejlepším řešením zdravotních problémů společnosti. Tyto stravovací styly jsou často vychvalovány jako nejlepší způsob, jak zhubnout, a nejsnazší cesta k dosažení dobrého zdraví.
Tento pohled je v rozporu nejen s lidskou historií, ale i s osobními zkušenostmi většiny lidí, kteří si tento článek přečtou. Když se podíváte na jednoduchá výživová fakta, je jasné, že potraviny živočišného původu představují biologicky dostupnější a plnohodnotnější výživu.
Proč tedy tento mýtus o rostlinné stravě přetrvává?
Existují pro to tři hlavní důvody (přičemž většina lidí slyšela pouze o prvních dvou).
Vždycky jsem říkal: „Zisk plyne ze zpracování.“ Za tvrzením, že „rostlinná strava rovná se zdraví“, stojí biliony dolarů. Společnosti vydělávají na výrobcích s vysokou marží, jako jsou sáčky a krabice s nejrůznějšími rostlinnými náhražkami a kašemi. Celý ten průmysl prosperuje z myšlenky, že maso a tuk jsou špatné, takže jejich „nízkokalorické“ výmysly musí být dobré.
Tato tvrzení vydělávají velkým společnostem už pěkně dlouhou dobu spoustu peněz. Utrácejí miliardy, aby tento názor udržely v popředí populární kultury.
(krátké video, ve kterém vysvětluji, proč je zisk ve zpracování)
Pokud jste léta jedli zpracované potraviny a najednou přejdete na rostlinnou stravu, budete se zpočátku pravděpodobně cítit skvěle. Stoprocentně souhlasím s tím, že pokud na ni přejdete z krabic těstovin se sýrem a kuřecích nuget, rostlinná strava s vámi udělá divy (samozřejmě pokud jíte jídlo připravené ze základních surovin a nepokračujete ve veganských verzích těch nezdravých blafů).
Tomuto se říká „veganské líbánky“. Po určitou dobu, která může trvat měsíce až roky, můžou někteří lidé zaznamenat určitý úbytek hmotnosti a pozitivní výsledky. Nedostatek živin a bílkovin je ale nakonec dostihne. Tyto nedostatky mohou vést k řadě zdravotních problémů, včetně únavy, střevních problémů, autoimunitních problémů, úbytku svalové hmoty a dalších. Je to pomalu tikající časovaná bomba nedostatku živin, kterou si možná uvědomíme, až když je příliš pozdě.
Lidi prostě nechápou, že všechny ty výhody zažívají díky tomu, že se zbavili své příšerné stravy a přešli na skutečné potraviny. Na rostlinných potravinách není nic „magického“ – je to pro ně jen způsob, jak jíst méně a krátkodobě shodit nějaký ten přebytečný tuk a omezit zánět.
Nejvýznamnější důvod přetrvávání mýtu o rostlinné stravě spočívá v naší evoluční historii. Miliony let se lidé a jejich předkové toulali po Zemi a hledali zvířata – a byli jsme v tom velmi dobří. Dokázali jsme ulovit vše od největších mamutů až po nejmenší ještěrky.
Přestože byli zdatnými lovci, stávalo se, že se lov nepovedl nebo že kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám bylo málo živočišné potravy. Tehdy jsme byli nuceni spoléhat se na sesbírané rostlinné potraviny. Tato „záložní strava“ nás v těžkých dobách udržovala při životě.
Jednou z věcí, které nás udržely naživu a umožnily nám rozmnožovat se po celá ta léta, je schopnost přežít na této náhradní stravě. Je to skutečný zázrak matky přírody. Dokážeme přijímat méně kvalitní potraviny a získat z nich dostatek živin, abychom přežili. Na rostlinných potravinách není nic špatného – jen nejsou primární volbou pro to, co člověk potřebuje pro stavbu svého těla, orgánů a mozku.
S dostatečnou škálou těchto potravin pro přežití můžeme dát dohromady dostatek živin, abychom nezemřeli. Občas jsme to možná museli dělat celou sezónu. Pokud někdy došlo k opravdu strašlivé přírodní katastrofě, možná jsme měli přístup jen k malému množství výživných živočišných potravin třeba celý rok. Ale přežili jsme to.
Dnes někteří lidé využívají tento záložní plán – tento evoluční „hack“ – a snaží se na něm žít desítky let. Může je to udržet naživu poměrně dlouho – ale následky jsou pomalé a katastrofální.
Existuje nekonečné množství příkladů lidí, kteří pomalu ztrácí zdraví, aniž by si to uvědomovali, a přitom dělají „všechno správně“ a poslušně se drží oněch rostlinných stravovacích stylů. Tito lidé si zaslouží obdiv za to, že se snaží udělat něco pro své zdraví, ale bohužel jsou na pomalé cestě k chatrnému zdraví.
Chcete, aby vaše zdraví vzkvétalo? Nebo jen přežíváte? Chcete jíst stravu, která jen stačí k tomu, abyste „nezemřeli“? Nebo chcete dosáhnout svého plného lidského potenciálu?
Nečekejte, až bude pozdě. Nepodléhejte propagandě, která dělá bohaté lidi ještě bohatšími. Nenechte se oklamat obdobím líbánek. A rozhodně se nenechte zlákat k myšlence, že záložní plán přírody je ten nejlepší způsob stravování.
– Brian
PS: Pokud se vám tento článek líbil, podpořte prosím naše místní rančery z Nose to Tail a zvažte možnost stát se placeným předplatitelem.
PPS: Spolupracuji teď s několika skvělými lidmi na oživení hnutí #Yes2Meat – přihlaste se k odběru skvělého Substacku.
Chcete mít energie na rozdávání, skvělou náladu a tělo, na které se můžete spolehnout a budete si v něm cítit fajn? Můžete!
Nebojte se požádat o pomoc.
Rád vám pomůžu na vaší jedinečné cestě ke zdraví a pohodě. Nemusí to být žádná velká věda, dřina a odříkání. Jde to i jednoduše.
Chce to jen správné informace a parťáka, který vás vyslechne, podpoří a poradí, když bude potřeba.
Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám jako váš kouč můžu pomoct.
Nebo si sami zkuste, jak skvěle se můžete cítit už za pár týdnů v rámci 21denní výzvy.