Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Recenze: FOOD What the Heck Shoud I Eat?

Dnes jsem si pro vás přichystal krátkou recenzi nové knihy Dr. Marka Hymana nazvané „FOOD: What the Heck Should I Eat?“ (do češtiny by se název dal přeložit jako JÍDLO: Co mám sakra jíst?). Dr. Hyman je mimo jiné autorem úspěšné knihy Eat Fat, Get Thin (v češtině vyšla letos jako Zhubni díky tukům; sám jsem ji ještě nečetl) nebo dokumentárního seriálu The Broken Brain (pokud budete mít možnost rozhodně doporučuji shlédnout). Řadu let se věnuje celostní medicíně, kde zkoumá příčiny chronických onemocnění. Dr. Hyman věří, že lidé si zaslouží vitální život a všichni máme potenciál si ho takový udělat. Jídlo používá jako lék a jeho mottem je „Vašim nejmocnějším nástrojem je vaše vidlička.“ Autor prosazuje vlastní styl stravování, kterému říká Pegan (Paleo+Vegan). Sám říká, že pro tento stravovací styl si z obou směrů vzal to nejlepší. Jeho základem je spousta rostlinné stravy s kvalitním masem a živočišnými tuky jako zdrojem minerálů a vitamínů, které je obtížné získat z rostlinné stravy. Nebrání se třeba ani kvalitním sýrům, smetaně a podobně. Samozřejmě, důraz je kladen na opravdové jídlo s vyloučením zpracovaných potravin. Celkově je tento přístup velmi podobný Primal stravování.

Než se dostaneme k samotné knize, musím upozornit, že kniha zatím není dostupná v češtině. Letos vyšel anglický originál, tak snad se časem dočkáme i českého překladu.

Kniha je psána primárně pro amerického čtenáře, což znamená, že některé rady nebo návrhy (například co se týče doplňků stravy) u nás nebudou příliš aktuální. Také to znamená, že bychom při čtení měli mít na paměti rozdílnou situaci v zemědělství a chovu zvířat v USA a u nás (potažmo v EU). V USA je například volnější legislativa ohledně geneticky modifikovaných potravin a větší míra využívání glyfosátu (herbicid známý jako Roundup). Na rozdíl od EU je tam stále povoleno používání růstových hormonů a plošné používání antibiotik v chovech zvířat. Situace v EU je tedy v mnoha směrech lepší než v USA. To je dobré mít na paměti při čtení některých pasáží knihy, kdy autor varuje např. před geneticky modifikovanými potravinami nebo před masem plným hormonů a antibiotik (na takové byste v ČR narazit neměli).

Teď už k samotné knize. Ta je rozdělena do čtyř částí, kdy každá začíná krátkým kvízem s několika tvrzeními, která jsou buď pravdivá nebo nepravdivá. Např. první tři tvrzení v knize zní „1. Ovesná kaše je zdravá snídaně. 2. Neměli byste jíst vaječné žloutky, protože zvedají cholesterol a způsobují infarkt. 3. Pomerančový džus je skvělý způsob, jak nastartovat den.“ Proč jsou všechna tvrzení nepravdivá si můžete přečíst na konci první části knihy 😉

V první části, nazvané Ukončení zmatku, strachu a nejistoty kolem jídla (v originále Ending Food Confusion, Fear, and Insecurity), Dr. Hyman asi na 20 stránkách popisuje současnou tristní situaci na americkém trhu s potravinami. Odhaluje, jak silný vliv na nabídku a kvalitu potravin mají různá lobby (pěstitelé, chovatelé, velcí výrobci zpracovaných potravin, farmaceutické společnosti) a jak tyto korporace často ovlivňují i různé vědecké studie, které financují. V neposlední řadě zde vysvětluje, proč je tak důležité začít jíst opravdové jídlo místo vysoce zpracovaných výrobků, kterým ani neříká jídlo, ale třeba Frankenjídlo (Frankenfood) nebo substance připomínající jídlo (food-like substances).

Druhá část knihy, nazvaná Co mám sakra jíst? (v originále What the Hack Shoud I Eat?), je nejobsáhlejší a také nejzajímavější. Je rozdělena do následujících podkapitol: maso, drůbež a vejce, mléko a mléčné výrobky, ryby a dary moře, zelenina, ovoce, tuky a oleje, luštěniny, obiloviny, ořechy a semínka, cukr a sladidla, nápoje. Každá z těchto kapitol začíná již zmíněným kvízem. Pak následuje pasáž Věda o {název podkapitoly}, kde jsou zmíněny výsledky zajímavých studií na dané téma (se spoustou odkazů na zdroje). Další pasáž má název V čem se experti nemýlili a může mít pár řádků až pár stránek. Například v části věnované tukům má tato pasáž tři a půl řádku a začíná větou „V ničem.“ 🙂 Další pasáží je A v čem se mýlili. V obou těchto částech autor poukazuje na různé mýty o dané skupině potravin a uvádí věci na pravou míru. Následuje pasáž nazvaná V čem ještě nemáme jasno. Tady většinou autor poukazuje na fakta, která se v současnosti zkoumají, popřípadě o tématu existují studie s protichůdnými závěry. V každém případě Dr. Hyman i zde dává vlastní doporučení. Nejdelší pasáž každé podkapitoly se jmenuje 5 (nebo 6,7,8,9) věcí, které potřebujete vědět o {název podkapitoly}. Zde se dočtete ty nejpodstatnější informace o každé skupině potravin. Pak už následuje krátké shrnutí celé podkapitoly a seznam potravin, které jíst a které nejíst.

Třetí část knihy, s názvem Co ještě potřebujete vědět o jídle (anglicky What Else You Need To Know About Food) popisuje Věci, které byste neměli jíst (jako jsou nezdravé, zpracované potraviny, pesticidy a herbicidy, různá aditiva, geneticky modifikované organismy, antibiotika, hormony, zahušťovadla a gumy, chemikálie uvolňované z obalů a další) a Věci, které můžete přidat do jídla (koření, bylinky a další ochucovadla, sůl, dressingy, ocet, omáčky, zdravé zpracované potraviny). Tato část knihy končí kapitolou nazvanou Zdraví začíná v kuchyni, která obsahuje několik jasných rad, jak si zařídit kuchyň, kterých surovin se zbavit a které naopak nakoupit.

Poslední část knihy, nazvaná Pegan dieta a jak jíst po celý život (anglicky The Pegan Diet And How To Eat For Life), popisuje samotné principy stravování navržené Dr. Hymanem. Autor zde pro přechod na tento styl stravování nejdříve doporučuje poměrně striktní 10-denní detox kůru, která vylučuje různé druhy potravin, které mohou u různých lidí vyvolávat alergie, zažívací potíže nebo na ně někdo může být citlivý. Po 10-denním detoxu Dr. Hyman navrhuje postupné zařazování vyloučených skupin potravin a pozorování, jestli tyto potraviny nemají nepříznivý vliv na zdraví. Pokud ne, přidejte další skupinu potravin. Cílem je, aby si každý našel ty potraviny, které podporují fyzické i psychické zdraví a vyhnul se těm, které by mu mohly škodit. Najdete zde také jasné instrukce k jednotlivým skupinám potravin rozebraných v druhé části knihy. Autor doporučuje i některé doplňky stravy, ať už jde o vitamíny nebo minerály, pro optimální fungování organismu. Kniha končí vzorovým jídelníčkem na 7 dní se seznamem receptů pro každé jídlo. Na úplném konci najdete 29 stránek odkazů na studie, které autor v knize použil a přehledný rejstřík pojmů.

Kniha je čtivá, přestože (nebo možná právě proto?) je napěchovaná odkazy na různé vědecké studie. Zvláště druhá část je výborným zdrojem informací prakticky o jakékoliv potravině, která by vás zajímala. Chcete například vědět, jestli byste měli nebo neměli jíst pohanku? Žádný problém. V rejstříku si najdete Buckwheat, ten vás odkáže na stranu 203, kde pohanku najdete na seznamu (pseudo)obilovin, které můžete jíst a dočtete se o ní například, že pohanka není obilovina, ale příbuzná rebarbory, a že se z ní dají dělat palačinky, kaše nebo soba nudle. Velkým přínosem knihy je, že o každé skupině potravin se dočtete, jaké má pozitivní a/nebo negativní účinky na zdraví. Veškeré informace Dr. Hyman podkládá odkazy na vědecké studie. Knihu bych doporučil komukoliv, kdo se zajímá o vliv potravin na lidské zdraví (a nemá problém s angličtinou).


Rádi byste přešli na primal životní styl hledáte podporu? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů