Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Recenze: Reversed – minisérie o léčbě cukrovky typu 2 pomocí nízkosacharidové živočišné stravy

Reversed

Z médií se i v dnešní době o cukrovce typu 2 dozvíte jen to, že je to nemoc způsobená špatným životním stylem a léčba (nikoli však vyléčení, protože dle názoru většiny lékařů jde stále o progresivní, nevyléčitelnou nemoc) spočívá v užívání různých léků. Tak nějak zní dogma moderní medicíny. Přitom, když si něco můžete přivodit nevhodným životním stylem, proč byste se toho zase nemohli zbavit vhodným životním stylem? Jak toho dosáhnout v praxi ukazuje 5dílná minisérie Reversed, kde skupina lékařů a koučů pomáhá několika pacientům skoncovat s cukrovkou typu 2 (nebo chcete-li dostat ji do remise). A to jen díky záměně standardní americké stravy za pro člověka mnohem vhodnější stravu založenou na živočišných potravinách (tzv. carnivore stravu). Na celou sérii se můžete kdykoli zdarma podívat na Youtube, třeba na kanále doktora Kena Berryho. Co se z ní dozvíte? Čtěte dál.

Proč Reversed?

Za dokumentem stojí producent a režisér Charles Mattocks, kterému před 12 lety diagnostikovali cukrovku typu 2. To odstartovalo jeho cestu za poznáním tohoto stavu. Spojil se s jedněmi z nejlepších lékařů a koučů ve snaze najít způsoby jak nejen zvládat, ale dokonce zvrátit (anglicky Reverse, odtud název celé série) průběh této metabolické poruchy. Doufá, že Reversed pomůže i dalším lidem s touto nemocí.

Možná vás napadlo, kdo zaplatil dokument, na který se může každý podívat zdarma, a který neprodává žádný zázračný výrobek ani lék. Celý projekt je financován i z reklam rozprostřených do dvou krátkých reklamních pásem v každém díle. Jde například o producenty kvalitního masa nebo vývaru, ale najdete tam i reprodukční kliniku, kde pracuje jeden z účinkujících lékařů. I když diváka mimo USA tyto reklamy neosloví, přišly mi jako vhodně zvolené a v dokumentu mi vůbec nevadily. Osobně mi tento způsob financování přijde lepší než model využívaný mnoha podobnými minisériemi, kdy se na každý díl můžete zdarma podívat jen během 24hodinového okna, a pak už musíte platit.

Carnivore strava?

Téměř všichni experti, kteří v dokumentu vystupují, jsou sami dlouhodobě na carnivore stravě. To znamená živočišnou stravu s vyloučením všech rostlinných potravin. Ideálně založenou na základních potravinách s vyloučením ultra zpracovaných potravinářských výrobků.

Přestože osobně se takto dlouhodobě nestravuji, carnivore stravu jsem si dvakrát na krátkou dobu vyzkoušel. Pokud by vás zajímaly mé postřehy, mrkněte sem nebo sem. Carnivore považuji na užitečný nástroj a velmi účinnou eliminační dietu, díky které z jídelníčku vyloučíte naprostou většinu potravin, které můžou v těle způsobovat zánět a spouštět autoimunitní reakce. Díky tomu dokáže ulevit i lidem, kteří často neúspěšně bojují s různými autoimunitními chorobami, např. ulcerózní kolitidou, Crohnovou chorobou, revmatoidní artritidou, roztroušenou sklerózou nebo různými kožními problémy. Někdo po určité době na carnivore stravě dokáže do jídelníčku znovu zařadit některé rostlinné potraviny. Jiní zůstávají čistě na carnivore stravě. Buď protože jim vyhovuje její jednoduchost nebo protože jim rostlinné potraviny prostě nedělají dobře.

Reversed: carnivore potravinová pyramida Dr. Kiltze
Carnivore potravinová pyramida doktora Kiltze

Co uvidíte?

V podstatě se jedná o reality show natočenou během pěti dní v krásném prostředí luxusní vily v horách Kostariky. Vystupuje zde 5 hostů, kteří se potýkají s cukrovkou typu 2. O ty se stará 12 odborníků. Mezi nimi uvidíte kouče a lékaře, z nichž někteří představují nejznámější dnešní propagátory carnivore stravy, jako např. Dr. Ken Berry nebo Dr. Anthony Chaffee.

Odborníci během pěti dnů pomáhají hostům pochopit jak lidské tělo funguje, jak důležité jsou kvalitní zdroje živin, rozdíly v biologické dostupnosti živin z různých potravin, jak tělo využívá různé zdroje energie (tuky vs sacharidy) atd. Koučové hostům pomáhají nastavit nové udržitelné návyky pro lepší zdraví. A Maria Emmerich svým kuchařským uměním po celou dobu ukazuje, že stravování založené pouze na živočišných potravinách vůbec nemusí být nudné.

Celá minisérie je plná zajímavých informací a postřehů, které vám pomůžou uvědomit si, že vlastní zdraví máte především ve svých rukou a vy sami jste tím, kdo ho může nejvíc zlepšit. I když netrpíte cukrovkou typu 2, zdravý životní styl s výživnou stravou vám může přinést spoustu přínosů v podobě zhubnutí na ideální váhu, stabilní energie i nálady, zbavení se chutí a závislosti na jídle a mnoha dalších.

Obsah jednotlivých dílů

Při sledování jsem si dělal poznámky, které vám tu nabízím. U prvních dvou dílů byly hodně stručné. U posledních tří možná až příliš podrobné. Posouzení nechám na vás. Výpisky z jednotlivých dílů jsem průběžně sdílel v naší FB skupině Primal Život, kde sdílím nejvíc obsahu. Pokud v ní ještě nejste, a přitom chcete žít jednoduše a zdravě, určitě se k nám připojte.

Díl 1

Představení autora (režisér a producent Charles Mattocks, který před 12 lety dostal diagnózu cukrovky typu 2 a začal zkoumat, co s tím může dělat), expertů a účastníků pobytu.

Bronson Dant – fitness a health kouč. Říká: „To, o co nám tu jde, není hubnutí ani vypadat dobře v plavkách, ale celkové zlepšení kvality života. Jak můžu žít lépe, jak se můžu zbavit fyzických omezení mého těla, která mi brání dělat to, co chci.

03:22 carnivore potravinová pyramida doktora Kiltze.

21:45 Maria Emmerich vaří carnivore lasagne.

30:37 – Maria Emmerich: hovězí jako jedna z nejvýživnějších potravin. Důležitost soli nejen v carnivore stravě. Proč sůl neškodí. Omezte sacharidy a většina problémů přičítaných soli zmizí.

Díl 2

Kouč Bronson představuje 7 základních pohybů (dřepy a výpady zahlédnete ve videu) a vysvětluje důležitost a přínosy pohybu a cvičení.

6:25 doktorka Sarah Zaldivar se představuje – přednáší o výživě a tvoří obsah hlavně o carnivore. S účastníky natáčení si povídá o závislostech na jídle a různých nezvladatelných chutích.

8:35 Maria Emmerich se představuje.

10:04 tip od doktorky Zaldivar pro lidi, co se chtějí zbavit závislosti na sladkém – nejezte cokoli sladkého (včetně umělých nebo nízkokalorických sladidel), nechcete si připomínat sladkou chuť.

11:00 doktor Ken Berry se představuje. Mluví o různých variantách carnivore stravy a důležitosti přemýšlení o tom, co jíme.

Přínosy carnivore stravy:

  1. Už z definice budete jíst hodně málo sacharidů, což samo o sobě hodně lidem pomůže zbavit se mnoha problémů.
  2. Vyřadíte z jídelníčku mnoho potenciálně prozánětlivých potravin (každý reagujeme na něco jiného). To může pomoci s nejrůznějšími zánětlivými a autoimunitními chorobami.

Doktor Kiltz přispívá do debaty o různých přínosech této stravy.

14:32 – otázka, jestli opravdu potřebujeme vlákninu pro zdravý mikrobiom. Doktor Anthony Chaffe o mikrobiomu jako indikátoru dobrého nebo špatného zdraví. Doktor Chaffe se představuje.

16:59 Charles mluví s Marií o její váze (ona opravdu vypadá dost podvyživeně) a negativních příspěvcích na sociálních sítích na toto téma. Maria sdílí problémy, se kterými se v osobním životě musela nedávno vypořádat, a jak kvůli tomu odložila starost o sebe na vedlejší kolej. Ví o problému a do budoucna chce přibrat aspoň 5 kilo svalů.

23:20 testování tělesné kompozice (hmotnost, procento tuku, svalů, vody a meziorgánového tuku). Důležité je vědět, že tyto přístroje neměří přímo jednotlivé ukazatele, ale dopočítávají je podle vodivosti.

Doktor Donald Vega mluví o důležitosti vzdělávání pacientů.

23:48 proč sledování hmotnosti není dobrý ukazatel postupu. Nevíte, co změnu hmotnosti způsobuje. Můžete např. shodit tuk a přibrat svalů, ale vaše hmotnost se vůbec nezmění. Když se zbavíte tuku, snížíte zánět. Když přiberete svalů, zvýšíte svůj metabolický výkon.

Podobné přístroje neříkají nic o vás, ale jen o tom, z čeho se zrovna skládá vaše tělo (a s tím vždycky můžete něco dělat).

26:42 Jak funguje snižování hmotnosti na carnivore stravě – přestože má vysoký podíl tuku, absence sacharidů vede ke stabilní hladině inzulinu, díky čemuž má tělo přístup k energii uložené v podkožním i meziorgánovém tuku.

28:43 povídání s experty u kulatého stolu o tom, co to vlastně carnivore strava je. O tom, jak jednoduché to je. Doktor Kiltz mluví o vlivu na plodnost. Emily Harhaux (carnivore koučka) mluví o tom, jak si i na této stravě můžete pochutnávat na jednoduchých jídlech.

Proč přidat tuk?

Ken Berry odpovídá na otázku „Proč je dobré k masu přidávat další tuk?“ – lepší chuť, víc to zasytí na delší dobu, živočišný tuk není jen hromada energie, ale obsahuje i spoustu vitaminů (obzvlášť máslo z mléka krav chovaných na pastvě).

39:35 povídání o závislosti. Jak se vrátit zpět po nějakém přešlapu, když nám to ujede, sejdeme z cesty apod. Kelly Hogan zmiňuje několik kroků, co v takové situaci podniknout:

  1. Vyslovit to nahlas – přiznat si, co se zrovna děje.
  2. Přestaňte si to vyčítat a stydět se za to – čím jste na sebe přísnější, tím víc vás to vzdaluje od zdraví. Zkuste k sobě mluvit tak, jako byste mluvili s přítelem.
  3. Naplánujte si, co dělat, když se vám to stane příště. Připravte se na různé situace.

44:05 večírek, kde zpíval místní zpěvák. Pár účastníků mluví o tom, co jim dala carnivore strava a životní styl.


Chcete mít energie na rozdávání, skvělou náladu a tělo, na které se můžete spolehnout a budete si v něm cítit fajn? Můžete!
Nebojte se požádat o pomoc.

Rád vám pomůžu na vaší jedinečné cestě ke zdraví a pohodě. Nemusí to být žádná velká věda, dřina a odříkání. Jde to i jednoduše.
Chce to jen správné informace a parťáka, který vás vyslechne, podpoří a poradí, když bude potřeba.

Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám jako váš kouč můžu pomoct.
Nebo si sami zkuste, jak skvěle se můžete cítit už za pár týdnů v rámci 21denní výzvy.


Díl 3

Začátek – režisér mluví o tom, jak mainstreamová média posilují mýty o zdravém jídle a vaření a jak změna přichází od samotných lékařů a influencerů (spousta z nich byli dřív vegani, ze kterých se stali carnivore jedlíci). Hodně lidí se díky tomu zbavilo různých zdravotních problémů.

6:01 Doktor Berry mluví o rozdílech mezi keto a carnivore. Mluví o 4 věcech:

  1. Všichni máme jíst lowcarb stravu, protože člověk je ze své podstaty savec přizpůsobený nízkosacharidové stravě. Když budete jíst moc sacharidů, budete nemocní a tlustí.
  2. Zánětlivé potraviny. Látky jako oxaláty, lektiny, fytáty atd. v rostlinách způsobují spoustu zánětů v těle. Každý jsme na tyto látky jinak citlivý, někdo víc někdo míň.
  3. Vždycky chcete jíst jídlo, které je bohaté na živiny. Tohle splňuje jak keto, tak carnivore strava.
  4. Závislost na sacharidech nebo přímo cukru. Pro spoustu lidí skutečný problém. U někoho může i ta trocha sacharidů na keto stravě přivolávat závislost na cukru, se kterou dřív bojoval. Pro takové lidi může být carnivore vhodnější. Ze začátku se může zdát omezující, časem se ale stane osvobozující, protože člověk už s sebou netahá to břemeno závislosti – že kdyby si dal nějakou keto dobrotu, najednou by byl zabořený ve spíži a hledal další sacharidovou dobrotu.

7:55 Expertka Steak & Butter Gal (holka na stejku a másle) mluví o rozdílu mezi lidmi, kteří dokážou snížit příjem sacharidů (moderator), a těmi, kteří musí úplně abstinovat (abstainer). Taky zmiňuje označení ketovore (s tím přišel doktor Berry) pro lidi, kteří jí trochu sacharidů v podobě např. oblíbené zeleniny ve své jinak převážně carnivore stravě.

8:35 Maria Emmerich sdílí, že ona začala s keto ve 26 letech a kdyby jí v té době někdo řekl, že nemůže jíst nic jiného než maso, ani by to nevyzkoušela. Tím, že začala s volnější keto stravou, mohla časem zjišťovat, že když vyřadí z jídelníčku určité potraviny, může se cítit líp. A nakonec skončila taky u carnivore.

9:20 doktorka Sarah Zaldivar taky začínala s keto stravou, díky které byla časem víc otevřená informacím o carnivore stravě, až ji nakonec sama vyzkoušela. Podle ní je tohle nejlepší cesta pro spoustu lidí.

9:50 Doktor Berry říká, že je pořád obrovským fanouškem keto stravy, která pomohla stovkám tisíců lidí. Lidi díky ní často dramaticky zlepší své zdraví. Ale třeba doktora Berryho ani keto stravy nedostala až tam, kam chtěl dojít. Nejlepší zdraví si užívá až na carnivore stravě s co nejmenším obsahem sacharidů, a pokud možno bez jakýchkoli rostlin. Taky říká, že pokud by mu v době, kdy začal experimentovat s nízkosacharidovou stravou, někdo řekl, že má jíst jen maso a vejce, nešel by do toho.

11:05 Ken Berry říká „Každý dietetik a odborník na výživu, který říká, že maso nemá žádné místo v lidské stravě, je nedouk [ignorant], který neví, o čem mluví.“ A „Každý člověk na Zemi, ze své podstaty potřebuje mít ve stravě určité procento masa a vajec.

11:35 Taktiky, jak nespadnout do závislosti na sladkém.

  • Každý odborník na výživu by měl přiznat, že existuje něco jako závislost na sacharidech.
  • I když nemáte problém se sladkým, pořád byste si měli vybírat celé potraviny v co nejméně zpracované formě (např. bobuloviny) a vyhýbat se čemukoli balenému.
  • Snažte se to sladké držet max v objemu 5-10 % stravy a buďte si vědomi toho, jestli jste abstanier (už jen trochu sladkého u vás vyvolá závislost) nebo moderator (dokážete si dát trochu, aniž by to posilovalo chutě na další sladké).

18:00 Doktor Anthony Chaffe začíná povídání o mýtech kolem stravy a výživy. Pro většinu lidí „zdravá strava“ znamená nízkotučná se spoustou zeleniny a ovoce. Doktor Chaffe se už v biologii v 7. třídě dozvěděl, že rostliny a zvířata jsou v evolučním boji o přežití. Rostliny se postupně stávaly jedovatějšími, aby je žralo méně zvířat a ony tak mohly přežít a rozrůstat se.

19:25 Doktor Berry mluví o tom, jak většina lidí jí cokoli jim nejvíc chutná až do doby, kdy se něco stane a oni se rozhodnou jíst zdravě. Pak ale dostanou špatnou možnost v podobě oné „zdravé stravy“ (nízkotučná, spousta rostlin). Mnoha lidem to nijak nepomůže, tak se na zdravou stravu vykašlou a vrátí se k té nezdravé.
Dr. Kiltz přidává, že je to hodně i o důvěře našim učitelům a doktorům. Už ve škole do nás vtloukají, jak ta zdravá strava vypadá a pak nás v tom ujišťují i lékaři. Všichni chceme být zdraví. Koho by pak napadlo, že by na rostlinách mohl být něco špatného?

20:40 Dr, Kiltz vypráví o své bývalé lásce k salátům (caesar, špenátový), kvůli kterým pravděpodobně léta trpěl ledvinovými kameny, ale žádný lékař neviděl souvislost s jídlem. Jednoduše eliminací salátů z jídelníčku se zbavil ledvinových kamenů.

21:51 Dr. Chaffe mluví o tom, že z prehistorického hlediska naši prapředci po dlouhou dobu jedli jen maso. Takže dokážeme přežít a skvěle fungovat jen na mase. Nepotřebujeme žádnou živinu z rostlin, kterou bychom nemohli získat z masa.

Doporučené denní dávky živin, byly stanovené v době, kdy všichni jedli kombinovanou stravu (živočišnou i rostlinnou). Naše potřeba různých živin se liší podle toho, co jíme. Např. vitaminu C potřebujeme několik miligramů, pokud jíme rostlinné potraviny. Ale když nejíte žádné sacharidy, vitaminu C vám stačí dávka měřená v nanogramech.

23:17 Ken Berry říká, že canivore strava je hodně jednoduchá, a přitom na ní člověk získá veškeré potřebné živiny (bílkoviny, tuky, vitamíny a minerální látky). Lidi, kteří ho sledují velmi často jí jen hovězí maso, slaninu, máslo a vejce. Díky této stravě se jednoduše nasytí, jsou šťastní a zdraví.

Spousta lékařů si pořád myslí, že aby člověk získal ten či onen vitamín, musí jíst ty a ty rostliny, což prostě není pravda.

Rostliny nechtějí, abychom je jedli a brání se pomocí ochranných chemikálií, které nám nedělají dobře.

25:00 hosté i odborníci ve vile sledují otázky ohledně carnivore stravy nahrané od diváků a odpovídají na ně.

  • Co si myslíte o vnitřnostech na carnivore stravě? – řiďte se svou chutí. Pokud máte chuť třeba na játra, dejte si je. Pokud vám to přestane chutnat, možná vám vaše tělo říká, že už teď víc nepotřebuje.
  • Jsou káva a koření při carnivore stravě škodlivé? – Dr. Kiltz říká, že je půl roku bez kávy po 50 letech, kdy ji pil denně. Teď se cítí líp než kdy dřív. Myslí si, že když začínáte s carnivore, káva není taková hrůza. A když si do ní dáte trochu smetany nebo másla, může to trošku potlačit vliv těch škodlivých látek v ní. Doporučuje ji ale časem vyřadit.
  • O kolik lepší je maso od zvířat chovaných na pastvě než to od zvířat krmených obilím (které je o polovinu levnější)? – obsah omega3 mastných kyselin je asi o 3 % vyšší. Pokud vám jde o omega3, chcete platit dvojnásobek za 3 % navíc nebo si raději dát levné sardinky nebo olej z tresčích jater? Maso zvířat chovaných na pastvě má i vyšší obsah polyfenolů, které byste jinak mohli získat z rostlinné stravy. Ani jedno z toho není velký problém. Kupujete maso podle toho, co si můžete dovolit. Pokud nemáte na to ze zvířat chovaných na pastvě, kupte to nejlepší, co si můžete dovolit. I to pro vás bude pořád 1000x lepší než rostlinná strava.

30:20 Maria Emmerich vykopává debatu o tom, jak se zbavit přebytečného tuku a zvrátit inzulínovou rezistenci. Co chceme, je zmenšit objem tukových buněk a získat více svalů, které dokážou uložit více glukózy. Když hubnete, nechcete přicházet o svaly.

Někdo ukládá tuk mnohem jednodušeji než ostatní lidi. Může se tak stát silně obézním, aniž by si přivodil cukrovku typu 2. Někdo jiný může být velmi štíhlý a zdánlivě zdravý, a přitom bojovat s nekontrolovatelnou cukrovkou. Metabolické onemocnění se tak u různých lidí může projevovat různě (zčásti kvůli genetickým předpokladům, zčásti kvůli dalším faktorům.)
Přibližně mezi 32:20 a 35:10 je trochu úsměvná debata o mezi Marií a Kenem Berrym o konceptu tzv. personal fat threshold (osobní tukový strop), kdy Ken říká, že o tom ještě neslyšel a Maria se mu to snaží vysvětlit.

33:15 Maria vysvětluje, že když sníme hodně tuku, můžou se s ním stát pouze 2 věci – buď obsaženou energii spálíme nebo uložíme (do tukových zásob). Stolicí odchází asi jen 8 % snězeného tuku. Pokud stolicí odchází víc, budete mít průjem, což není dobré. Nelíbí se jí, že ji Ken takhle zkoušel, protože Maria ví, že Ken má na svém kanálu video o osobním tukovém stropu.

36:56 Ken Berry jednomu z hostů vysvětluje pojem inzulinová rezistence. Doktor Berry tento pojem už pár let nepoužívá, protože je matoucí a neexistuje jediný test, který by tento stav dokázal diagnostikovat. Když máte zvýšenou hladinu inzulínu (v důsledku konzumace sacharidů nebo v menší míře i bílkovin), brání to tukovým buňkám v uvolňování uložené energie. Až vám inzulin dostatečně klesne na normální běžnou hladina (třeba díky nízkosacharidové stravě), otevřete tak pomyslné dveře tukových buněk a začnete pálit uložené tuky.

44:00 další večer s ukázkou místní kostarické kultury v podobě tradičního tance.

46:50 expertka Emily Harveaux mluví o své zkušenosti s přerušovanými půsty. Sama kombinací carnivore stravy a přerušovaných půstů shodila přes 75 kilo. Zkusila to po tom, co od lidí slýchávala, jak díky carnivore stravě získali svobodu v jídle, přestaly je ovládat chutě, a jídlo je tak zasytilo, že už na něj nemuseli pořád myslet.

Jedna z hostů zmiňuje přínosy, které zažila po tom, co zařadila přerušované půsty – pravidelná perioda bez bolestí po letech bolestivé menstruace.

49:43 doktor Chaffe vysvětluje příčiny PCOS (syndromu polycystických ovarií), který je jednou z hlavních příčin neplodnosti u žen a z velké části ho způsobuje vysoká hladina inzulinu v krvi. Ten pak mimo jiné blokuje přeměnu testosteronu na estrogen. Jednoduchý přechod na nízkosacharidovou stravu nebo zařazení přerušovaných půstů tak může snížit hladinu inzulínu a odstranit nebo aspoň zmírnit příznaky PCOS.

Emily zmiňuje, jak po přechodu na carnivore stravu pro ni byly půsty mnohem jednodušší. Když máte dostatek živin a kvalitně se najíte, půsty jsou mnohem snazší.

54:53 doktor Tony Hampton se přestavuje. Rodinný lékař se specializací na léčbu obezity a na výživu. Povídá si s doktorem Kizltem o důležitosti podpory komunity i mezi lékaři.

Doktor Kiltz říká, že na jednu stranu si užívá, když se může přihlásit a podělit se o své znalosti, ale na druhou stranu je pořád nadšený, když se může něco nového naučit od lidí, kteří se nově připojují ke carnivore komunitě a třeba přinášejí nové myšlenky. Líbí se mu, jak jednoduchá změna jídelníčku může ulevit od spousty nemocí, o kterých se při studiích učili, jak je léčit jen pomocí léků a operací. Obrovsky důležitá je pro něj i osobní zkušenost a zkušenost pacientů, kteří dokázali změnit stravu na keto nebo carnivore.

Dr. Kiltz říká: „Nejdůležitější věci v životě jsou těžké. Ale každý, koho jsem kdy potkal, uměl dělat těžké věci. Úkolem nás lékařů je ukazovat pacientům, že dokážou dělat těžké věci, podpořit je v tom, a dát jim nástroje k úspěchu.

58:58 povídání v ženském kruhu o přínosech carnivore životního stylu. Emily si cení vlivu na své děti, které chtějí ostatní vzdělávat o zdravé stravě. Když si hrají s jinými dětmi, ostatní si musí jít dát oběd, ale její děti nemusí a jen nedočkavě čekají, až všichni doplní energii, aby si zas mohli jít hrát.

Je dobré jít příkladem. Skvělé je zapojit děti do přípravy jídla. Naučit děti vařit je jedna z nejlepších věcí, co jim můžeme předat. Změny, kterých si dámy všimly v posteli – shodují se na tom, že po přechodu na keto/carnivore se jim zvedlo libido. Dokud se necítíte skvěle ve vlastním těle, intimnosti s partnerem vás nebudou zajímat.

Díl 4

2:53 koučové mluví o měření různých fyzických ukazatelů, což jsou pouhá čísla, která ukazují, kde zrovna člověk je. Důležitější než samotné konkrétní číslo, je, jak se mění v čase. Říkají, že co se týče poměru tělesného tuku k celkové hmotnosti, u žen je dobrým cílem 25 %. Pro muže je prý optimálních 18-22 %.

6:15 Doktor Philip Ovadia, kardiochirurg a expert na metabolické zdraví, účastníkům říká, že si přeje, aby se nikdo z nich nedostal na jeho operační stůl. Pak mluví o účincích carnivore stravy na zdraví srdce. Začínají seznamem obav, které z carivore stravy hosté ze začátku měli:

  • Když ze všech stran slyšíte (často od lékařů), že maso je nezdravé, bojíte se jíst jen maso.
  • Učili nás, že maso bychom měli jíst jen občas, v malém množství. Když už, tak jíst jen libové maso.

Rizikové faktory srdečně cévních onemocnění

Rizikové faktory pro rozvoj srdečních onemocnění – inzulínová rezistence je mnohem silnějším prediktorem rizika rozvoje srdečních onemocnění než zvýšená hladina LDL „cholesterolu“. Studie ukazují, že vysoká hladina HDL je lepší prevencí srdečních onemocnění než nízká hladina LDL. Když se to vezme z druhé strany, nízká hladina HDL představuje vyšší riziko srdečních onemocnění, než když máte vysokou hladinu LDL. Dokonce ještě důležitější je číslo triglyceridů (taky triacylglyceroly nebo TG). Čím vyšší číslo, tím vyšší riziko srdečních onemocnění. Pokud jde o souvislost mezi vysokou hladinou LDL nebo TG a rizikem srdečních onemocnění, TG představují vyšší riziko.

Takže jak zvýšit HDL a snížit TG místo snahy snižovat LDL? Ukazuje se, že nejrychlejší cestou, jak snížit TG je přestat jíst sacharidy. Zpravidla jak klesá hladina TG, zároveň se zvyšuje hladina HDL. Doktor Ovadia osobně zažil velké zlepšení svého zdraví (zbavil se obezity a prediabetu) po přechodu na nízkosacharidovou stravu a doporučuje ji všem jako nejlepší cestu k lepšímu metabolickému a celkovému zdraví.

11:10 Role genetických předpokladů při rozvoji srdečních onemocnění. Podle Dr. Ovadii hraje genetika jen malou roli při rozvoji těchto problémů. Raději by měl špatnou rodinnou anamnézu a jedl carnovire stravu než mít příznivou anamnézu a jíst standardní americkou stravu. Carnivore strava snižuje množství zánětů v těle. Lidi na ní pociťují úlevu třeba od bolestí kloubů, ale zánět je i jednou z hlavních příčin rozvoje srdečních onemocnění. Z toho důvodu Dr. Ovadia věří, že carnivore strava je dobrá pro srdce.

16:15 Dr. Berry a Maria Emmerich si vyjasňují podivnou pichlavou konverzaci z předešlého dne o osobní tukové hranici (personal fat threshold).

Jíst víc bílkovin nebo víc tuků?

20:05 doktor Berry si s ostatními lékaři a kouči povídá o tom, jestli by lidi na carnivore stravě měli jíst raději hodně tuku a přiměřené množství bílkovin (high fat, moderate protein) nebo hodně bílkovin a přiměřené množství tuku (moderate fat, high protein). Expertka Bella „Steak & Butter Gal” (holka na stejku a másle) patří do tábora milovníků více tuku. Říká, že zkusila oba přístupy a ráda se řídí chutěmi a tím, jak se cítí (energie, spánek, nálada během dne, ale i cyklus). Když má víc tuku, cítí se líp, šťastněji, klidněji a je víc nasycená. Naopak, když nemá dost tuku, jdou na ní chutě na sladké a různé jiné zobání. Když nemá dost tuku, cyklus má trošku delší a bolestivější.

Kouč Bronson Dant má raději víc bílkovin. Jeho cíl je víc zaměřený na výkon – snaží se budovat a udržet svalovou hmotu. Spousta jeho klientů začíná ze stavu, kdy nemají dost svalové hmoty. Přestože sám klade větší důraz na bílkoviny, zároveň se neomezuje v tuku. Ptá se, jestli to opravdu musí být jeden přístup nebo druhý nebo jestli bychom se spíš neměli ptát kolik potřebuji od každého? Říká, že neexistuje jedna zlatá odpověď pro každého. Najdete spoustu odpovědí, které by vám mohly fungovat, a na vás je vyzkoušet si je a najít si to, co pro vás opravdu fungovat bude.

Doktor Anthony Chaffee dodává, že prostě potřebujete dostatek tuků a dostatek bílkovin. Obecně, čím jste větší a aktivnější, tím víc bílkovin potřebujete. Pro většinu lidí je snazší přijít na to, kolik tuků potřebují, jednoduše proto, že tělo má omezenou schopnost tuky vstřebávat.

Kelly Hogan se taky cítí líp na větším množství tuku.

Tuk není jen palivo pro tělo

Ken Berry připomíná, že hodně lidí pořad vidí tuk jen jako další zdroj energie vedle sacharidů. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Lidské tělo má pro mastné kyseliny a ketony stovky, ne-li tisíce, různých využití. Jak bílkoviny, tak i tuky jsou stavebním materiálem pro tělo. Jedinou makroživinou, kterou tělo nevyužívá pro stavbu tkání, jsou sacharidy. Takže, jezte dost bílkovin, jezte dost tuků, jezte do sytosti a buďte šťastní.

27:05 Maria Emmerich se loučí s účastníky a na rozloučenou jim dává svou kuchařku. Říká, že má stále víc a víc práce, protože obrovské množství lidí je nějak nemocných.

30:25 Režisér předává malý dáreček expertům. Ti sdílejí, co jim účast na natáčení dala.

Nejčastější mýty o carnivore stravě

38:00 Experti připravují hosty na nejčastější mýty o carnivore stravě, které uslyší.

  • Maso (obzvlášť červené) způsobuje rakovinu – mýtus. Dr. Berry říká, že WHO označuje červené maso za pravděpodobný karcinogen, což dokládá 800 studiemi, z nichž žádná není ten druh studie, který by mohl něco dokázat (kauzalitu). Všechny ty studie jsou pozorovací a můžou tedy jen ukázat na možnou souvislost. Některé z nich dokonce ani nezkoumaly nezpracované červené maso (ale pouze vysoce zpracované masné výrobky). Doktor Chaffee říká, že dnes neexistuje jediná kontrolovaná klinická zkouška, který by prokazovala, že jakékoli množství červeného maso (ať zpracovaného nebo ne) zvyšuje riziko rakoviny. Washingtonská Univerzita dokonce tento rok publikovala revizi dostupné literatury o červeném mase, kde došli k závěru, že většina studií byla mizerné kvality a tyto studie ve skutečnosti nedokazovaly to, co říkaly, že dokazují. Závěry těchto studií popsali jako slabévelmi slabé.
  • Všichni ví, že konzumace červeného masa způsobí infarkt – když se ale někoho zeptáte na důkazy tohoto mýtu, žádné nedostanete. Před 3 lety žurnál Annals of Internal Medicine provedl velkou revizi dopadu konzumace červeného masa na riziko kardiovaskulárních onemocnění a došli k podobným závěrům – důkazy nízké kvality, které nedokázaly jakoukoli spojitost mezi nezpracovaným masem a rizikem kardiovaskulárních onemocnění. A u zpracovaného masa našli jen slabé důkazy spojitosti s rizikem srdečních onemocnění.
  • Když jdou lidi k lékaři s nějakým problémem, měli by lékaři říct, že jedí carnivore stravu? A pokud to udělají a reakce lékaře bude „Bože! Raději byste měli jíst rostlinnou stravu.“, co by měli dělat?
    Jeden z koučů navrhuje pokusit se lékaře přesvědčit ke spolupráci, při které by carnivore stravě po nějakou dobu aspoň dali šanci. S tím, že lékař při tom může měřit několik ukazatelů zánětu a metabolického zdraví. Pokud nedokážete změnit lékařův názor, změňte svého lékaře.
    Kelly Hogan navrhuje říct lékaři jen to, že člověk zkouší velmi nízkosacharidovou stravu. S tím většina doktorů nemusí mít problém. Po nějakém čase, až lékař uvidí pozitivní vliv na zdraví, se možná sám začne ptát co je to vlastně za stravu, a pak může být otevřenější i ke carnivore stravě.
  • Carnivore strava je dlouhodobě neudržitelná – kolem stolu bylo 6 lidí, kteří se tak stravují déle než 10 let, 2 z nich dokonce déle než 15 let. Jsou lidé, kteří se takto stravují déle než 20 let.

47:25 Ráno pátého dne si režisér povídá s jednou z hostů, o kterou měl na začátku natáčení trochu starost, jak se s tím popere.

Odtud už jen experti a hosté hodnotí uplynulé 4 dny – co si myslí, že to všem dalo, co je důležité si z toho odnést atd. – a loučí se.

56:35 Režisérova závěrečná slova: „Tohle není žádný dramatický TV seriál, a dokonce to ani není o tom, jak být masožravec (carnivore). Je to o možnostech a hledání toho, co funguje nejlíp pro vaše vlastní zdraví. Cílem je sdílet informace, edukovat a inspirovat a také bořit některé mýty. Ale vězte, že existují možnosti, které pomohly jiným, a i vy je můžete zařadit do svého života.

Díl 5

Experti čerstvě po návratu sdílí své dojmy z natáčení. Hosté prozradí, jak se jim vede po 5 až 6 měsících od natáčení.

1:58 kouč Bronson Dant shrnuje, co se všechno z minisérie dozvíte. Hlavně je to všechno, co jste kdy chtěli vědět o carnivore stravě. Pak spoustu aplikovatelných informací, které můžete zařadit do svého života. I když je tam spousta rozdílných expertů i hostů, základní myšlenka platí pro všechny – jezte maso a nejezte nekvalitní jídlo (anglicky doslova svinstvo – crap). Všem expertům jde o to samé – jíst co nejvýživnější jídlo a zjistit, co pro ně zrovna funguje nejlíp vzhledem k jejich cílům. A to je hlavní myšlenka celého projektu.

4:05 Bella „holka na stejku a másle“ po příjezdu domů sdílí nadšení ze všeho, co ve vile zažila.

5:48 Dr. Anthony Chaffee shrnuje natáčení takto … využití carnivore stravy ke zvrácení průběhu chronických onemocnění, jako je cukrovka typu 2, a vzdělávání lidí, aby mohli sami optimalizovat své zdraví a léčit se přirozeně bez léků a chirurgických zákroků, které pro ně nemusí být nejvhodnější volbou.

7:41 Dr. Sarah Zaldivar říká, že celé natáčení předčilo její očekávání.

9:14 host Dennis říká, že si celé natáčení skvěle užil. Dozvěděl se toho spoustu o carnivore stravě, o fungování lidského těla a jak se může léčit na carnivore stravě.

10:40 expertka Emily Harveaux se po návratu cítí naplněná inspirací, vědomostmi a vzájemnou podporou.

Jak se vede hostům téměř půl roku po natáčení?

11:46 Dennis Ford po téměř 5 měsících. Doktor Chaffee říká, že přestože byl Dennis poslední rok na velmi tučné carnivore stravě, udržel si stabilní profil cholesterolu. Jeho cholesterol se skoro vůbec nezměnil. To boří mýtus (alespoň v jeho případě), že strava s vysokým podílem nasycených tuků a cholesterolu zhorší váš cholesterol. Jeho HDL, Triglyceridy i TSH (hormon stimulující sekreci hormonů štítné žlázy) zůstaly na velmi dobrých hodnotách.
Někdy se lidi bojí, že ketogenní strava poškodí nebo zpomalí funkci jejich štítné žlázy, ale v tomto případě se to nestalo. Má skvělou hladinu vitaminu B12 (trochu překračuje horní hranici referenčního rozsahu ve své komunitě; tento rozsah ale pouze udává průměrné hodnoty mezi danou skupinou lidí, nikoli optimální hodnoty). Hladina folátu (vitamin B9) je taky na velmi dobré úrovni. Snížil hladinu globulinu vázajícího steroidní hormony, takže má v séru více využitelného testosteronu. Má také nízkou hladinu C-peptidu, což je marker dobrého metabolického zdraví. Dále má nízkou hladinu inzulínu bez známek inzulinové rezistence, skvěle fungující ledviny a velmi se zlepšily výsledky funkce jeho jater.

13:51 Charles (režisér) si povídá s Dennisem. Ten se cítí jako jiný člověk. Od návratu z natáčení věci trochu doladil a je teď na výhradně carnivore stravě. Líp se mu spí, není pořád hladový a zbavil se chutí na sladké. V čase 15:20 Dennis ukazuje své typické carnivore jídlo. Na otázku, co bylo největším přínosem, který si z vily odnesl, odpovídá, že to bylo uvědomění, že typická americká strava (bohatá na zpracované sacharidy, ultrazpracované potraviny, cukry) lidi pomalu tráví. Jak je to všechno špatné pro tělo, a že jediným způsobem, jak se vyléčit (místo pouhého mírnění příznaků léky) je změnit stravu a začít cvičit a být aktivní. Dennis říká, že už nemá cukrovku typu 2.

19:02 Susan a Tim po 5 měsících. U Susan došlo po 5 měsících k největší změně. Obrovsky jí klesla hladina glykovaného hemobloginu (HbA1c), což je ukazatel kontroly krevního cukru za cca poslední 3 měsíce. Udává průměrnou životnost červených krvinek. Než začala s carnivore, její HbA1c byl na úrovni 13,2 (takže její hladinu krevního cukru byla chronicky velmi vysoká). Teď má hladinu 6,3, což je jen kousek nad referenční hodnotou. Lékaři si často myslí, že taková změna není možná. Postupně teď vysazuje léky na cukrovku typu 2. Má teď vysokou hladinu HDL a nízké TG.
Susan říká, že ze stravy odstranila umělá sladidla a stalo se něco nečekaného. 9 měsíců před natáčením ve vile jí začaly silné bolesti v dolní části páteře. Lékař nenašel žádnou kompresi kostí, která by to mohla způsobovat. Jakmile odstranila umělá sladidla, do týdne ona bolest kompletně odezněla. Od té doby nemá žádné nesnesitelné bolesti páteře, žádný zánět, žádné podráždění kůže. Má o 2 % více čisté svalové hmoty. Vydala i publikaci Deník cukrovkáře, kde sdílí nástroje, které sama využívala při zvládání této nemoci. Vydala ji, aby pomohla lidem zbavit se cukrovky typu 2 bez nutnosti užívat léky.
Přestože Tim neměl diagnostikovanou cukrovku v době natáčení, už pár let předtím se necítil moc dobře. Často byl ztuhlý a opuchlý. Byl štíhlý, takže si říkal, že může klidně jíst donuty, kdykoli chce. Od té doby, co sladkosti vyřadil z jídelníčku, se zbavil zánětů a ztuhlosti, cítí se o 20 let mladší, nic ho nebolí a může dělat, cokoli se mu zachce. Když přišel na natáčení, ani si neuvědomoval, co všechno ho trápí, ale teď se toho zbavil. Nebýt natáčení, musel by každé ráno brát prášky proti bolesti.

27:30 Maria Jimenez po 5 měsících. I Maria má vysokou hladinu HDL a nízké TG, což velmi často vidíme u lidí na keto nebo carnivore stravě. Má i skvělou funkci ledvin. Cítí se dobře, shodila dost kil, i když v jednu dobu jí to se stravou párkrát ujelo. Jak říká režisér, občas to každému z nás ujede, ale důležité je vrátit se tam, kam chceme, a mít ty správné informace, aby se nám to povedlo.

30:22 Natalie po 6 měsících. Má excelentní hladinu HDL a velmi nízkou hladina VLDL, což je známka většího množství velkých načechraných LDL částic, a také to ukazuje na dobré celkové kardiovaskulární zdraví. Má i nízké ukazatele zánětu. Natalie se stále stravuje v carnivore stylu. Dokáže si představit, že v budoucnu do svého jídelníčku velmi promyšleně zařadí některé rostlinné potraviny, ale už nikdy nechce jíst, tak jak se stravovala před natáčením. Uvědomuje si, že rostlinné potraviny, tak jak je jedla, jí neprospívaly. Když už ví, v jakých potravinách se nachází živiny, které potřebuje, nedokáže si představit, že by se v budoucnu nějak zvlášť odchýlila od carnivore stravy.

Poselství Reversed

38:17 experti sdílejí své postřehy. Doufají, že diváci tu najdou informace, které jim pomůžou k lepšímu zdraví. Důležité je nesoustředit se jen na jeden blízký cíl (např. zhubnout), ale vědět i proč to dělám, co mi to přinese, jak to zlepší můj život. Dr. Berry říká, že lékař by měl pro pacienta být odrazem doporučení, která sám rozdává. Pokud vám dá stravovací doporučení lékař, který je obézní a zjevně ne v dobrém zdravotním stavu, budete se na to dívat jinak, než když vám poradí lékař, který je ve formě a srší energií (tak jako lékaři z vily). Takovým zdravým lékařům můžete věřit, protože jasně žijí tím, co vám doporučují.
Dr. Zaldivar doufá, že tato minisérie rozšíří povědomí o stravě vhodné pro člověka. Uvědomění, že lidi nemusí trpět závislostí na jídle a neustále myslet na jídlo. Chce, aby lidi věděli, že nemusí trpět, protože existuje lepší možnost.
Dr. Chaffee říká, že důležité je, aby se tyto informace dostaly do širokého povědomí, aby lidé mohli zvážit argumenty obou stran, sami si vyhledat další informace, sami si vyzkoušet, co je osloví, a snad tak i zlepšit své zdraví.
Podle Dr. Kiltze vám má Reversed dodat inspiraci k tomu, abyste se mohli stát zdravější, než jak jste si kdy vůbec dokázali představit.
Kelly Hogan si přeje, aby si po shlédnutí Reversed lidi uvědomili, že existuje i jiný než tradiční přístup, a že když někdo dostane nepříjemnou diagnózu, zejména cukrovky typu 2, bude rozumět tomu, co to vlastně znamená, a bude mít po ruce dobré řešení.
Dr. Ovadia si přeje, aby si lidi uvědomili, že mají sílu sami zlepšit své zdraví, a aby vzali zdraví do vlastních rukou. Ono je nakonec jedno, jestli zvolí carnivore nebo jiný nástroj. Důležité je, aby převzali iniciativu a začali se starat o své zdraví a nemuseli spoléhat na to, že to za ně udělá někdo jiný.


Pokud jste dočetli až sem, gratuluji a děkuji za pozornost.

Máte vlastní zkušenost se zvrácením průběhu cukrovky typu 2 pomocí carnivore nebo jiné nízkosacharidové stravy (např. primal, keto, lowcarb)?
Vyzkoušeli jste carnivore stravu? Ať už ano nebo ne, co si o ní myslíte?

Prosím, podělte se o své postřehy a názory v komentářích.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů