Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Chybí vám na primal stravě bramboráky? Zkuste tyto vynikající rychlé zelňáky a dost možná, že na bramboráky už si ani nevzpomenete.
Kysané zelí je tradiční zdroj vitamínů a probiotik od podzimu až do jara. Škopek se zelím kdysi stával skoro v každém domě a v sezóně jste mohli z chodby slyšet typické bublání, když zelí začalo kvasit.
Taky jste šlapali zelí do škopku, když jste byli malí? U nás se vždycky sešla celá rodina u babičky, dospělí krájeli a krouhali a my děti jsme se střídali ve šlapání. Asi to mělo něco do sebe, protože ty chvíle si pamatuji dodnes. A zelí pak bylo dost pro všechny zúčastněné na celou zimu.
Kysanému zelí je přisuzována velká spousta zdravotních přínosů. Například server healthline.com uvádí následující:
Díky většímu zájmu o zdravější stravování si víc a víc lidí doma vyrábí nejen kysané zelí ale i nejrůznější druhy kvašené zeleniny.
Domácí zelí je samozřejmě ta nejlepší volba, ale jestli k jeho výrobě nemáte podmínky, nezoufejte. Kysané zelí dnes koupíte snad v každém obchůdku s potravinami. Jen si dejte pozor, abyste kupovali zelí nepasterizované, bez konzervantů a bez přidaného cukru.
Když jsme zrovna neměli domácí, osvědčilo se mi Otické zelí. Máte vyzkoušené dobré kysané zelí od jiného výrobce? Napište prosím do komentářů.
Z kysaného zelí se dá vykouzlit spousta dobrých jídel. Třeba jednoduchý zelný salát jako příloha k masu, kdy k zelí přidáte jen nakrájenou cibulku a olej. Kysané zelí výborně poslouží i jako podklad pod pečené kuře. Nebo jím můžete nahradit brambory v plackách a vzniknou tyto výborné zelňáky.
Možná vás v primal receptu překvapí solamyl, což je čistý bramborový škrob. To je jediný škrob, který poslední dobou používám do pečení.
Na rozdíl od obilné mouky neobsahuje lektiny a fytáty. Navíc obsahuje i tzv. rezistentní škrob, který snižuje inzulínovou rezistenci. V receptu jsou ho maximálně 2 lžíce a zelňáky s ním drží líp pohromadě a možná jsou o malinko křupavější.
Samozřejmě, pořád je to čistý škrob, takže bohatý zdroj sacharidů. Pokud se z nějakého důvodu vyhýbáte všem sacharidům jako čert kříži, můžete solamyl vynechat. Zelňáky budou o trošku křehčí, ale díky sýru a vejci pořád budou držet pohromadě. Mně osobně ty dvě lžíce na půl kila zelí nevadí.
Přiznám se, že tento recept není z mojí hlavy, ale přišla s ním klienta Gabka. Na koučování je krásné, že i já se od svých klientů spoustu věcí naučím. Díky Gábi.
Chybí vám na primal stravě bramboráky? Zkuste tyto zelňáky a dost možná, že na bramboráky už si ani nevzpomenete.
Ze zelí vymačkejte nálev a překrájejte ho na menší kousky. Vložte ho do mísy.
Přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu, vejce, strouhaný sýr (může být nahrubo i najemno), a pokud chcete, aby zelňáky víc držely pohromadě a byly křupavější, přidejte i solamyl.
Dobře promíchejte, dochuťte kořením a smažte na pánvi vymazané sádlem.
A ještě pár motivačních fotek.
Chutnalo vám? Zkoušeli jste recept nějak upravovat? Napište do komentářů.
Chcete bez každodenního cvičení, diet, pilulek a koktejlů shodit přebytečná kila, přestat bojovat s jídlem a začít si užívat spoustu energie a pevnější zdraví? Je to jednodušší, než si myslíte. Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám s tím jako váš kouč pomůžu.
Pokud zrovna nehledáte kouče, ale sami na sobě chcete zapracovat a cítit se líp, zkuste 21denní výzvu (pořád je ZDARMA).