Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Taky vaše děti nebo vnoučata občas slídí v kuchyni nebo ve spíži po něčem sladkém? Vy se je snažíte krmit tím nejzdravějším, ale ne vždycky úspěšně. Ať se snažíte sebevíc, děti prostě od sladkostí neodstřihnete. Vždycky bude nějaké narozeninová oslava, nebo třeba jen nákup svačinky ve školní jídelně, kde děti nemůžete hlídat. A i když sami sladkosti domů nekupujete, hádám, že vám občas nějaká návštěva v dobré víře přinese něco sladkého na zub pro děti. Pokud nejste hodně radikální a takové dary obratem neposíláte dál, děti si k nim cestu najdou. Alespoň doma jim můžeme nabídnou zdravější mlsání. Třeba tento vynikající čokoládový termix. A co si budeme povídat, nejen děti občas mají chuť na něco sladkého.
Mlsat se dá i zdravěji. To, že se dáte na primal stravu založenou na celých potravinách, neznamená, že už si nikdy nedáte nic sladkého. I ze základních surovin si můžete připravit vynikající dezert. Klidně i z několika základních surovin, které máte vždy doma po ruce.
Když se nám doma sejde pár unavených banánů, buď z nich upeču banánovou fritatu nebo během chvilky připravím vynikající čokoládový termix.
Výroba termixu je velmi jednoduchá, a kromě tyčového mixéru a metličky k tomu nebudete potřebovat žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Za půl hodiny máte hotovo i s úklidem. A troufám si říct, že tento super jednoduchý dezert zvládne opravdu každý. Není na něm co pokazit.
Co se týká sladidla, u nás všem chutná kombinace tří banánů se dvěma lžícemi medu. Ale sladit samozřejmě můžete dle svých preferencí čím chcete a jak moc chcete (nebo nechcete). Dokonce ani ty banány v termixu nejsou nutné. Pokud je z nějakého důvodu nejíte, můžete je vypustit a dostanete jen čokoládový termix. Ale kombinace chuti banánů a čokolády má něco do sebe.
Nejsem žádný striktní super lowcarb strávník. Miluju dobré jídlo a chci si vychutnat každé sousto. Poslední dobou se kloním k názoru, že i trocha sacharidů má v jídelníčku své místo. Když už kvůli ničemu jinému, tak abychom si udrželi metabolickou flexibilitu čili schopnost metabolismu efektivně zužitkovat jak tuky, tak sacharidy jako zdroj energie. A menší dávku ovoce nebo medu beru jako dobrý zdroj sacharidů s minimálním množstvím antiživin.
Pokud by vás to zajímalo, v jedné porci tohoto termixu je 13 až 16 gramů sacharidů. Vedle toho je plný kvalitních mléčných tuků a obsahuje i slušnou dávku bílkovin.
Primal strava je hlavně o základních celých potravinách s vysokou výživovou hodnotou (čili co nejvíc živin s co nejmenší dávkou energie navíc). Dezerty, pravda, často obsahují nějakou tu extra energii, ale od toho jsou to dezerty. Máme si je vychutnat jednou za čas, a ne je jíst každý den. A když si je navíc sami připravíme z kvalitních surovin, nevidím na nich nic špatného.
Dost bylo povídání, pojďme vařit.
Vynikající rychlý dezert nejen pro děti
Smetanu vylijte do rendlíku a nechte na středním plameni ohřívat.
Do mísy nakrájejte banány a tyčovým mixérem z nich udělejte vláčnou kaši.
Přidejte tvaroh a opět tyčovým mixérem zpracovávejte tak dlouho, dokud se tvaroh s banány dokonale nesmíchá a nevznikne hladká směs bez hrudek. (Mělo byt to trvat maximálně 2 minuty.)
Jakmile smetana začne vařit, sundejte ji z plotny, nalámejte do ní čokoládu a metličkou šlehejte tak dlouho, než vznikne hladká, hustá směs.
Čokoládovou směs přilijte do mísy s tvarohem a metličkou vyšlehejte termix. Pokud vám to třeba zdravotní stav nedovolí, můžete místo metličky zase použít tyčový mixér, ale i s tou metličkou to jde dobře, a navíc je to trocha posilování, která nám prospěje 😉
Ochutnejte, a pokud se vám termix zdá být málo sladký, přislaďte medem nebo jiným oblíbeným sladidlem. A zase nezapomeňte pořádně vyšlehat.
Hotový termix dejte do uzavíratelné krabičky (aby neosychal) a nechte v lednici aspoň hodinu vychladit.
Podávejte třeba se zahradním ovocem nebo sekanými ořechy. Nebo jen tak, samotný.
Dobrou chuť!
Až ho vyzkoušíte, nezapomeňte do komentářů napsat, jak vám chutnal, jestli jste si recept nějak vylepšili, a s čím jste ho servírovali.