Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Upečte si super jednoduché, a přitom výborné masové kuličky. Nebo si uplácejte dvě šišky stejně skvělé sekané.
Když kupuji hovězí maso od místního farmáře, většinou beru dva desetikilové balíčky. Kromě tradičnějších typů masa, jako je zadní, žebra nebo plec tam bývají i typy masa, se kterými si nevím úplně rady. Jako třeba hrudí nebo slabina. Takové maso pak rád rozemelu a po menších dávkách zamrazím. Když pak máme chuť na sekanou, masové kuličky nebo burgery, vytáhnu maso z mrazáku a za pár hodin se můžu pustit do vaření.
Věděli jste, že mleté maso patří mezi ty nejlepší potraviny, které si ty peníze můžete koupit? Když koupíte kilo mletého masa, nezruinuje vás to a dostanete spoustu kvalitních a pro tělo lehce využitelných bílkovin, tuků, minerálních látek i vitaminů.
A pokud chcete jíst víc orgánů (např. játra, ledviny, srdce), ale samotné je sníst nedokážete, můžete jich trochu namlít a přimíchat do mletého masa. Chuťově si změny sotva všimnete a ještě tím zvýšíte už tak slušný obsah minerálních látek a vitaminů.
Když dělám sekanou (nebo kuličky – základ je úplně stejný a liší se to jen tvarem a dobou pečení), většinou nakombinuji hovězí a vepřové maso. Chuťově mi tato kombinace vyhovuje víc.
Do sekané kromě cibule, česneku, tymiánu, soli a pepře nic dalšího nepřidávám. Maso není třeba ničím zahušťovat (nebo ředit) a všechno hezky drží pohromadě.
Až recept vyzkoušíte, napište do komentářů, jak vám chutnalo.
Přidáváte do sekané nějaké speciální ingredience? Jakou přílohu máte k takovému jídlu nejraději?
Já se přiznám, že si k sekané rád dám trochu pořádné (se spoustou másla a šlehačky) bramborové kaše.
Podělte se o své tipy v komentářích.
Super jednoduchá verze skvělých masových kuliček nebo sekané. Základ je stejný, a pak záleží jen na vás, jestli máte chuť na kuličky nebo krásný plátek sekané. Pochutnáte si na obojím.
Na pánvi osmahněte na kostičky nakrájený špek a na něm nechejte zhnědnout nadrobno nakrájenou cibuli.
Na poslední minutu na pánev přidejte prolisovaný nebo na malé kousky nakrájený česnek.
Do mísy dejte maso, sůl, pepř, tymián (čerstvý nebo sušený), zalijte obsahem pánve a všechno pořádně prohněťte rukou.
Lžící naberte masovou směs, mokrýma rukama tvarujte kuličky a skládejte na hlubší plech.
Pečte cca 20 minut na 180-200 stupňů (podle velikosti kuliček).
Jako přílohu můžete společně s kuličkami na dalším plechu upéct třeba nějakou zeleninu.
Tip: Místo kuliček, můžete uplácat dvě šišky sekané. Pokud se rozhodnete pro sekanou, pečte o cca 10 minut déle.
Jak kuličky, tak sekaná skvělé chutnají teplé, tak i studené.
Chcete mít energie na rozdávání, skvělou náladu a postavu jako ze žurnálu?
Můžete! Stačí jen vědět, jak na to, a chtít pro to něco udělat.
Nebojte se požádat o pomoc.
Rád vám pomůžu na vaší jedinečné cestě ke zdraví a pohodě. Nemusí to být žádná velká věda, dřina a odříkání. Jde to i jednoduše.
Chce to jen správné informace a parťáka, který vás vyslechne, podpoří a poradí, když bude potřeba.
Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám jako váš kouč můžu pomoct.
Nebo si sami zkuste, jak skvěle se můžete cítit už za pár týdnů v rámci 21denní výzvy.
Já mleté jako barbar pouze trochu vytvaruji, osolím a hodím péct do trouby 🙂 Nic nepřidávám
Krásná barbarská příprava Kvalitní maso nic víc než tu sůl nepotřebuje