Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Možná už tušíte, že se srdečními chorobami to není tak jednoduché, jako že když budete jíst hodně masa, stoupne vám onen zlý cholesterol, ten vám ucpe tepny a dostanete infarkt nebo mrtvici. Bohužel tento jednoduchý příběh pravděpodobně stále uslyšíte od většiny lékařů. Dr. Mason jde dál. V nejnovější přednášce vysvětluje, proč tato 60 let stará povídačka neplatí. A přidává i podrobné vysvětlení skutečných příčin aterosklerózy (kornatění tepen). Nakonec nabízí i několik praktických tipů jak tomuto procesu zabránit nebo ho aspoň zpomalit. Jde o jednu z jeho nejdelších přednášek, ale určitě stojí za shlédnutí.
Dr. Paul Mason je australský praktický lékař se zaměřením na sport, cvičení a nemoci z povolání. Po letech léčby pacientů s pomocí nízkosacharidové stravy (začal se o ni zajímat v roce 2011) a mnoha přednáškách na související témata se z něj stal mezinárodně uznávaný odborník v této oblasti. Umí skvěle mluvit a má jedinečnou schopnost složitá témata přeložit do jazyka srozumitelného i pro laiky.
Přednášku si můžete poslechnout tady.
Ve zbytku článku najdete časové značky k videu a výpisky obsahu. Do textu jsem doplnil i odkazy na téměř všechny prezentované studie a několik obrázků z přednášky.
Na blogu najdete i další z jeho zajímavých přednášek, například o cholesterolu nebo o statinech.
Australská nadace pro srdce (Heart Foundation of Australia) považuje vysoký cholesterol za hlavní modifikovatelný rizikový faktor ischemické choroby srdeční, přičemž tvrdí, že cholesterol se může lepit na stěny tepen a vytvářet blokády. Americká kardiologická asociace (AHA) na základě lipidové hypotézy doporučuje omezit příjem nasycených tuků pod 6 % celkových kalorií.
Rakousko-britský filozof Karl Popper prohlásil, že pokud se předpovědi založené na vědecké hypotéze neprokážou, hypotéza tímto padá. A předpovědi založené na lipidové srdeční hypotéze byly vyvráceny mnohokrát.
1. Nasycené tuky a LDL: Předpoklad, že nasycené tuky zvyšují LDL, nebyl nikdy prokázán. Jedna randomizovaná studie ukázala, že kokosový olej (obsahující 94 % nasycených tuků) ve skutečnosti LDL snížil, nikoli zvýšil. Obsah nasycených tuků v olejích nesouvisí s jejich účinkem na LDL.
2. Vysoká hladina LDL a úmrtnost: Systematický přehled 19 prospektivních studií 68 094 účastníků) zjistil, že subjekty s nejvyššími hladinami LDL žily nejdéle (tento vztah byl zjištěn v 16 z 19 studií).
3. LDL u infarktů: Data ze studie INTERHEART odhalila, že 72,1 % jedinců přijatých s infarktem myokardu mělo hladiny LDL pod 3,4 mmol/L (130 mg/dL).
4. Snížení LDL a úmrtnost: Studie zjistila, že pacienti užívající statiny s nejnižšími hladinami cholesterolu měli vyšší pravděpodobnost úmrtí.
5. Poly-nenasycené tuky (PUFA): Několik velkých randomizovaných kontrolovaných studií (RCT) opakovaně zjistilo, že snížení příjmu nasycených tuků nesnižuje srdeční onemocnění. Jinými slovy, že ateroskleróza není způsobena nasycenými tuky ve stravě.
6. Králíci a LDL: Možná víte, že lipidová srdeční hypotéze se zrodila z experimentu, ve kterém byli králíci krmeni rostlinným olejem obohaceným o cholesterol. Studie, která se pokusila replikovat původní experiment (Anitschkow), ukázala, že králíci, kterým byl injekčně podán LDL bez rostlinného oleje, měli v cévách méně tukových usazenin. Autoři studie uvedli, že LDL je „anti-aterogenní částice“. Původní nálezy byly pravděpodobně způsobeny rostlinným olejem, nikoli cholesterolem.
Aterosklerotické plaky skutečně obsahují významné množství různých složek LDL. To vysvětluje posedlost LDL u mainstreamových autorit. Podstatné ale je jak a proč se tam tyto složky LDL dostaly. A tady si většina odborníků může plést korelaci s kauzalitou.


Další formy infekcí, včetně virů a hub, také silně souvisí se srdečními chorobami.
Ateroskleróza začíná poškozením vnitřní výstelky tepen (endotelu), která je pokryta glykokalyxem („chlupatým“ povlakem). Ten najdete uvnitř každé cévy vašeho těla a pro vaskulární zdravý je nesmírně důležitý. Infekce ho můžou velmi poškodit.

Většina infekcí způsobuje zánět, který vede k produkci proteáz (enzymů degradujících bílkoviny), které míří i na glykokalyx.
Poškození se prokazuje měřením syndekanu (proteoglykanu) v krvi. Normální hladina syndekanu v krvi by měla být velmi nízká. Pokud je ale glykokalyx poškozený, uvolní se z něj syndekan a dostane se do krevního oběhu. Normální hladina je <30 ng/ml, ale při infekci může dosáhnout až 1000 ng/ml.
Poškození glykokalyxu může být velmi rychlé:
Snad vás dsoud Dr. Mason přesvědčil o dvou věcech:
Oxidační stres (vnitřní „rezavění“ těla) je další příčinou poškození glykokalyxu a je téměř vždy způsobován infekcí. Oxidační poškození vzniká, když jsou od molekul odtrhávány elektrony, což vede ke vzniku nestabilních tzv. reaktivních forem. Ty můžou zaútočit na vedlejší buňky, jako třeba bílkoviny nebo tuky. Může to vést k řetězové reakci podobně jako když se rez rozlézá po kovovém povrchu. Jak název napovídá, oxidační poškození je rychlejší za přítomnosti kyslíku.
LDL (i HDL, i když v mnohem menší míře) funguje jako významný přenašeč oxidačního stresu na delší vzdálenosti.

Vysoká hladina glukózy (obzvlášť s častými výkyvy) škodí vašim tepnám. Na tomto místě Dr. Mason vyjadřuje svou frustraci nad tím, kolik prostředků se věnuje studiím statinů a podobných věcí, zatímco všichni ignorují zjevný obrovský problém – hyperglykémii.
Naše dnešní životní prostředí není jako dřív. Dýcháme znečištěný vzduch, škodliviny se uvolňují z amalgámových výplní, jíme jídlo plné pesticidů, nevyhneme se PFAS chemikáliím ani vodě kontaminované mikroplasty. Tohle všechno vytváří obrovský oxidační stres, jakému člověk nikdy dřív čelit nemusel.
Poškození glykokalyxu spouští syntézu proteoglykanů ve stěně tepny ve snaze o opravu.
Neustávající oxidační stres narušuje tento opravný proces. Oxidovaný LDL způsobuje syntézu patologického proteoglykanu, který váže LDL 2krát silněji než normální proteoglykan. Glykokalyx se neobnoví správně a na cévní stěně vzniknou shluky proteoglykanů místo normálního glykokalyxu. Tyto proteoglykany jsou obzvlášť „lepivé“ při styku s LDL.
Tím dochází k zadržování LDL ve stěně tepny (pouze nativní, nepoškozené LDL toto nezpůsobuje).
Oxidovaný LDL na cévní stěně vytvoří lézi. Do léze vstupují makrofágy, které mají receptor rozpoznávající a vážící oxidovaný LDL (OxLDL). Tato preference pro OxLDL je více než 10krát větší než pro nativní LDL. Vznikají tzv. pěnové buňky (foam cells), což jsou makrofágy napěchované LDL. Ty jsou hojné v aterosklerotickém plaku.
Stabilní plak (léze) má lipidové jádro (s nemalým podílem OxLDL) pokryté silnou vláknitou čepičkou (jizvovou tkání). Taková léze obvykle nezpůsobuje příznaky, dokud neblokuje alespoň 40 % průměru cévy.
Ruptura: Pěnové buňky vylučují enzymy (matrix metaloproteinázy), které oslabují vláknitou čepičku. Vzniká léze náchylná k prasknutí.
Trombóza: Ruptura (léze praskne) rychle vede ke vzniku sraženiny (trombu). Ta se může během několika minut až hodin hodně zvětšit.
Celý tento proces se na cévní stěně může několikrát opakovat, což vede ke sraženinám s několika rozpoznatelnými vrstvami. Naštěstí takové tromby ve většině případů blokují cévu pouze částečně.





Agresivita tvorby trombu je klíčovým faktorem kardiovaskulární mortality.
I když regrese kalcifikace není běžná, existují některé studie se slibnými výsledky ve zpomalování kalcifikace tepen. Například vyzrálý česnekový extrakt (aged garlic extract) zpomaluje progresi kalcifikace. Studie ukázala, že zatímco placebo skupina zvýšila kalcifikační skóre o 22,2 % za 12 měsíců, u skupiny s extraktem došlo k postupu jen o 7,5 %.
2. Léčba nutričních nedostatků. Tělo, včetně imunitního systému, nefunguje efektivně ve stavu podvýživy. Přispívají k tomu stavy, jako je mikrobiální přerůstání ve střevech. Jakmile tělu dodáte chybějící živiny, doplňky stravy už byste neměli potřebovat.
3. Rozpoznání a léčba infekcí. Vzhledem k tomu, jak obtížné je některé infekce rozpoznat, někdy by dávalo smysl léčit jen „stín“ infekce. Například, někdy můžeme zjistit přítomnost protilátek produkovaných imunitním systémem při boji s houbovou infekcí, i když samotnou houbu v těle nedokážeme detekovat. Tento krok zahrnuje některé výše zmíněné body, ale patří sem i dentální hygiena (nezapomínejte používat zubní nit).
Zvažte antimikrobiální látky jako probiotika (z nichž mnohé mají antifungální účinky) a narušovače biofilmu (např. vyzrálý česnekový extrakt, N-acetylcystein, vitamín C, kaprylová kyselina, berberin a dokonce natokynáza).
4. Posouzení neobvyklých rizikových faktorů. Testování na sitosterolémii (nadměrná absorpce rostlinných sterolů, dominantně ze semenných olejů) a genetické faktory zvyšující riziko krevní srážlivosti (například familiární hyperlipidemie).
5. Vyhýbání se expozici toxinům. Tohle může být obtížnější, než si myslíte. Moderní prostředí je plné toxických látek (znečištěný vzduch, těžké kovy, pesticidy, PFAS, fluorid, mikroplasty). Spousta lidí si vůbec neuvědomuje, kolik potenciálně toxických látek denně aplikuje na svou pokožku v desítkách produktů od make-upu a opalovacích krémů až k šampónu a zubní pastě. Tipy Dr. Masona:
Ateroskleróza není jen ucpávání trubek LDL, ale spíše výsledek oxidačního stresu a infekce, zesílený metabolickým onemocněním a toxickým prostředím. Abychom se s ní vypořádali, musíme začít řešit její příčiny. A s tím můžete začít už dnes.
Jestli jste to dočetli až sem, gratuluji vám. Máte výdrž.
Mě by zajímalo, jestli jste se dozvěděli něco nového nebo překvapivého. Dávají vám tyhle informace větší smysl než ono otřepané „LDL vám ucpe tepny“?
Pište prosím do komentářů.