Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Vánoce se blíží a v nejedné domácnosti už mají hospodyňky napečených několik druhů tradičního cukroví. Pokud i o Vánocích chcete zůstat věrní Primal stravovacím zásadám a mlsat cukroví bez obilné mouky a přidaného cukru, mám pro vás velmi jednoduchý recept na skvělé kuličky. A přidám i pár dalších tipů.
Pár let jsem na Vánoce připravoval mimo jiné i kakaovo datlové kuličky. Bylo v nich hodně kakaa a ještě víc datlí. Výsledek byl hodně kakaový a ještě víc sladký. Letos jsem se inspiroval tímto receptem, trochu ho upravil a vyšly z toho kuličky, které jsou díky kokosu o poznání méně sladké. A když je obalíte v rozemletých sušených malinách (ty dnes koupíte v každém supermarketu), dostanete geniální kombinaci kyselé a sladké chuti.
Jednu dávku (cca 30 malých kuliček) budete mít hotovou do půl hodiny, nic nemusíte péct a postup je velmi jednoduchý.
Při výrobě hmoty na kuličky pomůže, když budete mít kuchyňského robota (nebo ruční mixér) s mixovací nádobou. Na výrobu malinového prachu je skvělý nástavec na sekání bylinek. Pokud tyto kuchyňské pomocníky nemáte, půjde to i bez nich. Těsto prostě umícháte v míse a prohnětete rukou. A lyofilizované maliny určitě půjdou rozetřít v hmoždíři.
Hotové kuličky by měly dost dlouho vydržet i při pokojové teplotě, protože žádná ze čtyř surovin se rychle nekazí. U nás vydržely přesně dva dny. Pak jsem experiment s trvanlivostí musel ukončit pro nedostatek testovacích vzorků.
Výborné jednoduché cukroví, které potěší zajímavou kombinací chutí a svou barvou překvapí nejednu návštěvu.
Do mixéru nasypte kokos, kakao a sůl a všechno lehce rozmixujte do sypké směsi.
Datlovou pastu nakrájejte na tenké plátky a ty pak na malé kostičky. Nasypte je do rendlíku, přilijte pár lžic vody a dejte hřát na plotnu na střední výkon. Při zahřívání směs pořád míchejte vařečkou. Jakmile se ohřeje, kostičky pasty se částečně rozpustí a vznikne lepivá hustá hmota.
Datlovou hmotu přidejte domixéru a mixujte, dokud nevznikne hustá jednolitá hmota.
Pokud používáte vypeckované datle, tohle zahřívání s vodou si můžete odpustit. Prostě je nakrájejte na malé kousky a přihoďte do mixéru.
Z hotového těsta v mixéru lžičkou vykrajujte kousky a mezi prsty namočenými ve studené vodě tvarujte kuličky.
Kuličky pak obalte v čem je libo. Výborné jsou lyofilizované maliny rozsekané na prach (buď v sekáčku na bylinky nebo utřené ve hmoždíři). Nakyslá chuť malin jde skvěle dohromady se sladkými kuličkami. Navíc, díky růžové barvě kuličky zaujmou každého hosta.
Když je necháte v chladu, měly by vydržet hodně dlouho (žádná ze surovin se rychle nekazí).
Skvělé jednoduché „cukroví“, které připravíte za půl hodiny z pouhých čtyřech surovin. Kuličky můžete obalit třeba v kakau, strouhaném kokosu, skořici nebo mletých oříšcích. Já vám nejvíc doporučím rozemleté lyofilizované maliny. Jejich lehce kyselá chuť se skvělé hodí ke sladkým kuličkám. A díky netradiční barvě s nimi překvapíte každou návštěvu.
Láká vás vyzkoušet si víc druhů zdravějšího primal cukroví? Mrkněte na tento starší článek s pěti dalšími recepty. Nebo k mistryni kuchařce a pekařce, Lucce Grusové na její paleosnadno.cz. A jestli pořád nemáte dost inspirace, prostě do vyhledávače zadejte „lowcarb cukroví“ a vyskočí na vás desítky webů s více či méně složitými recepty.
Já rád zůstávám u těch nejjednodušších receptů z pár základních surovin.
Připravím jednu dávku od pár druhů, jen aby bylo co dát na sváteční stůl pro návštěvy a ať si během svátků můžeme trochu zamlsat.
Pořád je to cukroví, čili něco vzácného, co si sem tam zobneme jednou za rok. Nechceme ho jíst po kilech a po Vánocích vymýšlet, jak se všech těch přebytků zbavit nebo se jím ládovat do půlky ledna, protože „přece to nevyhodím“.