Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

5 receptů na vánoční cukroví

Vánoční cukroví

Vánoce se blíží, takže jsem se zase po roce začal shánět po už osvědčených receptech na vánoční cukroví, co by vyhovovalo Primal pravidlům.
Dnes vám nabízím recepty na 5 druhů vynikajícího cukroví. Jsou jednoduché, rychlé, s minimem surovin, ale hlavně moc dobré.


To, že začnete jíst podle Primal pravidel, neznamená, že už si nikdy nemůžete dát kousek cukroví. Pamatujte, že Primal přístup je o tom, jak s co nejmenší námahou a odříkáním dosáhnout co nejlepších výsledků.

V praxi to znamená, že si občas můžete dát i něco sladkého a nic moc se neděje. Hlavní je, jak jíte po většinu času. Ne, kousek dortu nebo koláč, který si dáte 3x za rok.

Na druhou stranu, když už si nějakou sladkou dobrou párkrát za rok dopřejeme, proč si ji nepřipravit ve zdravější variantě, že?

Jaká že jsou ta Primal pravidla, kterým tyto recepty vyhovují?

  • Žádné obilí
  • Žádný přidaný cukr
  • Žádné průmyslové semínkové oleje

Když je recept navíc jednoduchý a rychlý, má u mě bonusové body navíc.

Dnes na internetu najdete hromady lowcarb, paleo nebo dokonce keto cukroví. Některé z dnešních pěti jsou mé vlastní, jiné jsem taky posbíral na netu nebo v naší Facebookové skupině Primal Život.

Dnešních 5 receptů na vánoční cukroví mám vyzkoušené a léty prověřené. Jestli je vyzkoušíte, budu moc rád, když mi do komentářů napíšete, jaký jste s nimi měli úspěch.

Nestyďte se ani podělit o svůj oblíbený recept na primal/paleo/lowcarb cukroví.

Mandlová lepená kolečka

Měkké, vláčné, voňavé.

Tohle je můj vlastní recept, který vznikl metodou pokus-omyl, když jsem se snažil o něco ve stylu lineckého. více o receptu najdete v tomto článku.

Suroviny

(Na 15 slepených koleček)

  • 1 vejce střední
  • 1 lžíce medu
  • kůra z bio citrónu (nastrouhat)
  • 185 g mandlí nasekat najemno nebo pomlít
  • 20 g syrovátkového proteinu
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva nebo sody
  • 1/2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • domácí marmeláda nebo povidla na slepení

Postup

  1. V míse vyšlehejte vejce, med a kůru z citrónu.
  2. V druhé misce smíchejte všechny suché suroviny, vysypejte je do vaječné hmoty a vypracujte tuhé těsto. Nejdřív vařechou a potom rukama.
  3. Pokud těsto pořád lepí, přidejte lžíci mandlí nebo syrovátkového proteinu.
  4. Tužší nelepivé těsto dejte do lednice na půl hodiny vychladit.
  5. Po vytažení těsta z lednice si dejte hřát troubu na 160 °C.
  6. Těsto vyválejte pod pečícím papírem na tloušťku 3-5 mm (během pečení nijak nevyskočí), vykrajujte a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Pečte asi 10-13 minut (těsto lehce zezlátne).
  8. Po vychladnutí slepujte nejlépe domácí marmeládou s minimem sladidla. Já jsem použil jostovou a meruňkovou (obě slazené trochou medu) a domácí povidla (neslazená) a všechny 3 varianty byly výborné.
  9. Nejlépe upéct pár dní před Vánoci a skladovat v chladu.

Baci – italské lísko-oříškové polibky

Baci před obalením …

Jestli chcete někoho potěšit vlastnoručním výrobkem, zkuste tyto jednoduché italské čokoládovo-lísko-oříškové polibky zvané Baci.

Je to moc dobré 😋

Suroviny

(Na 15 kousků)

  • hrnek lískových oříšků
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 3 lžíce vody (možná bude potřeba trochu víc)
  • 3 lžíce sladidla (použil jsem 60 g datlové pasty)
  • 60 g vysokoprocentní čokolády

Postup

  1. Oříšky na pánvi na sucho opražte, aby se rozvoněly a daly se oloupat.
  2. Po vychladnutí oříšky oloupejte a 15 si jich odložte stranou.
  3. Zbytek oříšku rozsekejte na hrubší konzistenci (máslo z toho nechcete).
  4. V rendlíku na mírném plamenu rozmíchejte datlovou pastu s vodou, a až z toho bude kašička, přidejte kakaový prášek a promíchejte. Chcete mít hodně hustou kaši. Ostavte a nechte lehce vychladnout.
  5. Smíchejte nasekané oříšky se směsí v rendlíku. Udělejte z ní 15 kuliček/pusinek a do každé z nich nahoru dejte 1 z odložených oříšků.
  6. Nad párou rozpusťte čokoládu, každou pusinku obalte, napíchněte na párátko, nechte odkapat a přendejte na tác/talíř s pečícím papírem.
  7. Nechte v lednici vychladit.

Kávová zrna

Jestli máte rádi kávu, tohle budete milovat

Suroviny

Na zrna (na cca 20-50 zrn, podle velikosti):

  • 80 g másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce jemně mleté kávy
  • Troška rumu (volitelně)
  • 40-50 g kokosové mouky
  • Sladidlo dle preferencí (např. datle, datlová pasta, kvalitní med)

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g kvalitní čokolády (85 % a víc)
  • 50 g kakaového másla (volitelně)

Postup

  1. Změklé máslo rozmíchejte s kakaem, kávou, rumem a sladidlem.
  2. Postupně vmíchávejte kokosovou mouku, dokud nevznikne tuhé těsto.
  3. Z těsta tvarujte malá zrnka, do kterých kouskem špejle uděláte rýhu.
  4. Zrna nechte v chladu (třeba i v mrazáku) ztuhnout.
  5. Nakonec potřete rozpuštěnou čokoládou smíchanou s kakaovým máslem (v poměru 2:1). Jde to dobře třeba silikonovou mašlovačkou.

Ořechové kupky

ořechové kupky
Jednoduché, rychlé, měkké, ořechové.

Takové pusinky říznuté vlašskými ořechy. Ideální způsob, jak zužitkovat pár bílků, které vám zbyly po jiném pečení.

Suroviny

  • 4 bílky
  • 5 datlí (na chvíli namočených v teplé vodě) nebo datlové pasty (cca 35 gramů)
  • 100 g vlašských ořechů
  • Špetka soli (do bílků)

Postup

  1. Pokud použijte celé datle, nechte si je předem na pár hodin namočit do teplé vody. Jestli sáhnete po datlové pastě, nakrájejte ji na malé kousky, vložte do rendlíku s troškou teplé vody a nad mírným plamenem metličkou rozšlehejte na kaši.
  2. Ořechy pomelte nebo posekejte najemno.
  3. Mleté ořechy a pokrájené datle (nebo datlovou kaši) vložte do robota s nástavcem na sekání a sekejte, dokud nevznikne lepivá hmota.
  4. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh.
  5. Do ořechové hmoty zapracujte bílkový sníh.
  6. Na papírem vyložený plech polévkovou lžící klaďte kupky.
  7. Podle velikosti kupek pečte 10-20 minut na 180 °C.
  8. Počítejte s tím, že se vám při pečení kupky trochu rozjedou, tak mezi nimi nechte dost místa.

Makovo-kokosové kuličky

K tomuto receptu nemám žádnou reprezentativní fotku, ale představte si kuličku z máku s kousky kokosu.

Suroviny

(na cca 12 kuliček)

  • 1 hrnek celého máku
  • 1 hrnek strouhaného kokosu (nebo kokosových chipsů)
  • 1/2 hrnku datlí nebo datlové pasty (cca 80 gramů)

Postup

Varianta s celými datlemi:

  1. Do blenderu (nebo nástavce robota na sekání) nasypte mák a kokos a mixujte cca 1 minutu. Mák a kokos pustí tuk a vzniklá hmota začne lepit a vonět.
  2. Pak do blenderu přisypejte datle a zase rozmixujte.

Poznámka: Datle je dobré několik hodin předem namočit do vlažné vody, aby změkly.

Varianta s datlovou pastou:

  1. Po rozmixování máku s kokosem rozmíchejte v rendlíku na mírném plamenu datlovou pastu s troškou vody.
  2. Vznikne kašička, kterou přilijete k makovo-kokosové hmotě a rozmixujete.

Další postup pro obě varianty:

  1. Z těsta mačkejte kuličky. Je to celkem dřina a chvíli trvá, než kuličku umačkáte tak, aby držela pohromadě. Ale vydržte a zadaří se.

Skladujete v lednici.


Chcete bez každodenního cvičení, diet, pilulek a koktejlů shodit přebytečná kila, přestat bojovat s jídlem a začít si užívat spoustu energie a pevnější zdraví? Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám s tím jako váš kouč pomůžu.

Pokud zrovna nehledáte kouče, ale sami na sobě chcete zapracovat a cítit se líp, zkuste 21denní výzvu (pořád je ZDARMA).

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Podporujeme:
  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem?

    Nechte mi svůj e-mail a jednou měsíčně dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný e-mailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky