Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Nová studie z roku 2025 zjistila ochranný vztah mezi mléčnými výrobky a zdravím srdce. Ale nikdy to není tak jednoduché… připravte se … tohle bude doBrie!
Tento lehce skandální titulek i podtitul jsem si vypůjčil z původního blogu Nicka Norwitze. Tak mi to prosím odpusťte.
Dr. Nick Norwitz je šikovný mladý výzkumník a popularizátor vědy, jehož posláním je dostat metabolické zdraví do povědomí široké veřejnosti. Má za sebou několik vědeckých publikací, a kromě vlastního výzkumu spolupracuje i s týmem Davea Feldmana na výzkumu fungování cholesterolu v těle. Kromě Substacku ho můžete sledovat i na Youtube a dalších sociálních sítích.
Na Nickovi se mi líbí jeho vědecký přístup, kdy nepodléhá žádným dogmatům, zůstává otevřený novým poznatkům a je ochotný změnit názor ve světle nových důkazů. Kromě toho je milovníkem slovních hříček, kterými prokládá každý svůj článek a každé video. Přeložit je z angličtiny je celkem oříšek, takže v mém překladu jich najdete jen zlomek. Pokud vládnete dobrou angličtinou, musím vám doporučit přečíst si původní text nebo se podívat na doprovodné video (odkaz níže).
V dnešním článku vám nabízím překlad Nickova článku o pozorovaném kladném vlivu konzumace sýrů (a některých dalších mléčných výrobků) na zdraví srdce. Nevím, jestli to mělo souvislost, ale po jeho přečtení jsem si při dalším nákupu potravin do košíku přihodil i 3 kousky kvalitních sýrů, které běžně nekupuji. Snad pro vás tento článek nebude mít podobně drahé následky.
Toto je můj překlad původního článku ze Substack blogu Nicka Norwitze, který najdete tady. Pod čarou začíná překlad.
EN: This is a translated article. Here you can find the original post.
Mnoho „odborníků“ na zdraví je proti mléčným výrobkům, protože obsahují velké množství nasycených tuků.
Mléčné výrobky mají po kokosu nejvyšší procento nasycených tuků ze všech potravin. Rozhodně více než hovězí maso, slanina nebo vejce. A to přispělo k jejich strašné reputaci, pokud jde o zdraví srdce.
Pojďme tento mýtus vyvrátit s pomocí nových poznatků.
Nyní je k dispozici video k tomuto tématu. Pokud se raději díváte, klikněte níže. Pokud raději čtete… čtěte dál!
V této nové studii z roku 2025 se vědci zabývali souvislostí mezi konzumací mléčných výrobků a výskytem kardiovaskulárních onemocnění v čínské kohortě a v britské Biobance a tyto analýzy doplnili o další metaanalýzu již existujících studií.
Jednou větou zjistili, že „konzumace mléčných výrobků je spojena s 3,7% snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění a 6% snížením rizika mrtvice“.
Milovníci sýrů jásají!
Ale kdyby se tyto údaje četly tak jednoduše jako „všechny mléčné výrobky dělaly X ve všech populacích“, … no … pak bych kvůli tomu nepsal celý článek, což by byla škoda, protože bych nemohl chrlit slovní hříčky.
Nejdříve si ukažme stručný přehled metod a výsledků.
V této studii sledovali ~900 tisíc účastníků ze studie UK Biobank (UKB) a studie China Kadoorie Biobank po dobu kumulativně ~9 milionů osoboroků, aby vyhodnotili souvislosti konzumace mléčných výrobků s výskytem kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice.
Zjištěné vztahy v obou kohortách tedy naznačují nižší riziko cévní mozkové příhody, ale v britské kohortě byla celková konzumace mléčných výrobků spojena s nižším výskytem srdečních onemocnění a v čínské kohortě byla zjištěna pozitivní souvislost, pokud vůbec nějaká.
Divné?
Proč tomu tak bylo, není zcela vysvětleno, ale existují přinejmenším dvě možnosti.
Výsledky podle typu mléčných výrobků
A jak si jistě dokážete představit, dalším komplikujícím faktorem je, že existuje mnoho různých druhů mléčných výrobků. Výzkumníci tedy provedli rozdělení podle druhů mléčných výrobků a zjistili:
Konzumace sýrů byla spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, přičemž riziko se snížilo o 12 % u těch, kteří konzumovali sýry alespoň 7krát týdně, oproti těm, kteří je konzumovali méně než 2krát týdně.
Kdo by řekl, že srdce a sýr mohou být tak Brie-lantní přátelé? Když už mluvíme o Brie…
Našli i ochrannou souvislost jak u měkčích čerstvých sýrů, tak u tvrdých sýrů, a také ochrannou souvislost mezi příjmem sýrů s vysokým obsahem tuku v množství alespoň 1 porce každý druhý den a kardiovaskulárními chorobami.
Cituji z článku: „Ačkoli sýry, zejména tvrdé, obsahují hodně soli, nasycených tuků a kalorií, přesto jsme zjistili ochranný vztah u tvrdých sýrů a sýrů s vysokým obsahem tuku…“.
Pokud jste to ještě neuhodli, vězte, že u zmrzliny nebyly pozorovány žádné ochranné účinky. Vím, co si myslíte: Ale ne!
U mléka se rovněž projevil obecně ochranný účinek. I když podotýkám, že v abstraktu je uvedeno: „…polotučné/odstředěné mléko přispívá ke snížení rizika KVO“, což naznačuje, že plnotučné mléko ochranný účinek nemělo.
*Poznámka: Ve skutečnosti se jedná o statistickou hříčku, protože pokud se podíváte na údaje, zjistíte, že čísla pro polotučné, odtučněné a plnotučné mléko jsou téměř totožná. Uvedu je s trochou žargonu a pak vám z nich jednoduše vyvodím důsledky: U všech typů mléka byl poměr rizik pro kardiovaskulární onemocnění 0,91-0,93, což znamená snížení rizika o 7-9 %. Jediný důvod, proč je plnotučné mléko z abstraktu vyloučeno, je ten, že horní hranice 95% intervalu spolehlivosti pro plnotučné mléko je 1,00 oproti intervalu spolehlivosti pro odtučněné/polotučné mléko, které končí na horní hranici 0,98.
Pro nestatisticky smýšlející je to tedy v podstatě tak, že interval spolehlivosti pro výsledky plnotučného mléka spadal přesně na hranici zvolené meze, zatímco statistiky pro neplnotučné mléko spadaly těsně napravo od oné hrance, i když prakticky vypadaly všechny stejně.
Na začátku jsem zmínil, že provedli také metaanalýzu dříve publikovaných studií. V ní zjistili malou nepřímou souvislost mezi celkovým příjmem mléčných výrobků a výskytem kardiovaskulárních onemocnění (RR = 0,963, viz níže) a zjistili, že každá porce navíc k celkové denní konzumaci mléčných výrobků souvisí s o ~2 % nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Při zkoumání všech údajů o riziku kardiovaskulárních onemocnění zjistili, že nejsilnější souvislost je u sýrů a kysaných mléčných výrobků, zatímco u jogurtů a mléka je souvislost slabší nebo žádná.
Je však velmi důležité poznamenat, že mezi studiemi byla velká heterogenita, která byla z velké části způsobena heterogenitou v podtypech mléčných výrobků.
Jednoduše řečeno, různé formy mléčných výrobků mají pravděpodobně různé zdravotní dopady. Dokonce ani v rámci jedné kategorie není například ovocný jogurt s cukrem nebo umělými sladidly stejný jako čistý plnotučný řecký jogurt s vysokým obsahem bílkovin.
To je také důvod, proč pravděpodobně nebyl zaznamenán žádný ochranný účinek u kategorie jogurtů. Protože velká část nabídky jogurtů obsahuje přidaný cukr, který potlačuje potenciální ochranný účinek. Záludné, že?
Dobře, shrňme si to: Stejně jako v případě celé nutriční epidemiologie se jedná o asociace a tyto údaje NEprokazují příčinnou souvislost.
Nicméně bojují proti stigmatizaci mléčných výrobků, zejména sýrů, protože dokládají obecně příznivý vztah mezi vyšším příjmem sýrů a mléčných výrobků a kardiovaskulárním zdravím.
Pokud to není jasné, opět zdůrazňuji: nesnažím se uplatňovat dvojí metr – mám totiž své výhrady k používání nutriční epidemiologie k očerňování zdravých základních potravin. Nicméně, když ani rozsáhlé studie „vytvářející hypotézy“ nutriční epidemiologie nedokážou zamést se sýrem, masem a vejci – a dokonce uvádějí souvislost mezi vyšším příjmem sýra a lepším kardiovaskulárním zdravím.
Inu… předpokládám, že tato studie byl sýrem v pastičce na myši. A… já jsem se chytil.
Než skončím, chtěl bych vás upozornit na jednu věc týkající se mléčných výrobků A1 a A2.
Ono A1 a A2 označují různé formy kaseinových bílkovin obsažených v mléčných výrobcích. Velmi často se vyskytuje intolerance na A1, ale ne na A2. To je velmi důležité, protože většina kravských mléčných výrobků obsahuje kasein A1. Ovčí, kozí a buvolí mléčné výrobky však mají vždy kasein A2, bez kaseinu A1.
Proč je to důležité?
Kaseinová bílkovina A1 se v těle může rozkládat na sloučeninu zvanou beta-kasomorfin-7, která aktivuje μ-opioidní receptory a může způsobit gastrointestinální potíže, včetně průjmu a bolesti břicha.
Proto stojí za zvážení, zda nejste citliví na A1. Já rozhodně jsem, a proto jím téměř výhradně ovčí, kozí a buvolí mléčné výrobky. Chuťově i zdravotně mám nejraději rokfór, manchego a pecorino (všechno ovčí sýry), kozí sýr a buvolí mozzarellu. Miluji je z celého srdce! Všimli jste si té hříčky?
Chcete se dozvědět o tuku C15, který se nachází v sýru? Klikněte zde.
Chcete mít energie na rozdávání, skvělou náladu a tělo, na které se můžete spolehnout a budete si v něm cítit fajn? Můžete!
Nebojte se požádat o pomoc.
Rád vám pomůžu na vaší jedinečné cestě ke zdraví a pohodě. Nemusí to být žádná velká věda, dřina a odříkání. Jde to i jednoduše.
Chce to jen správné informace a parťáka, který vás vyslechne, podpoří a poradí, když bude potřeba.
Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám jako váš kouč můžu pomoct.
Nebo si sami zkuste, jak skvěle se můžete cítit už za pár týdnů v rámci 21denní výzvy.