Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Tvarohový nanuk (ovocný a banánovo-čokoládový)

Na zahrádkách začínají dozrávat jahody a pokud máte trošku větší záhonek asi budete brzy řešit, co s nimi. Až vám po prvních koktejlech a koláčích zbude hrnek jahod, zkuste domácí tvarohový nanuk s jahodami. Je to rychlovka, na kterou kromě tyčového mixéru a formiček nebudete potřebovat žádné zvláštní vybavení. V letních vedrech spolehlivě osvěžení malé i velké.

Pokud zrovna žádné zahradní ovoce po ruce nemáte, zkuste banánovo-čokoládový nanuk. Na ten seženete suroviny po celý rok a je taky vynikající.

Na rozdíl od domácí zmrzliny, ke které potřebujete drahý zmrzlinovač, vám k výrobě těchto nanuků postačí jen sada formiček na nanuky. Doma už pár let používáme formičky Tescoma Bambini a pořád slouží. Pokud nemáte tyčový mixér, zvládne to i jiný typ. A jestli zrovna žádný mixér nemáte, ovoce půjde rozmačkat a smíchat s tvarohem i obyčejnou vidličkou. Jen to potom nebude tak jemné a získáte nanuk s príma kousky ovoce.

Proč právě tvaroh? Zkoušel jsem nanuky dělat i z jogurtu nebo smetany, ale při mražení se v nich vždycky dělaly ledové krystalky. To se s tvarohem neděje. Takže není třeba během mražení hmotu několikrát promíchávat (jak to dělají různé zmrzlinovače).

Ovoce máme, mixér a formičky máme, takže pojďme na to.

Tvarohový nanuk (ovocný a banánovo-čokoládový)

Tenhle skvělý nanuk si můžete během chvilky připravit doma. Bude vám stačit vanička tučného tvarohu, trocha zahradního ovoce (nebo tabulka čokolády), sladidlo dle chuti a mixér.

Typ jídla dezert
Doba přípravy 15 minutes
Počet porcí 6 nanuků

Suroviny

Společný základ

  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 1 banán (volitelně)
  • 1 lžíce medu (volitelně)

Ovocná varianta

  • 1-2 hrnky jahod nebo malin, ostružin, borůvek

Čokoládová varianta

  • 1/2 tabulky kvalitní čokolády aspoň 70% kakaa

Postup

Ovocný nanuk

  1. Ovoce očistěte, dejte do mísy s nakrájeným banánem a sladidlem dle chuti a tyčovým mixérem rozmixujete do hladka.

  2. Přidejte vaničku tvarohu a zase pořádně rozmixujte.

  3. Naplňte formičky a nechte aspoň 2 hodiny ztuhnout v mrazáku.

Banánovo-čokoládový nanuk

  1. Nechte si pomalu rozehřát čokoládu.

  2. Banán nakrájejte do mísy a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.

  3. K banánu přijdete vaničku tvarohu a zase pořádně rozmixujte.

  4. Nakonec přilijte roztopenou čokoládu a opět rozmixujte, dokud se čokoláda dokonale nespojí s tvarohovou hmotou.

  5. Naplňte formičky a nechte aspoň 2 hodiny ztuhnout v mrazák

Poznámky

Jak během léta postupně dozrává různé ovoce, můžete střídat i příchutě nanuků. Kromě jahod skvěle fungují i maliny, ostružiny a borůvky. 

A když zrovna nemáte po ruce žádné vhodné ovoce zkuste čokoládovo-banánovou variantu. Tento nanuk je taky vynikající a suroviny na něj seženete po celý rok.

Druh a množství sladidla si upravte dle vlastních preferencí. Osobně většinou dávám 1 banán a 1 lžíci kvalitního medu.

A ještě pár fotek z výroby.

jahodový nanuk suroviny
Suroviny na cca 10 jahodových nanuků (dva hrnky jahod a jeden banán). Přidal jsem ještě lžíci medu.
jahodový nanuk rozmixovaný
Tohle byla dvojitá dávka čokoládového. 12 nanuků a ještě trocha zbyla pro děti.

Pokud nanuky vyzkoušíte, napište prosím do komentářů, jak vám chutnalo 😉 Zkoušeli jste je dělat z jiného ovoce? Máte vlastní recept na domácí nanuk? Podělte se o své tipy s ostatními.


Chcete konečně shodit přebytečná kila, být zdravější a mít spoustu energie? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct. Nebo to zkuste sami v 21denní Primal výzvě.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Podporujeme:
  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem?

    Nechte mi svůj e-mail a jednou měsíčně dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný e-mailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky