Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Tvarohový nanuk (ovocný a banánovo-čokoládový)

Na zahrádkách začínají dozrávat jahody a pokud máte trošku větší záhonek asi budete brzy řešit, co s nimi. Až vám po prvních koktejlech a koláčích zbude hrnek jahod, zkuste domácí tvarohový nanuk s jahodami. Je to rychlovka, na kterou kromě tyčového mixéru a formiček nebudete potřebovat žádné zvláštní vybavení. V letních vedrech spolehlivě osvěžení malé i velké.

Pokud zrovna žádné zahradní ovoce po ruce nemáte, zkuste banánovo-čokoládový nanuk. Na ten seženete suroviny po celý rok a je taky vynikající.

Na rozdíl od domácí zmrzliny, ke které potřebujete drahý zmrzlinovač, vám k výrobě těchto nanuků postačí jen sada formiček na nanuky. Doma už pár let používáme formičky Tescoma Bambini a pořád slouží. Pokud nemáte tyčový mixér, zvládne to i jiný typ. A jestli zrovna žádný mixér nemáte, ovoce půjde rozmačkat a smíchat s tvarohem i obyčejnou vidličkou. Jen to potom nebude tak jemné a získáte nanuk s príma kousky ovoce.

Proč právě tvaroh? Zkoušel jsem nanuky dělat i z jogurtu nebo smetany, ale při mražení se v nich vždycky dělaly ledové krystalky. To se s tvarohem neděje. Takže není třeba během mražení hmotu několikrát promíchávat (jak to dělají různé zmrzlinovače).

Ovoce máme, mixér a formičky máme, takže pojďme na to.

Tvarohový nanuk (ovocný a banánovo-čokoládový)

Tenhle skvělý nanuk si můžete během chvilky připravit doma. Bude vám stačit vanička tučného tvarohu, trocha zahradního ovoce (nebo tabulka čokolády), sladidlo dle chuti a mixér.

Typ jídla dezert
Doba přípravy 15 minutes
Počet porcí 6 nanuků

Suroviny

Společný základ

  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 1 banán (volitelně)
  • 1 lžíce medu (volitelně)

Ovocná varianta

  • 1-2 hrnky jahod nebo malin, ostružin, borůvek

Čokoládová varianta

  • 1/2 tabulky kvalitní čokolády aspoň 70% kakaa

Postup

Ovocný nanuk

  1. Ovoce očistěte, dejte do mísy s nakrájeným banánem a sladidlem dle chuti a tyčovým mixérem rozmixujete do hladka.

  2. Přidejte vaničku tvarohu a zase pořádně rozmixujte.

  3. Naplňte formičky a nechte aspoň 2 hodiny ztuhnout v mrazáku.

Banánovo-čokoládový nanuk

  1. Nechte si pomalu rozehřát čokoládu.

  2. Banán nakrájejte do mísy a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.

  3. K banánu přijdete vaničku tvarohu a zase pořádně rozmixujte.

  4. Nakonec přilijte roztopenou čokoládu a opět rozmixujte, dokud se čokoláda dokonale nespojí s tvarohovou hmotou.

  5. Naplňte formičky a nechte aspoň 2 hodiny ztuhnout v mrazák

Poznámky

Jak během léta postupně dozrává různé ovoce, můžete střídat i příchutě nanuků. Kromě jahod skvěle fungují i maliny, ostružiny a borůvky. 

A když zrovna nemáte po ruce žádné vhodné ovoce zkuste čokoládovo-banánovou variantu. Tento nanuk je taky vynikající a suroviny na něj seženete po celý rok.

Druh a množství sladidla si upravte dle vlastních preferencí. Osobně většinou dávám 1 banán a 1 lžíci kvalitního medu.

A ještě pár fotek z výroby.

jahodový nanuk suroviny
Suroviny na cca 10 jahodových nanuků (dva hrnky jahod a jeden banán). Přidal jsem ještě lžíci medu.
jahodový nanuk rozmixovaný
Tohle byla dvojitá dávka čokoládového. 12 nanuků a ještě trocha zbyla pro děti.

Pokud nanuky vyzkoušíte, napište prosím do komentářů, jak vám chutnalo 😉 Zkoušeli jste je dělat z jiného ovoce? Máte vlastní recept na domácí nanuk? Podělte se o své tipy s ostatními.


Chcete konečně shodit přebytečná kila, být zdravější a mít spoustu energie? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct. Nebo to zkuste sami v 21denní Primal výzvě.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články emailem?

    Pokud ano, nechte mi svůj email a každé dva týdny dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný emailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky